SC Oranje in beroep tegen straf

11 februari 2014 | Van onze AS-redactie

Het bestuur van SC Oranje gaat in beroep tegen het besluit van de tuchtcommissie van de KNVB om het eerste zaterdagelftal van de Arnhemse club uit de competitie te halen. “Want die beslissing is ongelooflijk”, zegt voorzitter John van Verseveld van SC Oranje.

De tuchtcommissie besloot behalve SC Oranje ook SDS ’55 uit de competitie te halen. Het onderlinge duel in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal werd op 25 januari 13 minuten na rust gestaakt na een korte, maar hevige vechtpartij. SC Oranje leidde op dat moment met 3-0.
De straf viel zo zwaar uit, omdat er volgens de tuchtcommissie sprake was van een ‘collectieve excessieve overtreding’. “We gaan het nog eens rustig bespreken, maar met deze uitspraak kunnen wij niet leven. Het was geen massale vechtpartij, dus wij gaan zeker in beroep”, aldus Van Verseveld.
Het duel SDS ’55 – SC Oranje liep uit de hand toen Wijnand Verweij van SC Oranje een overtreding maakte en vervolgens onvoldoende afstand nam bij een vrije trap. Evert Bouw speelde vervolgens voor eigen rechter, waarna er een vechtpartij ontstond.
Na afloop zette arbiter Besselsen uit Barneveld behalve Verweij en Bouw ook Oranjespeler Richard Valkeneer nog met rood op het wedstrijdformulier. De tuchtcommissie heeft Valkeneer inmiddels vrijgesproken. Verweij kreeg acht duels aan zijn broek, terwijl SDS-speler Evert Bouw een schorsing van 18 maanden kreeg opgelegd.