Start Arnhem Cup: VVO – ESA

19 november 2019 | Van onze AS-redactie

VVO is vanavond (dinsdag) gastheer van ESA in de eerste (voor)ronde van het 51e toernooi om de Arnhem Cup. Het duel op sportpark De Pinkenberg in Rozendaal, met Joop Visser als arbiter, begint om 20.30 uur. VVO en ESA zijn twee oud-winnaars. In 1973 won VVO de finale met 3-2 van Wivos, dat na de fusie met BVH verder ging als Elsweide. In 1990 was ESA na strafschoppen te sterk voor Arnhemia, nadat beide teams in de reguliere speeltijd en in de verlenging niet tot scoren waren gekomen.

De loting van het 51e toernooi om de Arnhem Cup vond plaats op 8 november in het clubhuis van Arnhemse Boys tijdens een sportcafé dat werd georganiseerd door de scheidsrechtersvereniging Arnhem en omstreken in samenwerking met ArnhemSports.nl. Kees van Wonderen, assistent-bondscoach en oud-speler van Bennekom, NEC, NAC en Feyenoord, koppelde de clubs aan elkaar. Aan het toernooi om de Arnhem Cup doen 18 verenigingen mee. Dat betekende twee wedstrijden in de eerste ronde om zo op 16 ploegen uit te komen.

Ben van der Horst


De 18 namen van de clubs zaten verscholen in blauwe ballen, speciaal voor de 51e editie van het toernooi aangeschaft door Ben van der Horst, die samen met Rob Heise de toernooileiding vormt. De “Heinrich Welling van de Arnhem Cup” nodigde Kees van Wonderen vervolgens uit de loting te verrichten.

Elsweide – VDZ en VVO – ESA zijn de wedstrijden in de eerste ronde. Voor het eerste duel is nog geen datum gevonden. “Elsweide beschikt niet over een lichtinstallatie en heeft VDZ het verzoek gedaan om de wedstrijd op dinsdag 26 november bij VDZ te spelen. VDZ heeft echter laten weten dat er op die dag geen velden beschikbaar zijn”, zegt Van der Horst.

De opzet van het toernooi is enigszins gewijzigd, want voor het eerst in de historie van het toernooi worden de eerste en de tweede ronde al voor de winterstop gespeeld. Van der Horst: ”Voor de tweede ronde is er wel een uitloopmogelijkheid naar januari 2010. In maart beginnen we dan met de kwartfinales. Op deze manier houden we zoveel mogelijk rekening met de competitiebelangen van de clubs.”
De wedstrijden in de tweede ronde worden gespeeld op dinsdag 17 december. “De clubs hebben echter de vrijheid om na overleg het duel te verplaatsen naar januari 2020”, aldus Van der Horst.

Zondageersteklasser RKHVV is bekerhouder en gaat in de tweede ronde op bezoek bij derdeklasser SML. Van Wonderen koppelde ook de dorpsgenoten AVW ’66 en Westervoort aan elkaar. Arnhemse Boys, negenvoudig winnaar van de Arnhem Cup, ontvangt stadgenoot Arnhemia. Vanaf de kwartfinales worden de wedstrijden gespeeld op het terrein van Eendracht.

* Foto geheel boven: Kees van Wonderen verricht onder toeziend oog van toernooileider Ben van der Horst de loting van de Arnhem Cup.

Loting Arnhem Cup
Eerste ronde
19 november
VVO – ESA (20.30 uur)
Elsweide – VDZ (datum nog onbekend)
Tweede ronde
17 december
(A) MASV – Jonge Kracht
(B) Eldenia – DVOV
(C) Arnhemse Boys – Arnhemia
(D) AVW ’66 – Westervoort
(E) De Paasberg – Elsweide/VDZ
(F) SML – RKHVV
(G) VVO/ESA – Veluwezoom
(H) Eendracht – SC Rheden
Kwartfinales
10 maart 2020
: (I) winnaar (A) – winnaar (B)
12 maart 2020: (J) winnaar (C) – winnaar (D)
24 maart 2020: (K) winnaar (E) – winnaar (F)
26 maart 2020: (L) winnaar (G) – winnaar (H)
Halve finales
14 april 2020: (M) winnaar (I) – winnaar (J)
16 april 2020: (N) winnaar (K) – winnaar (L)
Finale
7 juni 2020:
winnaar (M) – winnaar (N)

De gasten in het sportcafé (vlnr): assisstent-scheidsrechter Sander van Roekel van team Kuipers, Kees van Wonderen en Tim Arends, fysiektrainer van Vitesse.
Het sportcafé in het clubhuis van Arnhemse Boys. (Foto: Bert Geurtz)