Trainer Thomas Letsch is een prima goochelaar

13 maart 2022 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Trainer Thomas Letsch heeft zich bij de in een bloedeloze 0-0 geëindigde uitwedstrijd van Vitesse bij Heracles Almelo een prima goochelaar getoond. Het kenmerk van iemand met dat vak of die hobby is dat hij of zij het publiek kan verrassen met de dingen die uit de hoge hoed worden getoverd. Dat is de Duitse oefenmeester in dit duel meer dan voortreffelijk gelukt.

Ga maar na. Wie verwachtte nu dat de trainer achterin zou kiezen voor het trio Oroz, Hajek, Rasmussen? Drie spelers met nul procent opbouwend vermogen. Wie ging er nu vanuit dat hij de jeugdige aanvaller De Regt zou laten debuteren in de competitie op de hem volledig vreemde plaats van rechterwingback? Wie zou ook maar op het idee komen om de drie ideeënloze, slechts rommelende en zwoegende spitsen Baden Frederiksen, Grbic en Buitink samen in de basis te laten starten? Drie jongens met beperkingen en zonder creativiteit, waarvan er maximaal één in de basis kan staan voor het nodige trek- en sleurwerk.

Iedereen die ook maar een beetje kijk heeft op voetbal weet dat het ronduit lachwekkend is om met zo’n opstelling te beginnen. Het gehannes van deze trainer is ergerniswekkend en gaat ten koste van het spel en soms ook het resultaat. Veel erger is echter, dat hierdoor het gevaar bestaat dat hij een aantal selectiespelers, waaronder alle jongens uit de eigen Voetbal Academie, kapot maakt of wegjaagt.

Om te beginnen het meest schrijnende voorbeeld daarvan. Cornelisse, een groot talent, is bij deze trainer derde keus. Hij is stelselmatig genegeerd, maar mocht bij Heracles na vijfendertig minuten eindelijk eens een keer opdraven. De meeste spelers zouden bij zo’n behandeling onderhand onzeker zijn geworden, Cornelisse niet. Hij liet meteen weer zien dat hij de centrale verdediger voor de komende jaren hoort te zijn. Slim positie kiezend, goed in de duels, opbouwend sterk. Ik heb het al vaker opgemerkt, als Letsch zo door gaat, drijft hij deze jonge speler naar een andere club.

Dan Huisman, Manhoef en De Regt. Ook spelers uit de eigen jeugd met potentie. Huisman kreeg op een gegeven moment veel speeltijd, daarna zat hij weer voornamelijk op de bank. Het pleit voor zijn mentaliteit dat hij in Almelo toch weer aardig inviel. Manhoef is bijna helemaal uit beeld, het zou logisch zijn geweest om hem deze middag op de plek van Dasa te zetten. En De Regt, een achttienjarige voorhoedespeler. Waarom ga je als trainer zo met een, naar ik heb begrepen, groot talent om? Had hem dan in de voorhoede gezet in plaats van één van de drie zeer matige, gelijksoortige jongens die nu mochten starten. Ik hoop dat De Regt goed wordt opgevangen na deze mentale tik en Letsch, doe dit nooit, nooit meer.

Ook met Gboho is dit seizoen onvoorstelbaar gejojood. Ik weet wel, hij heeft tot nu toe te weinig laten zien, maar hoeveel hele wedstrijden heeft hij mogen spelen? Heeft hij de kans gekregen om vertrouwen op te doen? De vraag stellen, is hem beantwoorden. In Almelo ging er bij de Fransman weer van alles mis, toch is hij een speler die bij vlagen laat zien dat hij creativiteit heeft en openingen kan maken. En dat soort spelers zijn dun gezaaid bij dit Vitesse.

Het zal de lezer opvallen dat ik nog geen woord heb besteed aan de wedstrijd zelf. Dat ga ik ook niet doen, daarvoor was die te saai en irritant. Het vizier moet nu worden gericht op Rome, waar donderdag een zeer zwaar karwei wacht. Hopelijk met Bazoer in de basis en, als die niet beschikbaar is, met Cornelisse als centrale man achterin. Het eerste is waarschijnlijker dan het tweede. Sterker nog, onze Duitse trainer zal daar niet voor kiezen, zoals hij wel vaker onlogische keuzes maakt. Te vaak.

Gelet op zijn resultaten en zijn wijze van presentatie heeft Letsch een goede naam. Het lijkt mij ook een zeer sympathieke man, die mij de indruk geeft dat hij goed met zijn staf en de spelersgroep kan omgaan. Dat zijn ontegenzeggelijk kwaliteiten, maar wat mij betreft mag hij die vanaf volgend seizoen elders etaleren.   

Heracles Almelo-Vitesse 0-0