Teleurstelling bij VVO én Rheden

11 december 2019 | Van onze AS-redactie

Zes doelpunten, eerlijk verdeeld. SC Rheden en VVO konden echter beide niet leven met het gelijkspel (3-3), zondagmiddag in de gemeentelijke derby op het Rhedense sportpark IJsselzicht.

De teleurstelling bij beide ploegen viel wel te begrijpen. Op basis van de stand op de ranglijst had de thuisclub, de nummer drie van de derde klasse C, op een zege gerekend tegen de Velpse degradatiekandidaat. En gezien het spelbeeld in de tweede heft, waarin SC Rheden de bezoekers volledig op eigen helft terugdrongen, had een overwinning ook tot de mogelijkheden behoord. “We hebben genoeg kansen gehad, maar de keeper van VVO (Max Janssen, red.) verrichtte een paar knappe reddingen”, zei een balende Wilco Klop, trainer van SC Rheden, na afloop.

VVO baalde ook. En niet zo ‘n klein beetje. De ploeg van de na dit seizoen vertrekkende trainer Martijn van de Hel leek op weg naar de tweede opeenvolgende zege, maar verspeelde in de laatste tien minuten geheel onnodig een 1-3 voorsprong.

Berni van Vloten heeft VVO naaar een 1-3 voorsprong geschoten. Aanvoerder Alan Hermsen en doelman Lars Janssen van SC Rheden liggen er verslagen bij. (Foto: Nico Kooij)

VVO was in de eerste helft al vroeg op 0-1 gekomen door Niek Meijer (vrije trap) en na de gelijkmaker van Cem Zeki was het tien minuten voor de pauze opnieuw Meijer die de bezoekers op voorsprong zette: 1-2.
SC Rheden had na de hervatting de keiharde wind in de rug en trainer Wilco Klop durfde het daarom wel aan zijn ploeg in de tweede helft achterin één-op-één te laten spelen. Die strijdwijze leverde een groot veldoverwicht én kansen op. Het bood VVO weer de gelegenheid toe slaan via de counter en uit één van die mogelijkheden zorgde aanvoerder Berni van Vloten na een prima actie van Menno Arentsen twintig minuten na rust voor 1-3.

Ontzetting bij Timmo Hoekstra en doelman Max Janssen van VVO na de late gelijkmaker van SC Rheden. (foto: Nico Kooij)

De jarige Van Vloten, een dag eerder vader geworden van dochter Elena, liet zich halverwege de tweede helft uitgeblust vervangen. Het duel leek ook beslist, maar niets was minder waar. De aanvallers van VVO verwaarloosden steeds meer hun verdedigende taak en dat kwam de bezoekers duur te staan. Patrick d’Hulst zorgde in de 85e minuut voor 2-3, waarna invaller Onno van Naamen ver in blessuretijd voor de gelijkmaker zorgde: 3-3.

Zo stapten na het laatste fluitsignaal twee teleurgestelde ploegen van het veld. VVO nog het meest, omdat de tweede Rhedense goal buitenspel was en twee keer een aanvaller van de bezoekers na een vlagsignaal ten onrechte werd teruggefloten wegens buitenspel toen de weg naar het vijandelijke doel volledig open lag.
VVO bleef niettemin voor de tweede keer op rij ongeslagen en is aan de beterende hand. Dat bleek al in de uitwedstrijd bij OBW (2-0 verlies met twee Zevenaarse goals in blessuretijd) en vorige week zondag tegen Montferland (4-1 winst).

