Schandalig slecht, ook tactisch

9 december 2018 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Deze column schrijf ik direct na de wedstrijd NAC Breda – Vitesse, dus op een moment dat de stoom nog uit mijn oren komt van woede. Ik niet eens zin meer heb om Vitesse verder te volgen, niet op de tribune, niet op tv en (dus) ook niet in columns. De ervaring, die ik in de loop der jaren helaas in overvloed heb moeten opdoen, leert dat de woede in de loop van de week voldoende zakt om toch maar weer van nabij te willen bekijken hoe het verder gaat.

Wat was het schandalig slecht. Vitesse heeft de hekkensluiter uit Breda,die al vijfendertig goals tegen had en heel weinig zelfvertrouwen, een geweldige avond bezorgd. Dat moet ik om te beginnen trainer Slutsky aanrekenen. Van de door hem uitgestippelde tactiek deugde niets. Een kwakkelend team als NAC Breda moet vanaf minuut één onder druk worden gezet. Door vroeg te storen en de linies kort op elkaar te houden, had Vitesse deze tegenstander moeten dwingen tot fouten en de spelers en het fanatieke publiek nooit het idee moeten geven dat er iets te halen viel. En wat deed Vitesse na de eerste vijf aardige minuten: teruglopen op eigen helft en de drie of vier NAC-verdedigers alle ruimte geven om lekker aan de bal te komen en rustig na te denken over voortzetting van het spel naar voren. Op die manier komen zelfs heel matige voetballers aan het voetballen en blijft een elftal en zijn supporters geloven in een goed resultaat.

In de tweede helft zag ik in een bepaalde fase wel even de neiging om vroeg druk te zetten, maar daar kwam weinig van terecht, omdat de Bredanaars niet kort genoeg werden gezet en zelfs met hun beperkte kwaliteiten in staat waren om onder de druk uit te spelen.

Op tactisch gebied gaat er bij Vitesse veel meer fout. Neem de 1-0. Waarom staat Vitesse bij dit soort ballen met tien man op één lijn te wachten op de vrije trap? Houd minstens twee mensen voorin, dan moet NAC Breda twee of zelfs drie mensen achter houden en is er kans is op een snelle tegenaanval. Nu denkt de ene verdediger van de andere dat hij ingrijpt en winnen de NAC-spelers ondanks de numerieke meerderheid van Vitesse de eerste én de doorgekopte bal. De organisatie bij corners deugt ook niet. Geen mensen bij de palen, iedereen terug in het daardoor overvolle, onoverzichtelijke stafschopgebied.

Dan het tactisch bespelen van de tegenstander. Vooraf was bekend dat Roswinkel en Te Vrede de enige twee spelers in de Bredase ploeg zijn die gevaar kunnen brengen. En zie, tegen Vitesse kunnen deze toch echt niet grootse spelers volop hun gang gaan.

Dan het wisselbeleid. Als het niet loopt, moet een coach ingrijpen, in de rust of anders op zijn laatst na een kwartier in de tweede helft. Bero was een voorname kandidaat om te vervangen, want als hij een maal een gele kaart heeft, is bij zijn onstuimige speelwijze de tweede nabij. De rode kaart valt Slutsky daarom aan te rekenen, evenals het laten liggen van de mogelijkheid om echt iets in het veld te veranderen.

De Russische trainer had het na het duel over een ‘equal game’ en verlies als gevolg van enkele cruciale fouten. Dat is in meerdere opzichten een dubieuze analyse. In de eerste plaats was de wedstrijd niet eens gelijkwaardig. De penalty en later de gelijkmaker kwamen uit de lucht vallen, NAC Breda was gewoon beter, of, beter gezegd, niet zo in- en inslecht als Vitesse. In de tweede plaats zou een gelijkwaardige wedstrijd tegen deze degradatiekandidaat pur sang al een grof schandaal zijn geweest. Forse kritiek op de prestaties zou dus op zijn plaats zijn geweest. In feite was alleen het constateren van die fouten juist in de analyse van Slutsky.

Natuurlijk is hij niet alleen schuldig, de spelers hebben hem ook laten zakken met hun beroerde spel. De ploeg kende geen enkele uitblinker, zelfs een duidelijke voldoende kan ik aan niemand uitdelen. Het bewijst dat ik in dezelfde val ben getrapt als vele andere jaren en, zelfs onlangs nog, te hoog heb opgegeven over de mogelijkheden van deze selectie. Het is wederom een seizoen van ups en downs, het niveau is in vele wedstrijden voor een door mij als subtopper ingeschatte ploeg onwaardig. Voor die verkeerde inschatting verdien ook ik als analyticus een onvoldoende en daarmee is de misère compleet.

Om alvast even vooruit te kijken naar het duel met een andere degradatiekandidaat over twee weken: bij De Graafschap zal de afkeer tegen Vitesse zo mogelijk nog zijn gegroeid, dus dat belooft wat voorover twee weken.

NAC Breda – Vitesse 2-1
45. Te Vrede 1-0, 71. Linssen 1-1, 84. Verschueren 2-1.