SC Rheden rouwt om clubicoon Willy Kip (81)

3 april 2020 | Van onze AS-redactie

SC Rheden rouwt om Willy Kip (81). Ze overleed afgelopen dinsdag na een ziekbed op 81-jarige leeftijd. Willy Kip, de vrouw van oud-bestuurslid Everd Kip van Rheden, was gedurende tientallen jaren achter de schermen altijd aan het werk voor haar voetbalclub.

“Noem haar gerust een clubicoon”, zegt John Farkas, trainer van SC Rheden. “Willy Kip was een begrip, ze deed alles voor de club. Altijd achter de schermen. Achter de bar, het schoonmaken van de kantine en allerlei andere klusjes. Daarnaast was ze zowel bij thuis- en uitwedstrijden altijd aanwezig.”

Beroemd was ‘Willy ‘s Hökske’, naast de tribune. “Willy stond daar in een hokje waar je koffie en cake en soms soep kon krijgen. Ze nam dat altijd mee van huis, het was niet van de club. De opbrengst kwam echter wel in de clubkas terecht”, vertelt Farkas.

Kwam niet aan Rheden, dan kwam je aan Willy Kip. Ook Farkas herinnert zich dat ze achter verslaggevers van de regionale kranten aanging na afloop van een wedstrijd. “Dan zei ze: ‘Morgen wel een positief stukje in de krant, hè?’ Ze vond het niet leuk als er vervelende stukjes over haar club verschenen.”

Willy Kip had een goede inborst. Farkas: “Ze belde me wel eens of ik mee wilde eten. Ook andere jongens van Rheden hebben bij de familie Kip aan tafel gezeten.”

Willy Kip wordt zaterdag 4 april begraven. Farkas: “De stoet gaat in Rheden langs de huizen waar de familie Kip heeft gewoond. Aan het einde gaat de stoet dan langs het veld van SC Rheden. We hebben via allerlei apps geprobeerd zoveel mogelijk leden te mobiliseren om haar de laatste eer te bewijzen. Dat alles met inachtneming van de regels zoals die nu gelden.”

Willy Kip wordt in besloten kring begraven op Heiderust.