Scaramouche favoriet op NK

24 mei 2024 | Van onze AS-redactie

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei vindt in Sportcentrum Valkenhuizen aan de Beukenlaan in Arnhem het Nederlands Kampioenschap Equipe schermen plaats. De Arnhemse schermer Tristan Tulen, die zich als enige Nederlandse deelnemer onlangs plaatste voor de Olympische Spelen in Parijs, maakt deel uit van het degen- en floretteam van Scaramouche.

De Arnhemse schermvereniging Scaramouche organiseert dit jaarlijkse event. Voorzitter Jan de Graaf: “We hebben dit jaar 55 deelnemende teams en dat vraagt natuurlijk wat van ons. Maar samen met het Sportbedrijf Arnhem, de schermbond KNAS en vele vrijwilligers zijn we er weer in geslaagd om dit fantastische evenement vorm te geven.”

Een Equipe bestaat uit vier schermers. Op zaterdag worden voor zowel de mannen als de vrouwen de wedstrijden op het wapen degen afgewikkeld, op zondag is het de beurt voor de schermers op floret en sabel.  Op degen is opnieuw het Scaramouche-team mannen favoriet: zij kunnen voor de vijfde keer Nederlands kampioen worden, Den Bosch wordt als grootste concurrent gezien.  Het succesvolle Arnhemse team (dat tevens het Nederlands Team op degen vormt) bestaat uit Ruben Derksen, David van Nunen en de broers Rafaël en Tristan Tulen. De laatste wist zich twee weken geleden in Luxemburg te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs, zijn eerste. Zijn broer Rafaël zal hem vergezellen: hij is de trainer en coach van Tristan.

Een dag later zal dit team uitkomen op floret, overigens een wapen waar zij veel minder bedreven in zijn. Tristan Tulen hierover: “Ik geloof dat ik dat wapen op mijn 17e voor het laatst gebruikt heb.” Overigens zal in die discipline David van Nunen ontbreken. Hij kampt al twee jaar met een kruisbandblessure en wordt zondag vervangen door clubgenoot Jasper Videler.

Op zaterdag 25 mei starten om 10.00 uur de eerste mannenwedstrijden op degen, de vrouwen starten een half uur later, hun finales worden rond 15.00 uur (vrouwen) en 16.00 uur (mannen) verwacht. Op zondag 26 mei wordt er om 9.30 uur begonnen, vanaf die tijd komen de mannen en vrouwen Equipes in actie op floret en sabel. Finales: 14.30 uur (sabel vrouwen), 15.00 uur (floret vrouwen), 15.45 uur (sabel mannen) en 16.30 uur (floret mannen).

* Tekst: Wim Ludeke

* Foto geheel boven: Het mannenteam degen van Scaramouche met v.l.n.r. David van Nunen, Tristan Tulen, Rafaël Tulen en Ruben Derksen. (Foto: Kasper Rijkers)