Tactische en technische armoe

21 december 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Door een moeizame, onverdiende 1-0 zege thuis tegen het onderaan staande PEC Zwolle haalde Vitesse drie punten binnen. Qua resultaat sloot de ploeg van trainer Thomas Letsch op die manier de periode voor de winterstop goed af. De Duitser kan nu terugzien op een succesvol 2021, niet alleen in de vorige en de huidige competitie, maar ook op Europees niveau. Zeer heuglijke, niet te weerspreken feiten, alleen jammer en ook zorgelijk dat het spel vaak belabberd is. Ook tegen de hekkensluiter leek het over grote delen van de wedstrijd weer helemaal nergens op.

Triest om te zien dat een tegen vrijwel alle eerdere tegenstanders machteloze degradatiekandidaat Vitesse zo simpel kan ontregelen. Voormalig lid van de trainersstaf van Vitesse Dick Schreuder had het goed gezien: schakel de wingbacks Wittek en Dasa uit en je bent als tegenstander al een heel eind. Dan blijft alleen het gevaar Openda over, maar die is zo snel dat die nooit volledig valt af te stoppen. Voor een tegenstander zijn er dan twee mogelijkheden. Bidden en smeken dat de Belg de kansen die hij krijgt mist, of hem volledig door midden schoppen. Harde overtredingen zijn niet genoeg, want de spits is zo taai en sterk dat hij altijd weer opstaat en doorgaat.

Als Vitesse moet je er toch niet aan denken dat Openda toch een keer geblesseerd raakt. In de vele slechte wedstrijden die Vitesse speelt, is hij meestal de enige die voor dreiging zorgt. En hoewel hij nog steeds te veel kansen mist, scoort hij ook regelmatig. Hij is daarmee vaak bepalend voor de resultaten en verbloemt daarmee nogal eens de subtop-onwaardige tactische en technische armoe die in zijn elftal heerst. Ook tegen de Zwollenaren was dat weer het geval.

Niemand kan mij wijs maken dat hij van dit Vitesse heeft genoten. Het was weer raak: trage opbouw, slordigheden aan de lopende band, slecht druk zetten, geen goede veldbezetting. Op een paar oplevingen na was het Arnhemse spel zodanig dat een toeschouwer die de stand niet kende zou kunnen denken dat het Vitesse was dat tegen degradatie moest vechten.

Intussen ben ik zover dat ik de analyse van Letsch niet meer serieus kan nemen. Ook hij was niet zo tevreden over de eerste helft en zei benadrukt te hebben dat zijn ploeg in de laatste vijfenveertig minuten van dit jaar meer energie moest geven. Hij vond dat goed gelukt en weet het mindere spel in de eindfase aan vermoeidheid en het slechte veld.

Ik kijk daar heel anders tegenaan. De trainer kiest lang niet altijd voor de goede spelers en tactisch rammelt het aan alle kanten. Een paar voorbeelden. Ik zie de overijverige Bero overal op het veld opduiken. Soms liep hij rechts op het middenveld vlak naast Huisman en lag er een enorm gat aan de linkerkant. Houd het simpel, Tronstad in het midden en de twee andere middenvelders in principe in hun eigen zone links of rechts. Dan deugt de veldbezetting en zij kunnen hun loopvermogen nog steeds kwijt. Vitesse is geen  Barcelona oude stijl, waar de middenvelders en aanvallers doorlopend rouleerden.

Verder is het druk zetten over grote delen van wedstrijden onverklaarbaar slecht. Nodeloos rennen van een enkeling zonder samenwerking met de rest van de ploeg. Hoe kan het dat dit in bepaalde wedstrijden of delen daarvan goed functioneert en op andere momenten totaal niet?

Dan het achteruitlopen bij corners en vrije trappen. Alle spelers staan in het eigen strafschopgebied. Het is daar dan zo druk dat het onoverzichtelijk wordt en vaak ook onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het verwerken van de voorzet. Houd twee man rond de middenlijn, dan bind je twee of drie tegenstanders en is er kans op een counter. Nu is het zo dat iedere afgeslagen bal bij de tegenstander terecht komt, waardoor zelfs kleine tegenstanders als PEC Zwolle en Sparta de druk erop kunnen houden. Het oogt allemaal nogal laf, een beeld dat Letsch vaak nog versterkt door zijn defensieve wissels.

Wat natuurlijk niet helpt, is dat de individuele prestaties van de spelers tegen PEC Zwolle zwaar tegenvielen. Doelman Houwen heeft het goed gedaan, Doekhi, Rasmussen en Wittek haalden een kleine voldoende, Openda was gevaarlijk en Baden Frederiksen gaf een intelligente assist en nog een paar aardige passes. Ik stel mijn visie op de Deen in zijn voordeel bij. Hij kan een aantal dingen niet, maar als hij regelmatig blijft scoren en in combinaties richting doel zijn bijdrage blijft leveren, is hij van waarde. Ik ben benieuwd naar zijn vervolg.

Dasa en Bazoer, normaal belangrijke pionnen, waren ver beneden hun niveau, voor Tronstad gold in iets mindere mate hetzelfde. Huisman was lang niet balvast genoeg. Bero speelde zoals hij vaak doet: keihard werken, zwerven over het hele veld en veel technische haperingen. Vroegh viel dit keer zeer matig in, Hajek voor zijn doen aardig.

Het is goed dat het winterstop is, ook voor mijn gemoedsrust. Daarna wacht Vitesse een loodzwaar programma dat bij gelijkblijvende prestaties weleens tot een vrije val op de ranglijst kan leiden. Maar dat zijn nu even zorgen voor later.

Vitesse-PEC Zwolle 1-0
47. Openda 1-0