Rutger ten Velde slaat vleugels uit

12 juli 2017 | Van onze AS-redactie

Wilhelmshavener Handball Verein is komend seizoen de club van handbalinternational Rutger ten Velde. De 20-jarige Arnhemmer tekent bij de club uit de tweede Bundesliga een contract voor twee seizoenen. De oud-speler van AHV Swift kwam afgelopen seizoen uit voor Volendam, dat na een spetterend tweeluik met Lions de landstitel in de noodzakelijke derde wedstrijd aan de Limburgers moest laten.

Een landstitel heeft Ten Velde nog niet op zijn naam staan, maar het talent kent een stormachtige ontwikkeling. De Arnhemmer maakte ooit deel uit van de befaamde Handbal Academie en speelde na zijn periode bij AHV Swift ook nog bij eredivisionist Houten en TuS Derschlag, een club in de derde Bundesliga. Zijn verblijf in Duitsland bleef beperkt tot een seizoen beperkt, want Volendam haalde de talentvolle handballer in de zomer van 2016 terug naar Nederland.

Ten Velde maakt nu dus de omgekeerde weg. Voor Wilhelmshavener HV was de Arnhemmer al geen onbekende. “Voordat ik vorig jaar naar Volendam ging, had ik eerst nog een proeftraining bij Wilhelmshavener. De club was enthousiast, maar mijn positie was al dubbel bezet”, legt Ten Velde uit. “Dat is nu niet meer het geval, want Lukas Mertens, de eerste hoekspeler, is vertrokken en daarom Wilhelmhavener nu opnieuw op de stoep.”
Ten Velde had bij Volendam nog een doorlopend contract, maar de nummer  twee van Nederland deed niet moeilijk. Volendam wil zelf jongens zo goed mogelijk ‘wegzetten’ en daarom werkt de club mee an zo ‘transfer. Ik heb ook meteen hartverwarmende reacties gehad en dat is ook het mooie aan Volendam. Iedereen gunt je die stap en dat betekent ook dat de deur in de toekomst open blijft staan. Ga je vervelend weg, dan ga je nooit meer terug.”
Op een jaar Volendam kijkt Ten Velde met veel plezier terug. “Ik heb het bij Volendam enorm naar mijn zin gehad. Een geweldige club. Ik heb er mooie finales gespeeld om het kampioenschap tegen Lions en via Volendam ben ik nu ook A-international geworden. Dat wordt er nu toch steeds bij vermeld.”

Ten Velde speelde op 10 juni in de oefenwedstrijd tegen België zijn eerste A-interland. Dat smaakt naar meer. “Ik heb altijd gezegd, dat ik als speler de Bundesliga wil halen. Elke stap die ik dacht dat goed was, heb ik tot nu toe genomen en het heeft steeds goed uitgepakt. Ja, dromen heb ik nog steeds. Een volwaardig A-international worden en de top van de Bundesliga halen. Daarna met de Nederlandse A-ploeg wat bereiken.”
Voorlopig richt Ten Velde zich op zijn nieuwe club, die ook ambities heeft. “Wilhelmshavener is afgelopen seizoen als twaalfde van de twintig clubs geëindigd. De club wil elk jaar een stapje maken. De Bundesliga? Dat zal de komende twee jaar nog niet gebeuren. Daarvoor is de concurrentie te sterk. aan de andere kant wint de nummer laatst in de tweede Bundesliga gewoon van de kampioen. Geen enkele wedstrijd is gemakkelijk, dus je weet nooit.”
Ten Velde tekent voor twee seizoenen bij de club uit Noord-Duitsland. “Dat wordt alleen ontbonden als we zouden degraderen, maar daar ga ik natuurlijk niet van uit. Misschien teken ik daarna wel bij”, zegt de Arnhemmer, die in Wilhemshaven op zichzelf gaat wonen. “Ik ga me eerst een half jaar op het handbal richten. Het is twee keer per dag trainen, dus het wordt een pittig klusje. Daarna ga ik eens kijken of ik er nog wat bij kan doen.”
Ten Velde treft bij zijn nieuwe club twee oude bekenden, Kay Smits (ex-Lions) en Duncan Postel (ex-Volendam). “Ik heb met beiden getraind bij de HandbalAcandemie en bij Jong Oranje. Kay zit nu een jaar bij Wilhelmshavener, Duncan vanaf januari. Leuk dat ik die jongens daar weer ontmoet, het wordt vast heel gezellig.”