Seizoen Duno voorbij, ESA naar finale, SC Oranje blijft derdeklasser

24 mei 2017 | Van onze AS-redactie

ESA heeft dankzij een gelijkspel (0-0) in de thuiswedstrijd tegen Hoevelaken de finale bereikt van de nacompetitie. In een tweeluik met Keizerstad gaat de ploeg van trainer Peter Gerritsen (foto) de strijd aan om een plek in de tweede klasse. SC Oranje vierde dinsdagavond al feest. De formatie van trainer Carel van der Velden won thuis met 2-0 van Excelsior Zetten en dat was na het gelijkspel (0-0) in de heenwedstrijd voldoende voor handhaving in de derde klasse. Duno moest winnen van RKAV Volendam om zich te plaatsen voor de finale van de nacompetitie om een plek in de hoofdklasse. De ploeg uit Doorwerth bleef op sportpark De Waayenberg echter steken op een gelijkspel (1-1) en speelt daardoor ook volgend seizoen in de eerste klasse.

ESA had het na de 2-1 uitzege bij Hoevelaken dinsdagavond in de return lastiger dan gedacht. Dat had de Arnhemse ploeg voor een groot deel aan zichzelf te wijten, want in de eerste helft kreeg ESA voldoende kansen om Hoevelaken alle illusies op een goed resultaat te ontnemen. Hoevelaken deelde de eerste speldenprikjes uit, maar Tom Titarsolej, na een fraaie individuele actie, en Roy Wittens hadden de 1-0 op de schoen. In beide gevallen ging de bal naast. Na een half uur verscheen Titarsolej na een prachtige steekpass vrij voor de doelman, maar de goalie van Hoevelaken keerde de inzet. In de rebound had Job Seinen de bal voor het intikken, maar hij schoot tegen de paal.
Na de pauze waren de kansen wat meer verdeeld. Na een redding van ESA-doelman Dennis Amati schoot Bram Weijs namens de thuisploeg in kansrijke positie over. in de slotfase probeerde Hoevelaken met opportunistisch spel nog een verlenging uit het vuur te slepen. Dat lukte nog bijna, want vlak voor tijd schoot Ruud Kassenaar van dichtbij tegen de paal en knalde Joost van den Heuvel de terugspringende bal voor een leeg doel over. Theo Weijs had in de laatste minuut ESA nog op winst kunnen zetten, maar hij punterde de bal recht op het hoofd van verdediger Pascal de Jong, die op de lijn redding bracht.
Trainer Peter Gerritsen van ESA slaakte na het laatste fluitsignaal een zucht van opluchting. “We hadden het voor rust al lang af moeten maken, maar als je dat niet doet, is het logisch dat het aan het einde spannend wordt. Hoevelaken probeerde toen en dan kom je met al die lange ballen toch wat onder druk te staan.”
ESA moet het karwei in de finale tegen Keizerstad nu afmaken. In de competitie eindigde de Nijmeegse ploeg op 18 punten van ESA, dat de thuiswedstrijd tegen Keizerstad met 3-0 won en uit gelijk speelde: 2-2. Het zijn cijfers en statistieken die in de nacompetitie niet meer tellen. Gerritsen: “Dat zijn weer totaal andere wedstrijden. We zullen vol aan de bak moeten.”

Voor SC Oranje zit de klus er al op. De Arnhemse ploeg handhaafde zich door een 2-0 zege op Excelsior Zetten in de derde klasse van het zaterdagvoetbal. De ambitieuze formatie van trainer Carel van der Velden nam na een half uur de leiding door een treffer van Nicky Peters uit een strafschop: 1-0. Die was toegekend na een handsbal.
Die voorsprong was verdiend, want de bezoekers kwamen nauwelijks in het stuk voor. Vlak na de pauze viel de beslissing. Bryan van Schooten zette de thuisploeg op 2-0. De aanvaller van de thuisploeg deed ook daarna nog van zich spreken. Commentaar op de leiding en daarna een overtreding leverden hem twee keer geel op, waardoor hij al eerder kon gaan douchen. De zege van SC oranje kwam niet meer in gevaar.

Duno leek na de 3-1 uitzege bij het Groningse PKC ’83 goede papieren te hebben om de finale van de nacompetitie om een plek in de hoofdklasse te bereiken. RKAV Volendam won de wteede wedstrijd in poule 2 echter met nog grotere cijfers van PKC ’83 (6-1), waardoor de ploeg van trainer Lodewijk de Kruijf het laatste duel van RKAV Volendam moest winnen.
de bezoekers kwamen halverwege de tweede helft uit een strafschop op 0-1. Duno ging in de achtervolging en kreeg ook een penalty na een handsbal. Shapoul Ali benutte dit buitenkansje, waarna Duno in de resterende tien minuten op jacht ging naar de winnende treffer.
Die verlossende goal bleef uit en dus komt de ploeg uit Doorwerth ook volgend seizoen uit in de eerste klasse. Het doel om zo snel mogelijk door te stoten naar de tweede divisie liep dus minimaal een jaar vertraging op.

 

ZATERDAGVOETBAL
SCHEMA NACOMPETITIE
OM EEN PLAATS IN DE HOOFDKLASSE
POULE 2
16 mei:  PKC ’83 – Duno                                        1-3                             
20 mei:  RKAV Volendam – PKC ’83                   6-1
23 mei:  Duno – RKAV Volendam                       1-1
Duno uitgeschakeld en blijft eersteklasser.

OM 2 PLAATSEN IN DE TWEEDE KLASSE
EERSTE RONDE
20 mei:  (1)  Stroe – VRC                                        1-1                      
23 mei:  (1)  VRC – Stroe                                        3-3  n.n. (VRC wns)

20 mei:  (2)  Keizerstad – Unicum                       4-1 
23 mei:  (2)  Unicum – Keizerstad                       2-1

20 mei:  (3)  SVP – FC Horst                                 2-4
23 mei:  (3)  FC Horst – SVP                                 2-1

20 mei:  (4)  Hoevelaken – ESA                           1-2
23 mei:  (4)  ESA – Hoevelaken                           0-0  

FINALES      
27 mei:  FC Horst – VRC
3 juni:    VRC – FC Horst

27 mei:  ESA – Keizerstad
3 juni:    Keizerstad – ESA
Winnaars naar tweede klasse. Verliezers naar derde klasse.

OM EEN PLAATS IN DE DERDE KLASSE
EERSTE RONDE
20 mei:  (1)  Elspeet – Waterwijk                                0-3
23 mei:  (1)  Waterwijk – Elspeet                                1-0

20 mei:  (2)  Excelsior Z – SC Oranje                         0-0
23 mei:  (2)  SC Oranje – Excelsior Z                         2-0

20 mei:  (3)  Zwolse Boys – Olympia ’28                   2-1           
23 mei:  (3)  Olympia ’28 – Zwolse Boys                   3-2 n.v.  (Olympia ’28 wns)

20 mei:  (4)  Achilles E – RKSV                                  0-1
23 mei:  (4)  RKSV – Achilles E                                  2-1
Waterwijk, SC Oranje, Olympia ’28 en Achilles E naar derde klasse. Verliezers naar de tweede ronde.

TWEEDE RONDE
27 mei:  Barneveld – Excelsior Z
3 juni:    Excelsior Z – Barneveld
De winnaar van dit duel plaatst zich voor de derde klasse. De verliezer speelt volgend seizoen in de vierde klasse.