Sandra de Jonge baas in eigen huis

2 september 2015 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Net terug van vakantie bleek Sandra de Jonge (foto) uit Rozendaal woensdag op de Rozendaalse Veldloop op de 5,5 kilometer veel te sterk voor haar concurrenten. De Arnhemse atletes Manon Mensink en Renée Tijdink werden respectievelijk tweede en derde.

De 32e editie van de Rozendaalse Veldloop zat niet in de planning bij Sandra de Jonge. “We zijn namelijk aan het verhuizen. We moesten het huis uit en wonen tijdelijk ergens anders. Later deze maand verhuizen we weer”, vertelde De Jonge, die haar concurrenten niettemin op ruime afstand liep. Manon Wensink finishte op 49 seconden van de winnares. Weer 22 seconden later kwam Renée Tijdink over de finish.
Het was voor De Jonge niet de eerste zege in haar woonplaats. “Ik ben de tel kwijtgeraakt, maar het zit ergens tussen de vijf en de tien en dan tel ik de overwinningen bij de Bedriegertjesloop ook mee.”
De Jonge keerde vorige week donderdag terug van vakantie en zit nu midden in de verhuisperikelen. “Maar ik heb toch besloten mee te doen, omdat de organisatie ook een cheque heeft gegeven voor een speciaal bankje bij het begin van het ‘rondje RoSa’.”
Dat rondje RoSa is een gemarkeerde hardlooproute van 2,5 kilometer in het Rozendaalse bos. De ronde dankt haar naam aan Ronald en Sandra de Jonge, die zich hebben ingezet voor de aanleg van dit parcours.
De Jonge voelde daarom toch de verplichting mee te doen en dat leverde meteen de overwinning op. Ze was dus baas in eigen huis. Komend weekeinde loopt De Jonge de finale van de Masters in Beverwijk. “En dan eind september waarschijnlijk de korte afstand van de Posbankloop. Maar dat is dan ook net weer het weekeinde dat we opnieuw gaan verhuizen.”
Een opmerkelijke prestatie leverde Bridget Konings. De pas 11-jarige Arnhemse passeerde op de 5,5 kilometer als vijfde (!) de finish en bleef met een tijd van 26.55 net onder de 27 minuten.

Tom van Beusekom, vorig jaar nog tweede achter Velpenaar Sem van de Eijnde, was op de vijfenhalve kilometer de snelste man. De 24-jarige Duivenaar verbeterde zijn tijd van vorig jaar bovendien met 9 seconden. Van Beusekom finisthe woensdag in een tijd van 20 minuten en 24 seconden. Vele minuten na hem passeerde ook zijn vader de finish en op nog grotere achterstand ging zijn moeder over de meet.
“Het ging lekker en het is altijd leuk om in de prijzen te vallen”, vertelde Van Beusekom na zijn indrukwekkende race. “De eerste paar kilometer gingen in een hoog tempo, maar niet te hard. Ik geloof dat Carlos Baltus ineens last kreeg van hongerklop en toen was ik weg.”
Van Beusekom komt zondag in het hortserpark in Duiven opnieuw in actie op de Bert Timmer Memorial Loop, ter nagedachtenis aan zijn schoonvader. Timmer overleed drie jaar geleden aan de gevolgen van een hartaanval, nadat hij met de loopgroep FRoS (Fun Running on Sunday) een lange duurloop had gehouden.
Klik hier voor meer info over de Bert Timmer Memorial Loop van zondag 6 september.

Uitslagen Rozendaalse Veldloop
5,5 kilometer

Vrouwen
1. Sandra de Jonge (Rozendaal)          21.54
2. Manon Mensink (Arnhem)              22.43
3. Renée Tijdink (Arnhem)                 23.05
4. Bo van Heeringen (Arnhem)           23.36
5. Brigit Konings (Arnhem)                26.55
Mannen
1. Tom van Beusekom (Duiven)          20.24
2. Carlos Baltus (Nijmegen)                21.12
3. Dennis Koetsier (Eerbeek)              21.18
4. Romke Janssen (Arnhem)               21.28
5. Vincent Gerdes (Huissen)               21.45
6. Ton Wareman (Heelsum)                22.15

12 kilometer
Vrouwen

1. Annemieke Holtrop (Rheden)          55.27
2. Berna Brandts (Arnhem)                  56.42
3. Erlinde Scheps (Arnhem)                 57.29
Mannen
1. Gerrit van Kastenberg (Rheden)       43.20
2. Dorus Arts (Arnhem)                       43.21
3. Cornelis Scheltinga  (Arnhem)         43.22
4. Kees Adema (Arnhem)                     43.46
5. Bart Combee (Arnhem)                    44.23


Annemieke Holtrop (midden), winnares van de 12 kilometer, geflankeerd door de nummer twee Berna Brandts (links) en Erlinde Scheps, de nummer drie.


Duivenaar Tom van Beusekom, de winnaar van de 5,5 kilometer bij de mannen.