Sterk Vitesse laat PSV ontsnappen

6 december 2015 | Van onze AS-redactie

Vitesse had het meeste recht op een zege, maar het dodelijk effectieve PSV ging zaterdagavond in Gelredome met de winst strijken. Jorrit Hendrix scoorde in de 90e minuut de enige treffer: 0-1.

 

PSV schakelde na balverlies van Vitesse razendsnel om. Luuk de Jong bediende met een prachtige pass de weggesprinte Hendrix die de bal al even fraai met de borst meenam. De voortreffelijke middenvelder rondde de meesterlijk uitgevoerde counter ook nog eens doeltreffend af door de bal langs de uitblinkende doelman Eloy Room te schuiven: 0-1.

Die treffer was een te grote beloning voor de landskampioen uit Eindhoven. Vitesse had grote delen van de wedstrijd het beste van het spel. Zeker na rust, toen invaller Milot Rashica een niet te missen kans kreeg. Hij deed dat toch en knalde de bal na een uitgekiende voorzet van de sterk spelende Dominic Solanke van dichtbij naast. De spits van Vitesse had drie munten eerder nog rakelings over gekopt na een voorzet van invaller Isaiah Brown.

Tussen die twee kansen in had Vitesse nog een strafschop geclaimd toen PSV-verdediger Jeffrey Bruma de bal na een inzet tegen zijn arm kreeg. Arbiter Kevin Blom weigerde de bal echter op de stip te leggen.
Blom had in de 68e minuut ook een oogje dichtgeknepen toen Marvelous Nakamba de opgekomen PSV-verdediger Santiago Arias onderuit kegelde. Bij die situatie had Vitesse niets kunnen zeggen als Blom naar de stip had gewezen.

In die fase was het louter Vitesse dat aandrong. Had PSV dan helemaal niets laten zien? Zeker wel. Zo knalde Davy Pröpper al na acht minuten op de buitenkant van de paal en dwong Hector Moreno een kwartier voor tijd met een kopbal doelman Eloy Room tot een knappe redding.
Doelpunten bleven tot de laatste minuut echter uit. Toen sloeg PSV alsnog toe en bleef Vitesse met een kater achter.

* Foto homepage: Davy Pröpper kijkt verschrikt naar arbiter Blom (niet zichtbaar), nadat PSV-verdediger Jeffrey Bruma de bal tegen zijn arm heeft gekregen. Blom fluit echter niet voor een strafschop.

* ook onderstaande foto ‘s zijn van van Wil Kuijpers Fotografie


Doelman Jeroen Zoet van PSV houdt Dominic Solanke maar net van scoren af.


Jorrit Hendrix van PSV staat op het punt te 0-1 binnen te schuiven. Verdediger Maikel van der Werff (half zichtbaar) van Vitesse is te laat.