Titelkoorts bij AZ 2000 neemt toe

17 maart 2017 | Van onze AS-redactie

AZ 2000 kan de champagne al voorzichtig koud zetten. Na de moeizame overwinning van afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen EMM (3-2) en het gelijkspel van concurrent Excelsior Zetten bij De Paasberg (1-1) lijkt het kampioenschap in de vierde klasse A een kwestie van tijd. Trainer Patrick Baltus trapt echter op de rem. “We zijn er nog lang niet.”

AZ 2000 heeft nog acht wedstrijden voor de boeg en de voorsprong op achtervolger DVV bedraagt zeven punten. Excelsior Zetten staat op acht punten, maar komt nog negen keer in actie. Geen reden voor twijfel, zo zou je denken. Twijfels kent Baltus ook niet, maar kent wel de valkuilen. “Zaterdag wonnen we met pijn en moeite met 3-2 van EMM en een week eerder ging het in de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Nijmegen ook al moeizaam”, legt Baltus uit. “Hoe dichter bij je komt, hoe meer druk. En je speelt steeds vaker tegen tegenstanders die niets meer te verliezen hebben. Soms gaan we mee in het spel van de tegenstander, maar wij moeten ons eigen spel blijven spelen.”

AZ 2000 wilde graag een keer promoveren en daarom haalde het bestuur van de Arnhemse club trainer Patrick Baltus in huis. ‘Als er een trein langs komt, waarin Patrick Baltus (foto rechts) zit, dan weet je niet of die trein nog een keer langs jouw station komt’, zei voorzitter Paul Hamers van AZ 2000 begin maart van het vorig jaar. ‘Patrick heeft in het verleden als trainer bewezen dat hij met ploegen kan promoveren en daar hopen wij nu ook op.’
Baltus mocht meteen een contract tekenen voor twee seizoenen en lijkt al in zijn eerste jaar de droom van Hamers uit te kunnen laten komen. Baltus: “Toen ik begon, heb ik gezegd dat Excelsior Zetten de grootste titelkandidaat was. Verder kende ik de competitie niet en onze doelstelling was meedoen in de bovenste regionen en proberen een periodetitel te pakken. In het tweede jaar zouden we dan voor het kampioenschap gaan.”

Op de laatste dag van de transferperiode kwam Lorenzo Arends de AZ-gelederen nog versterken. Een speler met wat extra klasse. “De eerste wedstrijd, nog zonder Lorenzo, speelden we nog gelijk bij Nijmegen, 5-5”, vertelt Baltus. “Maar daarna ging het steeds beter draaien en op een bepaald moment kregen we het gevoel dat, als er geen gekke dingen zouden gebeuren, we al in het eerste jaar zouden kunnen promoveren.”
Excelsior Zetten kwam echter weer op gelijke hoogte met AZ 2000, maar door de winst van de Arnhemmers in Zetten (1-3) in de eerste wedstrijd na de winterstop en het gelijkspel van Excelsior tegen De Paasberg, afgelopen zaterdag, heeft AZ 2000 ineens weer vijf verliespunten minder dan de Zettense formatie. “Dat gelijkspel van De Paasberg bij Excelsior was wel een verrassing”, zegt Baltus. “Een geweldige prestatie om in Zetten gelijk te spelen. Maar je moet altijd eerst zelf winnen. Daarna kijk ik pas naar Excelsior en DVV.”

AZ 2000 heeft dus weer een veilige marge, maar de schorsing van zes wedstrijden voor Lorenzo Arends (foto rechts), die de tuchtcommissie hem oplegde, betekende een flinke streep door de rekening van AZ 2000 en Baltus. Arends kreeg die straf, omdat hij in het duel met Nijmegen bij het ontwijken van een sliding, op het het been van zijn tegenstander terecht kwam. Bewust, volgens de arbiter, die vervolgens rood trok. Onterecht, meende Baltus. “We zijn daarom met het schikkingsvoorstel niet akkoord gegaan. Lorenzo was tegen EMM automatisch voor een wedstrijd geschorst, maar mag zaterdag in de uitwedstrijd tegen Krayenhoff gewoon meedoen. Het is nu afwachten.”

Met of binnenkort even zonder Arends, AZ 2000 zal vol voor het kampioenschap gaan. Baltus: “Het merendeel van deze jonge selectie is nog nooit kampioen geweest. De motivatie is daarom groot en de jongens gaan ook geweldig met elkaar om. Maar we leven van wedstrijd naar wedstrijd en Krayenhoff wordt ongetwijfeld lastig. Dat we nog vaak tegen ploegen uit de onderste regionen spelen, zegt niets. We verloren we ook bij Dodewaard, nu de nummer voorlaatst.” Het verlies bij Dodewaard was de enige nederlaag van het seizoen van AZ 2000.
AZ 2000 speelt nog thuis tegen Dodewaard (25 maart), Wodansek (15 april), Oranje Blauw (29 april) en Alverna (13 mei). De Arnhemse ploeg gaat nog op bezoek bij Krayenhoff (18 maart), DVV (1 april), VCA (22 april) en DVOV (6 mei).

* Foto boven: De selectie en de staf van AZ 2000 aan het begin van het seizoen. (Foto: AZ 2000)