Teleurstelling bij de titelkandidaten, maar begrip voor besluit KNVB

2 april 2020 | Van onze AS-redactie

“We moeten het accepteren, want je doet er niets aan. Het is de keus van de KNVB.” Jhon van Beukering, trainer van Veluwezoom, legt zich neer bij het besluit van de voetbalbond de competitie niet uit te spelen en geen promotie en degradatie toe te passen.

Veluwezoom stond bovenaan in de vijfde klasse E van het zondagvoetbal en was op weg naar de titel. De Velpse ploeg ging met 34 punten uit 13 duels aan kop, gevolgd door De Hoven (33 uit 13), Voorst (26 uit 12) en Elsweide (26 uit 13). “Die drie achtervolgers zouden we nog thuis krijgen, uit hebben we verloren bij De Hoven, gelijkgespeeld bij Voorst en gewonnen bij Elsweide”, zegt Van Beukering. “Maar dat was allemaal op natuurgras en dat waren niet onze beste wedstrijden. We spelen beter op kunstgras, we moeten het toch meer van het voetbal hebben.”

Trainer Jhon van Beukering (r) en Hans Kemperman, voorzitter van SC Veluwezoom.


Hoewel het besluit nadelig uitviel voor Veluwezoom, begrijpt Van Beukering de beslissing. “De KNVB moet wat. Maar kijk je naar België, dan wordt daar de huidige stand als eindstand genomen. Toch moeten we het accepteren. Het is jammer, maar momenteel zijn er belangrijker zaken dan voetbal.”

Een sprankje hoop heeft Van Beukering nog wel. “Want hoe gaat de KNVB de gaten opvullen nu er ploegen uit het zondagvoetbal volgend seizoen uitkomen in het zaterdagvoetbal”, doelt de Velpenaar op clubs als het Wageningse WAVV (tweede klasse I) en het Renkumse CHRC (vierde klasse D).
Het schrappen van de vijfde klasse en die clubs onderbrengen in de vierde klasse, zou ook nog een optie zijn. “Want zoals het nu ging, was het ook niet leuk”, legt Van Beukering uit. “In 5E zaten we met elf ploegen. het was de ene week spelen en daarna voetbalde je een paar weken niet.”

Ook MASV stond aan kop, toen de KNVB de competitie beëindigde. In de tweede klasse I had de ploeg van Roberto Straal (foto) zelfs een voorsprong van 5 punten op nummer twee SDOUC. “Het is teleurstellend dat de KNVB de huidige stand of die precies halverwege niet als uitgangspunt heeft genomen”, meent Roberto Straal, trainer van de Arnhemse ploeg. “Maar ik had al het gevoel dat het hier op uit zou draaien. In andere klassen waren er ook ploegen met minder wedstrijden dan de concurrent en dan wordt het lastig.”

Ook Straal toont begrip voor het besluit van de KNVB. Ik had het liever anders gezien, maar de gezondheid is nu belangrijker. Al blijft het zuur als je het hele seizoen bovenaan hebt gestaan.”

Voor Arnhemse Boys pakt het besluit van de KNVB weer goed uit. De ploeg van trainer Marcel Omvlee stond in de derde klasse D (west I) op de laatste plaats met 7 punten uit 16 duels. Degradatie leek al onafwendbaar. “Toch was er in onze groepsapp geen sprake van blijdschap”, vertelt Omvlee. “Wel van enig cynisme. Van Timothy Polman, onze aanvoerder, kreeg ik een appje met de tekst: ‘Gefeliciteerd trainer. Doelstelling gehaald, we zijn erin gebleven’.”

“Voor de club is dit mooi”, vervolgt Omvlee. “Maar ik ben niet zo blij. Ik baal dat we niet kunnen voetballen. Ik heb wel het gevoel dat de KNVB geen andere kant op kon. Voor clubs die op weg waren naar het kampioenschap is dit vervelend, maar als een competitie niet is uitgespeeld, kun je geen eindstand opmaken. Dit is misschien niet de meest populaire, maar wel de meest eerlijke beslissing.”

Arnhemse Boys kan nu op zoek naar versterkingen. “Dat is een mooie klus voor Pim (Scholten, nu assistent van Omvlee, red.) om te zorgen dat er komend seizoen een sterkere ploeg staat. Maar daar bemoei ik mij niet mee”, zegt Omvlee, volgend seizoen de assistent-trainer van John van Dijk bij SML.

Stijn van der Weerd, stijlvol in actie.

In het zaterdagvoetbal ging OVC ’85 in de derde klasse A aan kop, toen de KNVB de competitie stillegde. “Als je het hele seizoen aan het werk bent voor een goed resultaat en het eindigt op deze manier, is dat heel zuur”, vertelt Stijn van der Weerd, aanvallende middenvelder van de Oosterbeekse ploeg.

OVC ’85 pakte bovendien de tweede periodetitel en was dus al verzekerd van de nacompetitie. “Het wordt dus een seizoen zonder beloning. Teleurstellend, maar ik begrijp de beslissing wel. Voetbal is nu even niet zo belangrijk en je kunt ook niet zo maar een kampioen aanwijzen als de competitie niet is beëindigd.”

Van der Weerd beseft dat de titelstrijd in 3A ook nog lang niet was beslist. “Wij hadden na de winterstop een wat makkelijker programma, maar nu kwamen er nog uitwedstrijden aan bij de concurrenten ESA en FC Zutphen. We hebben een veel beter seizoen gekend dan was verwacht en juist daarom is het zo jammer dat het op deze manier stopt.”

* Foto geheel boven: Leroy Loevering van Veluwezoom laat een verdediger van Eendracht zijn hielen zien. (Foto: Wendy van Zanten-Hofs)