Slaan ESA en MASV een grote slag en zorgt VDZ voor stunt bij koploper FC Jeugd?

1 februari 2020 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal wordt dit weekeinde in de eerste klassen en lager de veertiende speelronde afgewerkt. Aandacht gaat er vooral uit naar de derde klasse A van het zaterdagvoetbal waar vijf ploegen in de race zijn om de titel. De vier ploegen die strijden om de tweede periodetitel treffen elkaar zaterdagmiddag. Kan ESA koploper Dieren verslaan in een rechtstreekse confrontatie? Slaagt MASV er in de tweede klasse I in achtervolger eendracht ’30 op nog grotere achterstand te zetten? En blijft VVO voor de vijfde keer op rij ongeslagen in de degradatiekraker tegen Ruurlo? Haakt VDZ in 3D af, verrast het koploper FC Jeugd dit seizoen voor de tweede keer? Richt Arnhemse Boys zich op of drukt Eldenia de ploeg van trainer Marcel Omvlee dieper in de problemen?  De AS-redactie blikt vooruit en haalt deze vijf duels voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Derde klasse A
ESA – Dieren (14.30 uur)
Door de 3-2 nederlaag van koploper FC Zutphen (31 punten uit 13 duels), vorige week bij de hervatting van de competitie bij Zelos, ligt de titelstrijd in 3A weer volledig open. Zaterdagmiddag staan de vier achtervolgers tegenover elkaar. ESA (29 punten) speelt thuis tegen Dieren (28), medekoploper OVC ’85 (31) ontvangt Zelos (28).

Peter Gerritsen

De vier achtervolgers zijn alle ook nog in de race in de strijd om de tweede periodetitel. Na vijf duels zijn Dieren en OVC ’85 de koplopers (beide 13 uit 5, doelsaldo +10), gevolgd door FC Zutphen (12 uit 5, +17), ESA (12 uit 5, +8) en Zelos (12 uit 5, +5). FC Zutphen telt hier niet meer mee, want die ploeg is al in het bezit van de eerste periodetitel.
Een spannende dag dus in 3A, want blijft haakt aan en wie valt af? Een zege van ESA op Dieren zou voor de ploeg van coach Peter Gerritsen een dubbelslag betekenen. In dat geval passeert ESA de formatie van het trainersduo Micha Vredegoor/Bram Wijnands niet alleen in de periode, maar neemt het in de totaalstand ook afstand.
ESA hervatte de competitie vorige week met een 3-0 zege bij Eerbeekse Boys, Dieren won thuis met 2-1 van Oeken.
Prognose: 1-1.

Zondagvoetbal
Tweede klasse I
MASV – Eendracht ’30 (14.00 uur)
MASV kende een prima start in het nieuwe jaar. De Arnhemse ploeg won afgelopen zondag met 3-1 bij DVC ’26 en zag Dio ’30, de nummer twee, thuis met 4-1 verliezen van Concordia Wehl.

Komt topschutter Angelo Siep ook tegen Eendracht ’30 weer tot scoren? (Foto: Nico Kooij)

Koploper MASV (28 uit 13) heeft een voorsprong van 3 punten op Eendracht ’30, zondagmiddag op het eigen sportpark Malburgen-West de tegenstander. Bij een zege op de ploeg uit Mook neemt de formatie van trainer Roberto Straal dus nog meer afstand van de concurrenten. Het is nog veel te vroeg om te spreken van de titel, maar als nieuwkomer in de tweede klasse levert MASV nu al een puike prestatie.
Prognose: 2-1.


Derde klasse C
VVO – Ruurlo (14.30 uur)
Halverwege de competitie heeft VVO in 3C drie ploegen onder zich. Precies genoeg om de nacompetitie tegen degradatie te ontlopen. Met 11 punten uit 12 duels heeft de ploeg van trainer Martijn van de Hel Montferland (8 uit 12), HC ’03 (7 uit 12) en Ruurlo (7 uit 12) nog lang niet afgeschud.

Niek Meijer, namens VVO in actie tegen OBW. (Foto: Nico Kooij)

Op sportpark de Pinkenberg in Rozendaal krijgt VVO zondag de kans de nummer laatst Ruurlo op 7 punten te zetten. In de strijd om rechtstreekse degradatie zou dat de situatie nog rooskleuriger maken.
na een aarzelende start van de competitie is VVO aan de beterende hand. De Velpse ploeg bleef in de laatste drie duels voor de winterstop ongeslagen en pakte vorige week bij de hervatting van de competitie een punt bij FC Trias (1-1).
Prognose: 3-1.

Derde klasse D (west I)
FC Jeugd – VDZ (14.30 uur)
VDZ bezorgde FC Jeugd in de eerste wedstrijd van het seizoen de enige nederlaag tot nu toe (1-1). De Edese ploeg van trainer Mohammed Mouhouti bleef daarna ongeslagen en voert halverwege de competitie de ranglijst aan met 25 punten uit 12 wedstrijden.

VDZ verzuimde afgelopen zondag de achterstand op het toen vrije FC Jeugd terug te brengen tot 3 punten. De formatie van trainer Habib Al Mohsinawi kwam thuis tegen Driel niet verder dan een gelijkspel (2-2) en staat nu met 20 uit 12 op een vierde plaats. 
Bij een zege is VDZ helemaal terug in de titelrace, maar de Arnhemmers zijn bij FC Jeugd, dat in 12 wedstrijden pas 7 goals tegen kreeg, niet de favoriet. Meer dan een gelijkspel lijkt voor VDZ niet mogelijk.
Prognose: 1-1. 

Eldenia – Arnhemse Boys (14.30 uur)
De minste punten (6), de minste goals voor (14) en de meeste tegen (36). Arnhemse Boys is in 3D vooralsnog het ‘lelijke eendje’. Het eerste duel na de winterstop in de ‘zes-punten-wedstrijd’ tegen Sporting ’70 ging bovendien thuis verloren (0-1).
Opgeven komt in het woordenboek van trainer Marcel Omvlee echter niet voor en de Rhenense coach hoopt nog altijd zijn ploeg voor de derde klasse te kunnen behouden. Een stunt in de uitwedstrijd bij ‘buurman’ Eldenia zou daarom welkom zijn.

Eldenia heeft echter nog wat goed te maken. De ploeg van trainer Erwin Koen ging afgelopen zondag nogal schlemielig onderuit bij SML (3-2). Een Eldense treffer in blessuretijd werd in de ogen van de bezoekers ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd. Beelden zouden het gelijk van een verbolgen Koen bewijzen.
In de strijd om een hoge eindklassering, die mogelijk een plek in de nacompetitie oplevert, ligt voor Eldenia nog altijd binnen bereik. De Eldenaren mogen in dat geval geen punten morsen tegen Arnhemse Boys. 
Prognose: 2-1.

Klik hier voor het voetbalprogramma