Susanne Wichhart: ‘Club mag niet verloren gaan’

2 juli 2024 | Van onze AS-redactie

Maandagmiddag 1 juli om ongeveer half vier kwam het bericht dat de deal tussen Coley Parry en Guus Franke geklapt was. “Na alle reuring van de afgelopen tijd waarin het uiteindelijk toch de goede kant op leek te gaan kwam ik op dat moment  in een soort van zwart gat terecht” reageert Susanne Wichhart, voorzitter van de supportersvereniging van Vitesse. “Thuis gaan zitten wachten was geen optie. Als gezamenlijke supportersgroepen hebben we besloten om een signaal af te geven. Dat was best wel een lastige beslissing, want we wilden de crisismanagers en de mensen die daar direct bij betrokken zijn niet storen. Maar we wilden ook laten zien dat de club leeft en niet verloren mag gaan. Interim-directeur Edwin Reijntjes van Vitesse, heeft in de loop van de avond twee keer een update gegeven van de stand van zaken. Tegen half twaalf meldde hij dat er een deal was tussen Parry en Franke. Dat werd uiteraard met het nodige enthousiasme ontvangen.”

Vitesse heeft alle mensen die gedoneerd hebben aan de crowdfundingsactie gevraagd of zij af willen zien van de beloofde restitutie. Met dat geld kan het huidige liquiditeitsprobleem opgelost worden. Wichhart (foto): ”Op dat verzoek komen verschillende  reacties. Er zijn mensen die er onmiddellijk mee akkoord gaan. Echter de steeds verwarrende berichten over het wel of niet doorgaan van de deal zorgt ook voor terughoudendheid. Heel begrijpelijk, want er was immers beloofd dat de gelden beschikbaar zouden komen als de licentie veilig gesteld was. ”Er heerst nog onduidelijkheid of het crowdfundingsgeld nu al gebruikt gaat worden. Uit berichtgeving in de media van dinsdagmorgen 2 juli valt op te maken dat Franke ook de kortlopende liquiditeitsproblemen op zal lossen. Dat zal de komende dagen duidelijk moeten worden.”

Uit de contacten die Wichhart bij Vitesse heeft komt het beeld naar voren dat Guus Franke niet nodeloos met geld smijt: ”Hij heeft affiniteit met de regio en is een echte Vitesse supporter. Hij staat er positief in en wil de club op een realistische manier leiden.”

Het wachten is nu op de definitieve beslissing van de licentiecommissie. De KNVB, de Raad van Commissarissen en het bestuur van de stichting zijn steeds op de hoogte gehouden van de stappen die Vitesse gezet heeft. Er mag vanuit gegaan worden dat deze beslissers goed geïnformeerd zijn en op korte termijn een weloverwogen beslissing kunnen nemen. De verwachting is dat over 7 tot 10 dagen duidelijk is of Vitesse op vrijdag 9 augustus om 20.00 uur in het Gelredome aantreedt tegen Telstar.