‘Theo Bos heeft tijd nodig’

1 september 2010 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redacteuren

Je zult als trainer plotseling acht nieuwe spelers  voor je neus hebben staan, terwijl  op de achtergond de woorden van jouw bazen nog nadreunen: ‘Binnen drie jaar zijn we kampioen’. Theo Bos ljjkt niet te benijden. De druk op de trainer lijkt onwaarschijnlijk hoog en de vraag is of hij de tijd krijgt om iets op te bouwen. Voetbalprominenten geven hun visie, ze leven met Theo Bos mee.

Bob van Londen, trainer van AZ 2000: “Ik heb er een dubbel  gevoel over. Aan de ene kant zal Theo blij zijn met die nieuwe spelers. En hij laat niet zomaar over zich heenlopen, kijk maar naar die kwestie met Sturing. Maar aan de andere kant is het haast  niet te doen om er snel een eenheid van te maken.  De druk en de verwachtingen zijn nu zó hoog geworden, dat ik denk dat hij het einde  van het seizoen niet eens haalt, sterker, de winterstop nog niet. En dat ligt dan niet aan Theo. Aissati en Rakjovic zijn goede aankopen, maar de meeste aanwinsten zijn erg jong, je moet maar afwachten hoe dat uitpakt. Ik had grotere namen verwacht, zoals Bouma of  Kaladze, die bij AC Milan op een zijspoor zit.”

Ferenc Wolf, trainer van Elsweide: “Theo heeft  zeker twee maanden nodig om er een elftal van te maken. Op zich is het voor Vitesse een mooie impuls, maar de spelers  komen wel uit verschillende competities en het is volstrekt onduidelijk hoe ze er conditioneel voorstaan. En: zijn ze wel goed gescout? Neem Kingston die van Hearts komt. Het  niveau in Schotland is echt niet zo hoog.  Je moet in feite helemaal opnieuw beginnen. Kampioen word je natuurlijk niet, het linkerrijtje halen zou dit seizoen al mooi zijn. Het lijkt me wel een mooie uitdaging  voor Theo Bos.  Hij kán dat. Theo heeft een duidelijke visie én hij heeft passie.”

Ton Keijman, technisch coördinator Veluwezoom:   “Je kunt het negatief en positief zien. Het probleem zat al in die eerste groep. Die was kwalitatief niet goed genoeg. Acht spelers erbij leidt tot nieuwe teleurstellingen, maar het is ook een injectie die de selectie kwalitatief ten goede komt. In feite is je hele voorbereiding in duigen gevallen. Die beste man met dat geld (Jordania, red) had een paar maanden eerder moeten komen. Toch heb ik vertrouwen in Theo, ik ken zijn instelling. De komst van die acht spelers kán leiden tot resultaat, maar het is geen garantie voor succes. Het was al helemaal fout, dat alles zo lawaaierig van start is gegaan. Het verwachtingspatroon is veel te hoog.”

Willie Melchers, trainer van VDZ: “Een hoop werk voor Theo. En niet gemakkelijk. Ik hoop dat het goed uitpakt, maar als de resultaten tegen blijven vallen, weet je wat er gebeurt. Op zich zijn versterkingen mooi, maar die namen zeggen me niet zoveel.  En: hoe zit het met al die talen? In het  Nederlands kun je wel eens flink uithalen, maar buitenlanders kunnen dat zomaar verkeerd interpreteren.”