Schudt AVW ’66 een concurrent af en slaat VDZ een grote slag tegen SC Rheden?

20 april 2019 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal wordt dit weekeinde in de eerste klassen en lager de 23e speelronde afgewerkt. In de tweede klasse G van het zaterdagvoetbal verdedigt AVW ’66 in Scherpenzeel de derde plaats tegen Valleivogels, dat een punt minder heeft. Wordt het stuivertje wisselen op de ranglijst of schudt AVW ’66 de directe concurrent af? En stelt VDZ op tweede paasdag een plaats in de nacompetitie tegen SC Rheden al zo goed als veilig of laat het zich thuis verrassen door de ploeg van trainer Wilco Klop? De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Tweede klasse G

Valleivogels – AVW ’66 (14.30 uur)
De spanning in de tweede klasse G stijgt naar een kookpunt. Koploper Woudenberg (44 punten uit 22 duels), Unicum (43 uit 22), AVW ’66 (39 uit 22) en Valleivogels (38 uit 22) strijden om de titel en/of om een plek in de nacompetitie. Woudenberg is van nacompetitievoetbal al verzekerd door het binnenhalen van de eerste periodetitel. Voor de andere drie is dat op dit moment nog geen zekerheid, al staat Unicum er riant voor.

Wouter van der Ent, trainer AVW ’66

De situatie is gecompliceerd omdat VRC de tweede periodetitel pakte. In de derde periode gaat Unicum (13 uit 5) aan kop. Wordt de ploeg uit Lelystad ook algeheel kampioen, dan staat de nummer vier in de eindstand met lege handen.
AVW ’66 en Valleivogels staan er in de derde periode ook prima voor (beide 12 uit 5). In hun onderlinge duel in Scherpenzeel staat er dus veel op het spel. Wie wordt derde en pakt eventueel een periodetitel?
De krachtsverschillen zijn gering. In Westervoort eindigde het duel in een gelijkspel: 1-1.
Prognose: 2-2

Derde klasse A
OVC ’85 – Dieren (15.00 uur)
OVC ’85 (40 uit 20) kan bij een zege de tweede plaats van Dieren (42 uit 19) overnemen. De ploeg van trainer Marco Bosch zet in dat geval een grote stap richting nacompetitie. Dieren, dat de eerste periodetitel pakte, is daar al van verzekerd.

Koploper Be Quick Z (56 uit 21) is zaterdagmiddag bij een zege in Wageningen op SKV (vierde met 38 uit 20) kampioen. Een Zutphense overwinning zal hoe dan ook met gejuich bij OVC ’85 worden ontvangen, omdat de Oosterbekers hun voorsprong op SKV dan behouden. Ook ESA (36 uit 21), dat op bezoek gaat bij Excelsior Zetten, blijft dan bij winst in de race om een nacompetitieplaats. Uiteindelijk zal een van de drie (OVC ’85, SKV, ESA) met lege handen staan.
OVC ’85 is bezig aan een imponerende reeks. De Bilderbergbewoners wonnen na de winterstop zeven van de acht duels. Alleen het duel met Zelos ging verloren. OVC ’85 is dan ook favoriet tegen Dieren, de ploeg van oud-OVC-trainer Wim Kamphuis.
Prognose: 3-1

Zondagvoetbal
Derde klasse C

VDZ – SC Rheden (14.00 uur)

Inzet bij het duel VDZ – SC Rheden is de derde plaats. Die geeft aan het einde van het seizoen recht op een plek in de nacompetitie. VDZ (derde met 42 uit 22) kan tegen SC Rheden (vierde met 40 uit 22) een grote slag slaan. Met daarna nog drie duels voor de boeg lijkt het onwaarschijnlijk dat de ploeg van trainer Wilco Klop dan een achterstand van vijf punten nog kan goedmaken.

VDZ won de laatste drie duels en putte nog meer vertrouwen uit de 3-2 zege van afgelopen zondag op OBW (tweede met 44 uit 22). Ook de 6-1 zege in de uitwedstrijd bij SC Rheden zal de ploeg van trainer Habib Al Mohsinawi nog niet zijn vergeten.
SC Rheden zal zich Tweede Paasdag niet zonder slag of stoot gewonnen geven. De Rhedenaren zijn al vijf duels ongeslagen, maar morsten twee weken geleden wel dure punten bij degradatiekandidaat MvR (1-1).
Het frivolere VDZ is maandag licht favoriet tegen het fysiek sterkere SC Rheden.
Prognose: 2-1.

Derde klasse D
Arnhemse Boys – Roda ’28 (14.30 uur)
Arnhemse Boys, twaalfde met 15 uit 19, knokt maandag tegen Roda ’28, dertiende en laatste met 13 uit 18, voor de laatste kans om de nacompetitie te ontlopen. De ploeg van trainer Pierre van den Berg moet daarvoor Brakkenstein, elfde met 20 uit 18, achterhalen. Ook Beuningse Boys (22 uit 18) en Eldenia (23 uit 20) zijn nog niet helemaal uit het zicht.

Voor Arnhemse Boys, dat afgelopen dinsdag op het laatste moment nog de Arnhem Cupwedstrijd tegen RKHVV afzegde, omdat het geen team op de been kon brengen, wacht niettemin een monsterklus. Door het vertrek van Hatert uit de competitie staan er in 3D ‘slechts’ 24 speelrondes op het programma. Veel wedstrijden heeft Arnhemse Boys dus niet meer om punten te pakken. Een zege op Roda ’28, dat zaterdagavond eerst nog thuis speelt tegen Driel, is een voorwaarde om de kans op directe handhaving te behouden. Daarna wachten voor Arnhemse Boys nog klusjes tegen DVOL (25 april, thuis), Brakkenstein (12 mei, uit), Beuningse Boys (19 mei, thuis) en Driel (26 mei, uit).
Door het vertrek van Hatert degradeert geen enkele ploeg rechtstreeks, maar ook op de nacompetitie zit niemand bij Arnhemse Boys te wachten.
Prognose: 2-1.

Vierde klasse D
Arnhemia – Angeren (14.00 uur)
Met 22 uit 20 verdedigt Arnhemia, de nummer tien op de ranglijst, met nog zes duels voor de boeg een voorsprong van vijf punten Veluwezoom, dat als nummer twaalf op een nacompetitieplaats staat. Ook ONA ’53 staat met 21 uit 21 onder Arnhemia.

Arnhemia verloor de laatste twee competitieduels (bij HC ’03 met 4-0, thuis tegen GVA met 3-0), maar afgelopen dinsdag verraste de ploeg van trainer Marlon Keizer in het toernooi om de Arnhem Cup door een 2-1 zege bij ESA.
Die zege zorgt mogelijk voor het nodige vertrouwen om ook tegen Angeren, dat zatedagavond eerst nog in actie komt tegen CHRC, een goed resultaat te halen. De Betuwse ploeg staat met 31 uit 19 in de middenmoot, maar heeft nog kansen in de tweede en derde periode. Mogelijk geeft ook een vierde plaats in de eindstand nog het recht op nacompetitie voetbal. Daar staat nu Groessen (38 uit 21), maar als Angeren komt in de buurt als het de twee inhaalwedstrijden wint.
Voor Arnhemia staat er maandag dus een zware wedstrijd op het programma.
Prognose: 1-1.

Klik hier voor het voetbalprogramma