SML wint stadsderby van Arnhemse Boys en profiteert van puntenverlies top drie

29 oktober 2019 | Van onze AS-redactie

SML heeft in de derde klasse D (West I) van het zondagvoetbal goede zaken gedaan. Trainer David Roig Garcias zag dat zijn ploeg in de stadsderby tegen Arnhemse Boys duidelijk de betere ploeg was: 5-1. VDZ en Eldenia gaven elkaar in het andere Arnhemse onderonsje niets toe: 1-1.

SML profiteerde optimaal van misstappen van de top drie. De Amersfoortse koploper VVZA leek bij stadgenoot Quick 1890 op weg naar een zege, maar de thuisclub scoorde in de laatste minuut de gelijkmaker (2-2).
FC Jeugd, de verrassende nummer twee op de ranglijst, kwam bij Roda ’46, de nummer laatst, niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Voor Roda ’46 was het pas het tweede punt, nadat de ploeg uit Leusden al eerder VDZ, de nummer drie op de ranglijst, op een gelijkspel (3-3) had gehouden.

  Stand aan kop    
1. VVZA 6 – 13 (14 – 11)
2. FC Jeugd 6 – 11 (13 – 4)
3. VDZ 6 – 11 (11 – 5)
4. SML 5 – 10 (19 – 9)
5. Quick 1890 6 – 9 (15-10)
6. APWC 6 – 9 (16 -16)
7. HDS 5 – 8 (11 – 8)
8. Eldenia 5 – 8 (10 – 7)

SML is VVZA door de 5-1 zege tot op drie punten genaderd, maar de Arnhemse ploeg speelde een wedstrijd minder. Het doelsaldo is van SML is echter een stuk beter dan dat van de Amersfoorters.

Scrimmage voor het doel van SML.

Tegen Arnhemse Boys nam SML door doelpunten van Hidde Eshuis een 2-0 voorsprong. Vlak voor de pauze bracht Timothy Polman de spanning terug door een strafschop te benutten: 2-1. SML maakte na de pauze het karwei af. Sergio Kaleka (64′), Redouan Eddarkaoui uit een vrije trap (75′) en Joshua Gieling (83′) bepaalden de eindstand op 5-1.
Behalve de nederlaag incasseerde Arnhemse Boys zeven gele kaarten. Jara Arends kreeg in de 79e minuut zijn tweede en moest het veld verlaten. SML kreeg twee keer geel.

Doelman Sinan Bagci van Arnhemse Boys plukt de bal uit de lucht.


Na zes speelrondes is het duidelijk dat Arnhemse Boys een moeilijk seizoen tegemoet gaan. Komende zondag staat er voor de ploeg van trainer Marcel Omvlee een belangrijk thuisduel op het programma: de ‘zes-punten-wedstrijd’ tegen Seastum. Bij winst kan Arnhemse Boys op gelijke hoogte komen met de ploeg uit Zeist. Sporting ’70, dat een plek hoger staat dan Arnhemse Boys, is gastheer van het onderaan staande Roda ’46.
Aan het einde van het seizoen degradeert de nummer dertien en laatste naar de vierde klasse. De nummers 11 en 12 spelen nog nacompetitie om degradatie te voorkomen.
In de derde klasse D (West I) zijn twee periodetitels, die gaan over twaalf wedstrijden, te verdelen. De de derde deelnemer aan de nacompetitie om promotie komt uit de eindstand. Dat wordt de ploeg die achter de kampioen het hoogst is geëindigd en die nog niet in het bezit is van een periodetitel.

  Stand onderin    
9. Saestum 6 – 7 (12 – 15)
10. Sporting ’70 5 – 4 (9 – 12)
11. Arnhemse Boys 6 – 4 (8 -17)
12. Driel 5 – 3 (8 – 18)
13. Roda ’46 5 – 2 (4 – 18)

VDZ en Eldenia hielden elkaar op sportpark ‘t Cranevelt in evenwicht: 1-1. De doelpunten vielen in de tweede helft, beide uit een strafschop. “Allebei een twijfelgeval”, zei aanvoerder Falco Wouters van Eldenia.
Ralf van Bussel zette de bezoekers op 0-1, nadat hij de strafschop over had moeten nemen wegens te vroeg inlopen. De vreugde over die voorsprong was van korte duur, want 120 tellen later ging de bal aan de andere kant op de stip. Max Burgers benutte het buitenkansje: 1-1.

Eldenia beëindigde het duel met negen spelers. Bryan van Schooten en Ricky Görtz kregen beiden twee keer een gele kaart van arbiter Jan Reijnen. Dat voelde oneerlijk, omdat ook vier andere spelers van Eldenia nog tegen een gele prent aanliepen. Dat waren er dus in totaal acht, terwijl VDZ in dat opzicht volledig ongeschonden uit de strijd kwam.


* Foto geheel boven: Stefan Ordelman, aanvaller van Arnhemse Boys, kopt de bal over het doel van SML. (Foto: Nico Kooij)
* Ook de andere foto ‘s zijn gemaakt door Nico Kooij