Schermers Scaramouche hebben het lastig op EK

22 juni 2024 | Van onze AS-redactie

In het Zwitserse Basel vinden van 18 tot en met 23 juni de Europese Kampioenschappen Schermen plaats. Nederland was daar aanwezig met een mannenteam degenschermers, alle vier lid van de Arnhemse vereniging Scaramouche. Afgelopen donderdag waren de individuele wedstrijden, waarin Tristan Tulen uiteindelijk de 32e plaats behaalde, zijn teamgenoten David van Nunen, Ruben Derksen en broer Rafaël Tulen eindigden respectievelijk op plaats 49, 55 en 66. Zaterdag 22 juni waren de Arnhemmers als landenteam aan de beurt op opnieuw het onderdeel degen. En dat ging niet makkelijk.

Hoewel een team uit vier schermers bestaat, hoeven zij niet alle vier uit te komen in een wedstrijd: je mag het ook met z’n drieën doen, als er maar vier partijen wordt geschermd. De teamwedstrijden stoppen wanneer een team in totaal 45 treffers heeft geplaatst bij het andere team óf de maximale tijd van 12 minuten is bereikt: de vier partijen in een wedstrijd duren elk drie minuten. De puntentelling loopt door, dus iedere partij is van belang. Nederland had het niet makkelijk in Basel. De nationale ploeg begon tegen Zwitserland, waar laatste schermer Tristan Tulen uiteindelijk de teamwinst tegen de sterke laatste schermer van Zwitserland, Alexis Bayard, nog net binnen sleepte: 42-41.

In de volgende ronde was Tsjechië, de uiteindelijk nummer vier van het EK, te sterk voor de Nederlanders: het werd 45-38 voor de Tsjechen. Wilden David van Nunen, Tristan en Rafaël Tulen en Ruben Derksen nog een plaats in de top vijf bereiken, dan moest er gewonnen worden van Duitsland. En ook dit was een net-niet wedstrijd. Duitsland versloeg de Nederlanders met 45-44. Plaats 7 of 8 was daarna het hoogst haalbare, tegenstander was Ukraïne. Maar ook nu viel het kwartje de verkeerde kant op: Ukraïne trok met 32-31 aan het langste eind.

Een achtste plaats dus voor Nederland, oftewel de Scaramouche-schermers op Europees niveau, niet slecht in een veld van twintig deelnemende landen. En daarmee een verbetering van de EK van 2022: toen eindigde Nederland met ditzelfde team op een dertiende plaats.

Uitslagen EK 2024 Landenteams op degen:
1. Frankrijk
2. Italië
3. Spanje
4. Tsjechië
5. Hongarije
6. Duitsland
7. Oekraïne
8. Nederland
9. Denemarken
10. Zwitserland

* Tekst: Wim Ludeke
* Foto geheel boven: David van Nunen in actie.
* Foto onder: Ruben Derksen, Tristan Tulen, David van Nunen, Rafaël Tulen.

(Foto’s: BizziTeam, Augusto Bizzi en Eva Pavia),