Technisch en tactisch volledig gefaald

24 oktober 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Vitesse heeft zondag in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles in technisch en tactisch opzicht volledig  gefaald. Het gevoel van euforie dat de laatste twee weken terecht binnen de club heerste, zal daarom nu zijn omgeslagen in chagrijn.

Het excuus dat het niet mogelijk was om voldoende energie op te brengen in verband met de krachten vretende wedstrijd van afgelopen donderdag wil ik echt niet horen. Laat ik het beestje gewoon bij de naam noemen: dit was een wanprestatie.

Eerst maar het tactische deel van het falen. Klaarblijkelijk was om krachten te sparen als strijdwijze gekozen om grote delen van het duel geen druk te zetten, maar in te zakken. Dit vanuit de gedachte dat dan minder energie nodig is. Klinkklare onzin. Als je goed samenwerkend de tegenstander vast zet, hoef je allemaal weinig meters te maken. Bovendien dwing je dan de tegenstander tot fouten en kom je gemakkelijk aan het voetballen en wel op de helft van de tegenstander.

Ook zoiets: niet alleen bij corners van de opponent, maar zelfs ook bij vrije trappen net over de middenlijn stonden tien spelers in en rond het eigen strafschopgebied. Dit terwijl de speeltijd aan het verstrijken was en de ploeg op jacht moest naar de winnende goal. Houd twee snelle mensen bij de middenlijn, dwing de tegenpartij om twee of drie man in de dekking te houden en zorg zo dat bij onderschepping een counter kan gaan lopen. Nu zag ik Go Ahead een paar keer een afgeslagen bal oppikken en rustig even terugspelen op de keeper, terwijl Bero in zijn eentje een sprint van zestig meter ging trekken om af te jagen. De doelman had dan twee of drie afspeelmogelijkheden, dus dat was pure energieverspilling.

Dan de keuze van trainer Thomas Letsch voor Yapi als vervanger van de geblesseerde linker wingback Wittek. De Fransman is stijf rechts en kan werkelijk niets met zijn linkerbeen. In de eerste helft speelde hij dramatisch. Als hij werd aangespeeld, durfde hij nooit open te draaien en schoof iedere bal naar achteren. Ik denk een keer of vijftien. Na rust toonde de invaller wat meer lef en heb ik hem toch nog een paar goede dingen zien doen. Dat geeft in ieder geval nog de hoop dat hij aan de rechterkant op enig moment van waarde kan worden. Ik weet wel dat er door de blessures van Wittek en Manhoef weinig alternatieven op links waren, maar de keuze voor Yapi was bij voorbaat gedoemd te mislukken. Iedere linksback met een aardig linkerbeen van een hoofdklasser had het beter gedaan.

Dan het technische gedeelte, want dat was deze middag ook beroerd verzorgd. Veel aarzeling aan de bal, een veel te laag baltempo, legio slordigheden. Dat is natuurlijk niet voor het eerst dit seizoen, maar het leek op dat punt de laatste weken net wat beter te gaan. Ik denk dat nog eens schrijnend is aangetoond dat Vitesse in aanvallend opzicht bijna volledig teert op de twee wingbacks. Nu Wittek er niet was, viel de linkerkant volledig weg. Dat is fnuikend voor het positiespel en bovendien blijven dan alleen de gevaarlijke voorzetten van Dasa nog over.

Buiten de wingbacks zit het beetje aanvallende creativiteit dat er verder nog is, bij Gboho, maar die moet resoluter worden in zijn acties. Bij de aanvallers die in Arnhem rondlopen, zit die creativiteit totaal niet. Van hen brengt alleen Openda op goede dagen gevaar, al is hij vaak wild in de afronding. Dit keer was de Belg echter helemaal niet op dreef en dan is meteen iedere dreiging in de voorhoede weg. Zijn collega-aanvallers missen namelijk subtopniveau. De enige van wie ik nog enige hoop heb dat hij dat kan bereiken, is Von Moos. Ik zag de Zwitser in die paar minuten waarin hij speelde namelijk nog een paar aardige dingen doen. Wel heb ik bij hem voorlopig twijfels over zijn sprintsnelheid en zijn felheid.

Natuurlijk, we kunnen zeggen: scheidsrechter Higler floot slecht. Dat was ook zo. Hij gaf Bero en Tronstad bijvoorbeeld ten onrechte geel. En de strafschop in blessuretijd was ook dubieus, de Go Ahead-speler viel al, voordat doelman Schubert hem raakte. De VAR had hier kunnen corrigeren, maar deed dat niet. Vitesse moet echter niet zeuren, maar de hand in eigen boezem steken, ook op dit punt. Schubert zat hier gewoon fout. Die onbesuisde duik naar de voeten van de tegenstander was onnodig, die liep bij de zijlijn en kon nergens heen. Een leermoment voor hem. Verder keepte hij weer goed, maar dat wilde moet er heel snel af.

Van de veldspelers waren Dasa, Doekhi en Cornelisse ruim voldoende, Rasmussen iets minder in verband met een paar rare passes, maar nog wel voldoende. Bero zou met zijn tomeloze inzet en enkele goede momenten een dun zesje van me hebben gekregen, maar omdat hij schuldig was aan de eerste goal trek ik een half punt af.  Dat dunne zesje geef ik nog wel aan Tronstad, die overigens meer balverlies had dan bij hem gebruikelijk. De rest van de spelers was onvoldoende, of speelde te kort voor een beoordeling.

Aanstaande zaterdag bij SC Heerenveen is Bazoer er weer bij en dat scheelt uiteraard een slok op een borrel. Met een goede instelling en tactiek liggen daar best mogelijkheden, want net als alle andere potentiële subtoppers spelen ook de Friezen wisselvallig.

Ik eindig met een tip voor Letsch. Bero is voor dat duel geschorst en mogelijk is Wittek er nog niet bij. Stel Cornelisse in ieder geval op, als linksback of linkshalf. Dat is een multifunctioneel klassespelertje dat het elftal beter maakt.

Vitesse – Go Ahead Eagles 1-2
3. Openda 1-0 (strafschop), 53. Cordoba 1-1, 90. Brouwers 1-2 (strafschop)