Mats Abrahamse (liggend) in duel met Patrick d’Hulst van Rheden (Foto: Nico Kooij)

Voor de tweede helft van het seizoen zit er bovendien voldoende rek in de Velpse ploeg. Tegen SC Rheden waren tien van de 14 spelers die in het veld stonden of kwamen 21 jaar of jonger (2 x 19, 6 x 20, 2 x 21 jaar). Timmo Hoekstra (27, sinds OBW terug in de hoofdmacht), Ramon van Steenbergen (27), Ted Bronkhorst (30) en Berni van Vloten (34) vormden de ‘ouwe hap’. Bovendien kan trainer Martijn van de Hel vanaf zondag weer beschikken over aanvaller Justin van Reem (20, was vijf duels geschorst) en na de winterstop mogelijk weer over de al lang geblesseerde Bas Korteling (20).
Winst in de laatste wedstrijd van 2019, zondag thuis tegen HC ’03, kan de opmaat zijn voor een goede tweede seizoenshelft. VVO staat op een tiende plaats met 8 punten uit 10 duels en heeft drie ploegen onder zich: HC ’03 (7 uit 10), Ruurlo (7 uit 10) en Montferland (6 uit 9).

Trainer Wilco Klop volgt gespannen de verrichtingen van zijn ploeg.

En SC Rheden? Dat is met 18 punten uit 10 duels ‘the best of the rest’. Koploper VVG ’25 (25 uit 9) en OBW (25 uit 10) zullen strijden om de titel, maar de ploeg van trainer Wilco Klop moet zich met de huidige selectie kunnen plaatsen voor de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. Met de routiniers Alan Hermsen (36, aanvoerder), Patrick d’Hulst (32, topscorer), Rick Smeenk (28) en Joep Sangers (27) en de jonge talenten Stephen van Beek (21) en Ferron van Heerde (20) beschikt Klop over voldoende kwaliteit om die race tot het einde vol te houden.

* De aanvoerders Alan Hermsen en Berni van Vloten met elkaar in duel. Joep Sangers (tweede van links) en Mats Abrahamse kijken toe. (Foto: Nico Kooij)
* Ook de overige foto ‘s zijn gemaakt door Nico Kooij)

VVO-doelman Max Janssen heeft de bal klem. SC Rheden-spits Patrick d’Hulst is er bij gaan zitten. (Foto: Nico Kooij)
Ramon van Steenbergen (VVO) werkt de bal weg uit de Velpse defensie. Links Aron Gerritsen (VVO), rechts de Rhedenaren Kai Dorland en Rick Smeenk. (Foto: Nico Kooij)

UITSLAGEN ZONDAGVOETBAL (8 DECEMBER)
EERSTE KLASSE E

Zaterdag 7 december
Bemmel – RKHVV 4-2
Rigtersbleek – Stevo 0-5
Zondag 8 december
Tubantia – TVC ’28 1-0
Rohda R – Winterswijk 0-0
Voorwaarts Twello – De Zweef 4-0
Orion – BVC ’12 2-0
De Bataven – Heino 4-1

TWEEDE KLASSE I
Eendracht ’30 – DCS 0-1
WAVV – Viod 1-1
Dio ’30 – MASV 2-1
Vorden – Concordia Wehl 1-3
Union – Spero 3-2
DVC ’26 – Quick 1888 0-0
SDOUC – Varsseveld 4-1

DERDE KLASSE C
Montferland – VVG ’25 AFGELAST
SC Rheden – VVO 3-3
HC ’03 – Pax 2-3
DVV – Lochem 3-4
FC Trias – Doetinchem 5-0
OBW – Witkampers 3-1
Ruurlo vrij

DERDE KLASSE D (WEST I)
Zaterdag 7 december

SML – VDZ 1-1
Zondag 8 december
Arnhemse Boys – Rohda 1-3
Quick 1890 – FC Jeugd 0-0
APWC – HDS 6-1
VVZA – Sporting ’70 1-1
Eldenia – Driel 0-0
Saestum vrij

VIERDE KLASSE D
Groessen – Loil
Jonge Kracht – Loo
Arnhemia – RVW AFGELAST
CHRC – Westervoort 0-5
Sprinkhanen – Angeren AFGELAST
‘t Peeske – GSV ’38 AFGELAST
Doesburg – GVA 0-4

VIJFDE KLASSE E
Dierense Boys Eendracht 2-0
Elsweide – FC Zutphen 5-2
Veluwezoom – SHE 9-0
Ratti/Socii – EDS AFGELAST
Voorst – Edesche Boys 5-0
De Hoven vrij