‘Terugblik’ met Bram van Aken

16 oktober 2013 | Van onze AS-redactie

Wekelijks bespreekt de redactie van ArnhemSports.nl met een bekend persoon de gebeurtenissen op de voetbalvelden van het afgelopen weekeinde. Dit keer geeft Bram van Aken, trainer van het prima presterende Rheden, zijn mening. “Louis van Gaal heeft iets neergezet.”

Voor aanvang van het seizoen was je bezorgd, maar Rheden gaat in de eerste klasse als de brandweer.
Bram van Aken: “Ik was bezorgd, omdat we door het wegvallen van veel spelers op zoek moesten naar andere jongens. En in de beker liepen we tegen DFS een flinke deuk op. Dan vrees je dat het wel eens een lastig seizoen zou kunnen worden. Maar tegen De Bataven en Bennekom liep het ineens weer goed. Ik ben positief verrast. Jongens als Mauro Slütter, die van ESA komt en pas 20 jaar is, een Gerard Smeenk, afkomstig van AGOVV A1 en keeper Jelmer van de Witteloostuijn van VDZ A1 doe het heel goed. En ook eigen jonge spelers als Ramon van ’t Veld maken stappen. Heel leuk om te zien.”

Waar gaat het eindigen met Rheden in dit seizoen?
“Ik blijf reëel. We voetballen leuk, krijgen complimenten, maar we zijn ook tegenslag krijgen. De vraag is dan hoe deze hele jonge groep daarmee omgaat. Maar het is een hechte groep en er heerst een goede sfeer. De spelers zijn ook echt met voetbal bezig. Dat merk je ook op dinsdag bij de nabespreking. Dat zijn hele leuke gesprekken.”
“Ik vind wel dat we bij de eerste zeven ploegen in de eerste klasse moeten eindigen. Maar we hebben Grol en DVV al gehad. Die ploegen gaan onderin eindigen. Vorig jaar waren de onderlinge verschillen veel kleiner. Nu hebben we na zes wedstrijden dertien punten, vorig seizoen hadden we er pas acht.”

Welke ploeg verrast jou nog meer?
“Dan kom ik ook bij Presikhaaf. Daar staat bijna een hele nieuwe ploeg. Het voordeel is dat het meer een team is, de individualisten zijn weg. Ik vind het knap van Dennis van Beukering dat hij er zo snel een team van heeft gemaakt. Maar wat voor ons geldt, gaat ook op voor Presikhaaf. Wat gebeurt er bij tegenslag?”

Wat heeft indruk op jou gemaakt?
“Ik ben vrijdag naar het Nederlands elftal geweest tegen Hongarije. Dat heeft wel indruk op mij gemaakt. Ik zag een ploeg die speelde met plezier. Vaak zijn deze wedstrijden gezapige potjes, maar ik heb me van de eerste tot de laatste minuut vermaakt. Op technisch en op tactisch vlak.”

Wat vind jij van Louis van Gaal?
“Hij zou zich naar de buitenwereld op een andere manier kunnen presenteren. Maar ik vind het een hele knappe prestatie hoe hij alles heeft neergezet. Hij heeft een nieuwe hiërarchie gecreëerd. Ook het elftal is in balans. Knap.”