‘Terugblik’ met Ben van der Horst

30 oktober 2013 | Van onze AS-redactie

Wekelijks bespreekt de redactie van ArnhemSports.nl met een bekend persoon de gebeurtenissen op de voetbalvelden van het afgelopen weekeinde. Dit keer met oud-scheidsrechter Ben van der Horst. “Ik vind het fantastisch dat Davy Pröpper het zo goed doet.”

Ben je nog ergens gaan kijken afgelopen weekeinde?
Ben van der Horst: “Ik ben nu elftalleider bij Vitesse A1 en zaterdag speelden wij tegen Feyenoord A1. Met 5-0 verloren. Afgelopen zondag was ik als rapporteur van de KNVB bij Beekbergen – DVC ’26, een wedstrijd in de tweede klasse. Dat was niet best, maar de regen en de harde wind speelden daarbij een behoorlijke rol.”

Hoe vind je dat het is gesteld met de arbitrage in het amateurvoetbal en bij de profs.
“De laatste vier, vijf jaar komen er heel veel jonge scheidsrechter door. Zeker in district oost. Er zit ook een aantal jongens uit onze regio bij en zij maken grote stappen. De eisen zijn opgeschroefd door de KNVB, maar die talentvolle jongens komen eraan.”
“In het betaalde voetbal valt er niet veel lijn te ontdekken. Ze doen maar wat. Kuipers steekt er bovenuit. Hij is één van de beste scheidsrechters van de wereld. Zoals zondag bij Vitesse – Groningen. Iedereen dacht aan een penalty in het geval Ibarra. Ik ook, maar als je het dan terugkijkt, zie je dat hij niet geraakt wordt. Ik was het niet met Kuipers eens, toen hij na afloop zei dat hij Ibarra een gele kaart had moeten geven. Als je op volle snelheid ligt en je wilt een tackle ontwijken, kun je uit balans raken. Het was trouwens een hele domme tackle.”

Er wordt heel kritisch naar scheidsrechters gekeken.
“Ja, maar dat mag. Al moet je wel reëel blijven. Een scheidsrechter heeft ook maar twee ogen en kan niet alles zien. In het amateurvoetbal hebben ze het nog moeilijker, omdat de scheidsrechters dan ook nog te maken met twee van die vendelzwaaiers.”

Waar heb je afgelopen weekeinde in het regionale amateurvoetbal van opgekeken?
“Ik vond de cijfers, 0-5, waarmee Arnhemse Boys won bij OSC, wel verrassend. Maar het meest heb ik opgekeken van de grote nederlaag van MASV. De verwachtingen waren heel hoog gespannen, maar het lukt nog niet. Het Arnhemse voetbal vlakt af. Derdeklassers als VDZ en SML bungelen onderaan. Op het eerste elftal van Presikhaaf na is het niet goed gesteld met het Arnhemse voetbal. Arnhemse Boys en Arnhemia doen het aardig, maar dat is vierde en vijfde klasse. Ik heb in de vroegere afdeling Arnhem nog SC Oranje gefloten met Gerrit Maassen en Henk ten Cate. En ook Sportclub had altijd een goed elftal. Bij die afdelingsclubs lag het niveau toen hoger dan in de huidige vierde klasse.”

Het gaat goed met Vitesse. Kan Vitesse ook de titel pakken?
“Als je kijkt naar de resultaten in de eredivisie, doet Vitesse zeker mee in de strijd om de titel. Iedereen kan van elkaar winnen. Als je ziet hoe Ajax speelt en hoe Feyenoord het laat liggen tegen Heracles, is alles mogelijk. Vitesse is zelf ook wisselvallig en geeft een 2-0 voorsprong weg. Er is dus geen peil op te trekken. Ik dacht zelf eerst dat FC Twente de belangrijkste kandidaat zou zijn, maar die ploeg geeft weer niet thuis tegen ADO Den Daag. Ajax – Vitesse is zaterdag een echte test. Ik vind het trouwens fantastisch dat Davy Pröpper het zo goed doet. Hij is geweldig op dreef.”