Sem van den Eijnde, winnaar van de Derde Kerstdagloop, zet hardlopen op lager pitje

30 december 2017 | Van onze AS-redactie

Vijf jaar geleden voetbalde hij nog bij DVOV. Woensdag won Sem van den Eijnde de 7 kilometer van de Derde Kerstdagloop. “Ik merkte dat hardlopen aardig ging en heb toen besloten daarin verder te gaan”, legt de 20-jarige Velpenaar uit.

Sem van den Eijnde had op de 7 kilometer van de Derde Kerstdagloop alleen in Arnhemmer Arie Owen een concurrent. “Ik heb bijna de gehele wedstrijd op kop gelopen en die maar even afgestaan aan Arie”, vertelde de winnaar na afloop. “Tot de laatste kilometer heeft hij kort achter me gelopen. Pas daarna kon ik meer afstand nemen.”

Ondanks zijn talent heeft Van den Eijnde het hardlopen op een een wat lager pitje gezet. “Ik studeer bouwkunde aan de universteit in Delft. Ik loop daar ook hard, maar neem het niet al te serieus meer. Mijn studie gaat voor.”

Al tijdens zijn laatste jaar als voetballer van DVOV sloot Van den Eijnde zich aan bij Loopland Gelderland. “Dat was toen net gestart, met onder meer een talentenproject op Papendal, opgezet door Honoré Hoedt”, vertelt Van den Eijnde. “Ik heb daarna bij de junioren ook meegedaan aan nationale kampioenschappen en me gericht op de baan op de afstanden van 1500 tot 5000 meter. Het crosswerk was meer voor in de winter.”

De trainingsintensiteit ligt nu dus lager, maar Van den Eijnde, twee keer winnaar van Rondje Nederland, eenmaal van de Rozendaalse veldloop en de Diemse Torenloop, kiest zijn wedstrijden nu uit. “Als er een leuke tussen zit, zoals de Zevenheuvelenloop of de Posbankloop, dan doe ik mee. Zondag start ik waarschijnlijk in de Silvesterloop in Soest.”  

De Nijmeegse Esmé Möricke van Team Run2Day won voor de zesde keer op rij de halve marathon van de Derde Kerstdagloop. Zij deed dat in een tijd van 1 uur, 25 minuten en 40 seconden.

* Klik hier voor de uitslagen van de Derde Kerstdagloop.

* Foto rechtsboven: Kort na de start op de 7 kilometer lopen Sem van den Eijnde (1439) en Arie Owen (1271) al voorop. (Foto: Nico Kooij)
* Foto linksmidden: Op driekwart van het parcours heeft de uiteindelijke winnaar Sem van den Eijnde zijn belager Arie Owen nog niet af kunnen schudden. (Foto: Run2Day Arnhem)
* Ook onderstaande foto ’s zijn met toestemming van Run2Day Arnhem geplaatst.

 


De Arnhemse Inge Valen legde de 7 kilometer af in een tijd van 48 minuten en 53 seconden.


Frank Abbenhuis, coach van de handbalsters van DFS Arnhem, liet zich ook van zijn sportiefste kant zien. Hij finishte op de 7 kilometer in een tijd van 46.09 minuten.


Kristel van den Berg uit Maasluis (575) won de 7 kilometer bij de vrouwen in 30.00 minuten.


Rineke van Hunen uit Arnhem liep de 14 kilometer in 1 uur, 26 minuten en 8 seconden.


Esmé Möricke van Team Run2Day op weg naar de overwinning op de halve marathon.


Arnhemmer Frank Westen finishte in 37.24 op de 7 kilometer.


Arnhemmer Marius Hofmeester op weg naar een tijd van 40.34 op de 7 kilometer.


Jeanette Oosterbroek uit Westervoort had op de 14 kilometer nog tijd voor een glimlach. Zij finishte in 1.38.04.


Topatlete Sandra de Jonge (Team Run2Day) uit Rozendaal werd op de 14 kilometer tweede. Zij legde die afstand af in 1.00.22.