Streep door Derde Kerstdagloop

27 december 2014 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

De Derde Kerstdagloop op zaterdag 27 december gaat niet door. Door de plotselinge winterse omstandigheden kwam de veiligheid van de deelnemers in het geding. “En dat is onze verantwoordelijkheid”, legt voorzitter André Westen uit.

Het is voor de derde keer dat Derde Kerstdagloop, die sinds 1991 wordt gehouden, door winterse omstandigheden niet door kan gaan. Eerder gebeurde dat in 2009 en 2010. De afgelasting kwam nu pas op het allerlaatste moment. “Ik was vanaochtend om half zes wakker en hoorde het toen regenen en om half zeven lag er al een pak sneeuw”, vertelt Westen.
Voor Westen, voorzitter van de Stichting Derde Kerstdagloop, een reden om snel met commissieleden bij elkaar te komen. “We hebben toen om half negen besloten dat het onhaalbaar was de loop door te laten gaan. Dat hebben we alle voorinschrijvers, dat waren er dit jaar 1450, per mail toen al kunnen laten weten en we hebben het ook op onze website gezet.” 
De beslissing om de loop niet door te laten gaan, hebben Westen en zijn commissieleden met pijn in het hart genomen. “De belangrijkste reden is dat ook het Rode Kruis niet op bepaalde plaatsen kan komen als er wat gebeurt. De veiligheid van de deelnemers is onze verantwoordelijkheid. Het parcours loopt over het Rozendaalse veld en de Koningsheide en daar kun je nu met gemotoriseerd vervoor niet komen.”
De stichting heeft door de late afgelasting toch de nodige kosten moeten maken. Westen: “In onze algemene voorwaarden staat dat er geen restitutie plaatsheeft voor deelnemers die zich via voorinschrijving hebben aangemeld. Maar als er een positief saldo is, dan gaat dat naar een goed doel. In 2009 was dat het Lilianefonds en in 2010 ging het geld naar scoutinggroepen. Ook nu zullen we dat weer doen.”
De Derde Kerstdagloop heeft misschieen wel het mooiste parcours van Nederland en de loop is uitgegroeid tot een vermaard evenement dat deelnemers trekt uit het gehele land. Een afgelasting komt dan slecht uit. “Het kan inhouden dat er voor volgend jaar meer mensen zijn die zich niet ‘voorinschrijven’. Maar we kunnen hier niets aan doen. Afgelopen week zag het er niet naar uit dat er ineens een dik pak sneeuw zou vallen.”
Vorig jaar namen er aan de 23e editie van de Derde Kerstdagloop 2043 atleten deel, verdeeld over de afstanden van 7, 14 en 21,1 kilometer. De verwachting was dat er dit jaar ruim boven de tweeduizend atleten aan de start zouden verschijnen. Het record stamt uit 2008. Toen waren er 3005 deelnemers.