Swift kijkt uit naar duel met Aalsmeer

16 maart 2017 | Van onze AS-redactie

De handballers van AHV Swift hebben nog steeds een prima prima uitzicht op het behalen van een plek in de BENE-League voor volgend seizoen. Daar kon zaterdagavond de 26-28 thuisnederlaag van de Arnhemse ploeg tegen Lions niets aan veranderen. Quintus, dé concurrent in de strijd om de derde plaats in kampioenspoule A, verloor namelijk ook. Bij Aalsmeer, met 26-20.

Swift gaat zondag op bezoek bij Aalsmeer, dat in de eerste wedstrijd bij Lions tegen een 37-27 nederlaag opliep. Aalsmeer is normaal gesproken een maatje te groot voor Swift, maar als de ploeg van trainer Arthur Langedijk het niveau haalt van de eerste veertig minuten tegen Lions, dan is een verrassing mogelijk.

“Als wij goed spelen, maken we een kans”, meent Langedijk. “Ik heb nu vier wedstrijden van Aalsmeer bekeken en er liggen mogelijkheden. Maar Aalsmeer wint natuurlijk wel weer heel gemakkelijk van Quintus. Wij deden dat met maar één doelpunten verschil. Maar nogmaals, we zijn niet kansloos.”

In een volgepakte sporthal Elderveld kon Swift afgelopen zaterdag tot tien minuten na de pauze prima tegenstand bieden aan Lions, de grote favoriet voor de Nederlandse titel. Bij een 20-24 achterstand kreeg Swift na de pauze in een overtalsituatie nog de kansen om dichterbij te komen, maar Robin Schoenaker (schot tegen de lat) en Thijs Geurds (gemiste strafworp) konden de mogelijkheden niet in doelpunten omzetten.
Lions liep vervolgens uit naar 20-27 en profiteerde daarna optimaal van de vermoeidheid en mindere concentratie bij de thuisploeg. De score liep daardoor op naar 26-38. “In de tweede helft ging ook de vermoeidheid een rol spelen”, beaamde Langedijk. “De schoten gingen er niet meer in, maar je moet in ieder geval als collectief blijven spelen. Dat deden we niet meer. Tegen een ploeg met een offensieve dekking kunnen wij normaal goed spelen, maar we gingen voor eigen succes. Ik heb daarom twee keer een time-out genomen en we scoorden daarna ook steeds een goal, maar vervolgens vervielen we in de oude fout.”
Langedijk was wel te spreken over de eerste veertig minuten. “Toen hebben we geweldig gespeeld. Maar uiteindelijk was er toch ook kwaliteitsverschil. Het moest bij ons te veel van de opbouw en van de cirkel komen. Vanuit de hoeken hadden we een te laag rendement”, oordeelde Langedijk, die tegen Lions geen beroep op doelman Ruben Moerkerk kon doen.

Moerkerk had op de laatste training een enkelblessure opgelopen, toen hij een bal weg wou schieten en zijn enkel op de stroeve vloer dubbelklapte. “Met Ruben erbij scheelt toch een paar goals”, zei Langdijk. Stef Beukers verdedigde nu het doel en in de slotfase mocht ook juniorenkeeper Paul van Alphen zijn opwachting nog maken. Van Alphen (18) kwam ook een aantal keren in het veld bij een Limburgse strafworp en stopte er drie.
Moerkerk zal ook zondag tegen Aalsmeer niet van de partij zijn. “Of er moet een wonder gebeuren”, aldus Langedijk. “Het vocht uit zijn enkel is nog niet weg, maar ik verwacht Ruben een week later in de thuiswedstrijd tegen Quintus wel weer terug.”

De eerste twee ploegen uit poule A en de eerste twee uit poule B plaatsen zich voor de kruisfinales om de Nederlandse titel. Daar is Swift echter niet mee bezig. Een derde plek zou al een prestatie van formaat zijn en die geeft bovendien recht op deelname aan de BENE-League voor volgend seizoen.

AHV Swift – Lions 26-28 (15-18). Tussenstanden: 1-0, 1-3, 2-3, 4-5, 6-7, 6-9, 8-11, 11-14, 13-14, 13-17, 15-18 (rust), 16-21, 20-23, 20-27, 22-28, 23-33, 25-34, 26-36 (eind).
Doelpunten AHV Swift: Thijs Geurds 7, Peter Schoenaker 5, Robin Schoenaker 4, Mark Portengen 3, Ruben de Bok 2, Pascal Lucassen 2, Stanley Santos 1, Sofiane Rhouma 1, Quentin Bouffard 1.

* Foto geheel boven: Peter Schoenaker op weg naar één van zijn vijf treffers tegen Lions. (Foto: Walter Veerman)
* Foto links midden: Thijs Geurds legt aan voor een doelpoging. Peter Schoenaker (links) en Sofiane Rhouma kijken toe. (Foto: Walter Veerman)
* De foto van Stef Beukers is gemaakt door John Voermans.

Kamioenspoule A      
Zaterdag 11 maart      
AHV Swift Lions 26 – 38
Aalsmeer Quintus 26 – 20
Stand      
Lions   2 – 4  
Aaalsmeer   2 – 2  
AHV Swift   2 – 2  
Quintus   2 – 0  
Programma 18 maart      
Lions Quintus  
Zondag 19 maart      
Aalsmeer AHV Swift (15.oo uur, sporthal Bloemhof)
       
Kampioenspoule B      
Zaterdag 11 maart      
E&O Hurry Up 20 – 27
Bevo HC Volendam 27 – 29
Stand      
Hurry Up   2 – 3  
Volendam   2 – 3  
Bevo HC   2 – 2  
E&O   2 – 0  
Programma 18 maart      
Volendam E&O  
Hurry Up Bevo HC