Streep door competities in amateurvoetbal, geen promotie en degradatie

31 maart 2020 | Van onze AS-redactie

De competities in het amateurvoetbal worden niet meer hervat. Dat besluit heeft de KNVB naar aanleiding van de nieuwe kabinetsmaatregelen om verspreiding van het coronavirus  tegen te gaan, besloten. De voetbalbond maakte tevens bekend dat er voor dit seizoen geen eindstanden worden opgemaakt en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn.

Dat houdt in dat de ploegen volgend seizoen beginnen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken.

Door de nieuwe overheidsmaatregelen is het niet meer toegestaan om tot en met 28 april te voetballen.
‘Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat inmiddels geruime tijd stilligt. Sommige mensen zijn ziek, sommigen helaas zelfs overleden en velen zitten verplicht thuis. Het gaat bij ons om vrijwilligers en amateurvoetballers voor wie de vraag ‘hoe nu verder?’ steeds zwaarder gaat wegen’, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal op de website van de KNVB. ‘Vandaag kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door nu de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven.’

‘Voetbal is voor ons belangrijk maar gezondheid staat daar altijd ver boven’, vervolgt Van der Zee. ‘Zeker nu. Mocht Nederland voor de zomer toch weer veilig kunnen voetballen en de overheidsmaatregelen worden om die reden afgeschaald, dan ondersteunt de KNVB de verenigingen graag met het organiseren van activiteiten zoals toernooien en oefenwedstrijden. Daar willen we ons nu op gaan richten, dat het verenigingsleven als eerste weer op gang komt zodra dat safe is.’

Volgens Van der Zee is de KNVB met het besluit om de competities niet te hervatten, niet over een nacht ijs gegaan. ‘We eerder veelvuldig contact gehad met vertegenwoordigers van verenigingen in het land, onze ledenraad en alle belangenverenigingen in het amateurvoetbal. We zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor de 3.000 verenigingen.’

De KNVB zegt er er alles aan te doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden, zo ook de betalingen van clubs aan de bond. Zo zullen de twee resterende maandelijkse incasso’s van april en mei niet worden uitgevoerd. In juni maakt de KNVB de eindafrekening over het seizoen 2019-2020 op. Een aantal kosten zal beduidend lager uitvallen voor de clubs. Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden. Dit is uiteindelijk terug te zien in de eindafrekening.

Het doel van al die besluiten is om de totale financiële consequenties van deze crisis voor clubs enigszins te beperken. De KNVB trekt daarom ook gezamenlijk op met NOC*NSF en de overheid en maakt zich sterk voor onder meer een noodfonds voor de sport.

Bron: KNVB.nl

* Foto boven: doelman Joep Smulders van AVW ’66 brengt rediing in het duel met Valleivogels. (Archieffoto: Ferry Leenders)