Schaars: ‘Sporting gaat voor titel’

13 juli 2011 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Stijn Schaars was woensdag terug in vertrouwde omgeving. Met zijn nieuwe ploeg Sporting Lissabon won de Gendtenaar op sportpark de Schuytgraaf met 8-0 van Presikhaaf. Zijn doel is duidelijk. ‘Met Sporting gaan we voor de titel.’

Stijn Schaars in het tenue van Sporting Lissabon. Het was zeker niet de eerste club waar Schaars aan dacht bij een mogelijk vertrek bij AZ. “Ik had altijd 4 competities in mijn hoofd: Engeland, Duitsland, Spanje en Italië”, vertelde de 27-jarige Gendtenaar na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen FC Presikhaaf. “Maar als er dan een club komt die je zo graag wil hebben, dan hoef je niet lang na te denken. En ook nog eens een hele grote club. Want als je hier speelt, wil je ook kampioen worden.”
Dat laatste zal een hele kluif worden, want afgelopen seizoen was de achterstand op kampioen FC Porto aanzienlijk. Schaars: “Bijna 40 punten en dat is veel te veel. Maar ik ben blij dat Sporting mij wilde hebben om dat gat te helpen dichten. We kunnen ook wel wat bewerkstelligen. Alles is hier goed geregeld en de trainer, Domingos, afkomstig van Sporting Braga, heeft een goede visie. Een visie vergelijkbaar met de Nederlandse stijl.”
In de komende dagen heeft Schaars, in Oosterbeek op trainingskamp met zijn nieuwe ploeg, een gesprek met de trainer, die Sporting Braga afgelopen seizoen naar de finale van de Europa League loodste. “Ik weet ook nog niet wat hij met mij van plan is, maar ik pas me wel aan het spel van Sporting aan.”

Het werd dus Lissabon, maar Eindhoven en PSV leken aanvankelijk dichterbij voor de oud-speler van Vitesse. “Ik werd op een dinsdag gebeld en donderdags was het gepiept”, zei Schaars. “Al heb ik zelf nooit met PSV gesproken, mijn gedachten waren al wel bij PSV. Ik was klaar met de subtop en als het wat langer had geduurd waren de clubs er ook wel uitgekomen, maar Sporting was slagvaardiger.”
Schaars heeft zin in zijn avontuur in Lissabon. “Qua levensniveau ga ik er op vooruit. Het is er 9 maanden mooi weer. Ik spreek goed Spaans en kan het Portugees aardig volgen. Natuurlijk is het leuk dat Ricky van Wolfswinkel er ook zit. Maar ik ben 27, international en ken onderhand het klappen van de zweep. Dus ook zonder Ricky had ik het gered, maar het is leuk als je bij een etentje ook eens Nederlands kunt praten.”
Het voetbal staat uiteraard centraal. Schaars: “In de breedte is de Nederlandse competitie wat sterker. Individueel is het niveau in Portugal wat hoger, maar FC Porto, Benfica en Sporting Lissabon zijn natuurlijk echte top.”