Stopt VDZ de opmars van SML en geeft De Bataven concurrent RKHVV beslissende tik?

9 maart 2019 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal wordt dit weekeinde in de eerste klassen en lager de achttiende speelronde, de eerste in de derde periode, afgewerkt. Grote belangen staan er op het spel bij VDZ – SML, de Arnhemse derby die al zaterdagavond wordt gespeeld. Blijft VDZ door een zege in de race om de titel of zet juist SML haar opmars voort? In de hoofdklasse A (21e speelronde) staan De Bataven en RKHVV ook al zaterdagavond tegenover elkaar. De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.

Zondagvoetbal
Hoofdklasse A
De Bataven – RKHVV (zaterdag 9 maart, 19.00 uur)

Het zijn zorgelijke tijden voor RKHVV. De Huisense ploeg is al 11 wedstrijden zonder zege en staat in de hoofdklasse A op de zestiende en laatste plaats met 9 punten uit 18 wedstrijden. Tegenstander De Bataven staat slechts twee plekken hoger, maar heeft met 18 uit 18 nog wel alle uitzicht om op een veilige twaalfde plaats te eindigen.

Spelmoment uit RKHVV – De Bataven van vorig seizoen. (Foto: Nico Kooij)

In Huissen werd het eerder dit seizoen in de onderlinge ontmoeting 3-0 voor De Bataven. De Gendtse ploeg is ook nu favoriet en zou bij een zege de Huissense rivaal dieper in het moeras drukken. Zelfs een plek in de nacompetitie lijkt in dat geval onbereikbaar geworden voor RKHVV.
RKHVV won voor het laatst op 14 oktober van het vorig jaar.
Prognose: 2-1

Derde klasse C
VDZ – SML (zaterdag 9 maart, 19.00 uur)

Habib Al Mohsinawi

Van oudsher een beladen derby. Knikkert SML rivaal VDZ uit de titelrace of maakt VDZ juist een einde aan de opzienbarende opmars van SML? De thuisploeg wordt geplaagd door blessures, maar kan bogen op een ijzersterke serie in thuiswedstrijden. De ploeg van trainer Habib Al Mohsinawi won vijf van de zeven thuisduels en moest alleen Doetinchem (0-0) en Ruurlo (1-1) een gelijkspel toestaan.

SML pakte onder de nieuwe trainer David Roig Garcias 16 punten uit de laatste 6 duels en klom daardoor naar een zesde plaats. De achterstand op VDZ bedraagt nog slechts 4 punten.
Kortom, op sportpark ’t Cranevelt zijn zaterdagavond de belangen groot. Het is de eerste speelronde in de derde periode en ook een hoge eindklassering kan voor beide ploegen een plek opleveren in de nacompetitie.
Prognose: 1-1.

VVO – FC Trias (zondag 10 maart, 14.00 uur).
Hoe verwerk je een 9-1 nederlaag? Daar moest trainer Martijn van de Hel van VVO een antwoord op vinden na het smadelijke verlies op 24 februari tegen koploper OBW. Van de Hel pakte het echter luchtig op door te stellen dat je beter eenmaal met 9-1 kunt verliezen dan negen keer met 1-0.

Uiteraard zal Van de Hel een pittig woordje met zijn spelers hebben gesproken, maar reden voor paniek is er niet. VVO was negen keer op rij ongeslagen gebleven en een nederlaag tegen de lijstaanvoerder, hoe groot ook, zal het vertrouwen niet meteen aantasten.
Tegen FC Trias kan VVO aantonen dat het forse verlies tegen OBW een incident is geweest. Met 20 punten uit 15 duels zal de Velpse ploeg de voorsprong op FC Trias (16 uit 16) minimaal in stand willen houden. Bij een zege zal VVO echter een grote stap zetten op weg naar klassebehoud.
Prognose: 2-1.

Derde klasse D
Arnhemse Boys – DVOL (zondag 10 maart, 14.30 uur)

Ook Arnhemse Boys moest herstellen van een stevige nederlaag. de ploeg van trainer Pierre van den Berg ging op 24 februari bij Trekvogels zelfs met dubbele cijfers onderuit: 10-1.

Pierre van den Berg

Met 18 punten uit 16 wedstrijden staat Arnhemse Boys op een negende plak, maar is nog allerminst veilig. De marge met de ploegen eronder is gering. Voor directe degradatie hoeft Arnhemse Boys echter niet te vrezen. Met 3 punten uit 14 duels is er voor Hatert geen redden meer aan.
In DVOL (20 uit 15) treft Arnhemse Boys zondag een tegenstander die slechts een plekje hoger staat. Een uitgelezen kans om toe te slaan.
Prognose: 2-2.

HAVO – Eldenia (zondag10 maart, 14.00 uur)
Uitgerekend rivaal Driel maakte een einde aan een reeks van vijf ongeslagen wedstrijden (vier zeges, één gelijkspel) van Eldenia. De 3-2 nederlaag verkleinde ook de kansen op de tweede periodetitel, waarvoor de ploeg van trainer Erwin Koen echter nog steeds in de race is.

Bij koploper HAVO (36 punten uit 16 duels) staat zondagmiddag de eerste wedstrijd in de strijd om de laatste periodetitel op het programma. De ploeg uit Haalderen verloor dit seizoen pas eenmaal: op de derde speeldag met 6-0 (!) bij Brakkenstein. In de andere 15 wedstrijden incasseerde HAVO slechts 10 treffers.
Eldenia wacht dus een lastige klus. Bovendien ziet de balans er in uitwedstrijden slecht uit. Eldenia won dit seizoen alleen bij Arnhemse Boys (5-1), speelde gelijk bij Rood Wit (1-1) en verloor de vier overige wedstrijden op vreemde bodem. Toch een stunt bij de koploper?
Prognose: 1-1.