‘Tijd staat stil’ bij Arnhem Eagles

14 oktober 2015 | Van onze AS-redactie

De basketballers van Arnhem Eagles leken zaterdag op weg naar hun derde zege. Met nog negen seconden te spelen, bij een 76-78 stand, stond de tijd letterlijk even stil. Triple Threat pakte alsnog de winst: 79-78. Trainer Jeroen Bolk kan het niet nog vatten.

Het duel in de eerste divisie A tussen het Haarlemse Triple Threat en Arnhem Eagles kende een bizar slot. Trainer Jeroen Bolk (foto rechts) van de Arnhemse ploeg kan het nog nauwelijks geloven. “Met 18 seconden op de klok stonden we met 74-78 voor. Triple Threat had daarna de bal en scoorde negen seconden voor tijd 76-78. Wij namen de bal uit, passten de bal twee keer door en probeerden de tijd uit te dribbelen”, blikt Bolk terug. “Maar tot onze verbazing ging de tijd pas lopen toen we over de middenlijn kwamen. De tijd had dus minimaal drie seconden stilgestaan.”

De ‘jurytafel’ was vergeten de klok aan te zetten toen Arnhem Eagles de bal weer innam. Bolk: “Dat leidde bij ons tot enige verwarring en de thuisploeg ontfutselde ons onder de ring de bal. Met twee passes waren ze aan de andere kant van het veld en een speler van Triple Threat liet in de zoemer een ‘driepuntsschot’ los en die viel binnen.”
Het Haarlemse publiek bestormde het veld en dokken bovenop de matchwinnaar. “Wij stonden er op dat moment vol ongeloof naar te kijken”, vertelt Bolk. “We zijn letterlijk bestolen, die treffer had nooit mogen tellen. Ik had gezien dat de klok niet liep, onze spelers op de bank en ook het Haarlemse publiek. Toeschouwers gaven dat na afloop ook toe. Maar helaas hebben de scheidsrechters het niet waargenomen en konden ze niets anders beslissen en de treffer goedkeuren.”

Ondanks de zure nederlaag was Bolk vol lof over het arbitrale duo. “Zij hebben een geweldige wedstrijd gefloten. Een groot compliment voor hoe ze de wedstrijd in de hand hadden en met spelers communiceerden. Ook het hele fiasco aan het eind werd heel correct behandeld. Ze hadden door alle commotie zeker in de gaten dat er iets niet klopte. Dat erkende ook een beoordelaar op de tribune. Hiervoor boden ze zelfs hun oprechte excuses aan. Niets dan lof voor deze heren.”

Arnhem Eagles had het in het begin moeilijk met het team van Triple Threat, dat bijna alleen uit guards bestaat. Na het eerste kwart leidde de thuisploeg met 19-18, maar in de laatste tien minuten voor rust kreeg Arnhem Eagles grip op het duel. Forward Bas de Leeuw is met sterke drives niet te stoppen en scoort 9 punten op rij. De gasten laten de kans liggen om op een voorsprong van tien punten te komen. Bij een stand van 32-35 zijn de laatste scores in de eerste helft echter voor de bezoekers: 32-39.
Triple Threats is kort na rust uiterst succesvol vanaf de ‘driemeterlijn’ en draait de rollen weer om: 42-41. Arnhem Eagles stelt daarna orde op zaken en gaat met een voordelige stand van 54-59 het vierde kwart in.
Daarin lopen de gasten uit naar 56-66, maar moeten in het zinderende laatste kwart de zege uiteindelijk toch aan Triple Threats laten: 79-78.
Met 4 punten uit 3 duels neemt Arnhem Eagles in de eerste divisie A de vierde plaats in. Met 8 uit 4 voeren Akrides en Groningen nog zonder verliespunten de ranglijst aan.
Arnhem Eagles krijgt zondag in de Arnhemse sporthal De Omnibus de kans Akrides de eerste nederlaag toe te brengen. Dat duel begint om 20.00 uur.

Triple Threats – Arnhem Eagles 79-78 (19-18, 13-21, 22-20, 25-19).
Scores Arnhem Eagles:
Guido Groenendijk 23 (foto), links, Bas de Leeuw 21, Bram Sieben 15, Mylthon Poulino 7, Miguel Brache Santos 4, Kasper Rijkers 4, Robin Simonis 4, Matthijs Hoekstra 0.