Royale winst, ondanks arrogantie en slordigheid

17 januari 2021 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Aanvoerder Remko Pasveer was na afloop van de wedstrijd van Vitesse bij FC Emmen duidelijk in zijn commentaar. Hij had het maar niks gevonden, ondanks de ruime overwinning. Trainer Thomas Letsch vertelde dat hij boos was geweest over het laatste halfuur van de eerste helft, de tweede vond hij oké. Dat vind ik te mild, ik sluit me volledig aan bij de woorden van de captain.

Wie niets van de wedstrijd heeft meegekregen, zou na deze inleidende alinea denken dat Vitesse in Drenthe een nederlaag heeft geleden. Gek genoeg gaat het hier over reacties na een royale 4-1 winst. Het tekent de status van een ploeg die op de gedeelde tweede plaats staat en zo lang mogelijk in de top wil meedoen. Een schitterende ambitie, die uiteraard eisen stelt. En een daarvan is dat het elftal een hele wedstrijd lang domineert over de hekkensluiter van de Eredivisie, die nog geen wedstrijd heeft gewonnen.

Het begon allemaal zo goed. De weelde van een 2-0 voorsprong na tien minuten. FC Emmen volledig aangeslagen, als een bokser in de touwen die alleen nog even de genadestoot hoeft te krijgen. Eindelijk eens een wedstrijd waarin de Vitessesupporters relaxed achterover konden gaan hangen. Maar nee, die laatste klap bleef uit en de Emmenaren kregen de kans om overeind te veren. Zij kregen alle ruimte en creëerden in de eerste helft maar liefst drie levensgrote kansen. Twee uitstekende reddingen van Pasveer en de lat voorkwamen dat de Drenten echt terugkwamen in de wedstrijd.

De doelman noemde het spel van zijn ploeg arrogant. Dat was zo en mede daardoor was het ook enorm slordig. Er was geen speler in het basisteam die zich aan die slordigheid wist te onttrekken. Zelfs de anders zo betrouwbare Pasveer ging na de twee hiervoor genoemde cruciale reddingen in de fout bij de 1-3, zelfs de beste veldspeler Bazoer raakte twee ballen kwijt in situaties waarin dat absoluut niet mag gebeuren. Alle overige basisspelers wisselden goede momenten af met te veel slechte.

Ook de veldbezetting was in grote delen van de wedstrijd weer eens niet goed. Er zat te veel ruimte tussen de linies en daar kunnen ook mindere tegenstanders gebruik van maken. En zo kon het gebeuren dat de Drentse formatie, die een paar dagen eerder bij Heracles Almelo geen bal raakte, aardig aan het combineren sloeg en zowaar nog het idee ging krijgen dat er iets te halen viel. En Vitessesupporters moesten toch nog lange tijd vrezen dat hun ploeg, zoals zo vaak in vorige seizoenen, liefdadigheidswerk ging verrichten voor een tegenstander in nood.

Bij zo’n ruime uitoverwinning zijn er uiteraard ook positieve punten te noemen. Tien uitstekende eerste minuten. Drie van de vier doelpunten goed uitgespeeld. Een handvol goede combinaties en aanvallen. En de sterke invalbeurt van de jonkies Huisman, Manhoef en Vroegh. Over de eerste twee had ik nooit twijfels, over Vroegh wel. Ik herinner me dat hij er uit tegen Ajax lelijk werd uitgelopen door Kudus als inleiding voor de tweede tegengoal. Zo’n beeld blijft dan hangen, maar zowel uit tegen Willem II als nu bij FC Emmen heeft Vroegh aangetoond wel degelijk kwaliteiten te hebben. Hij is dan wel niet de allersnelste, hij is sterk aan de bal, heeft inzicht, is prima in de combinatie en de passing en heeft een uitstekend schot. Buitengewoon leuk en hoopvol dat het jeugdige duo Huisman-Vroegh voor het vierde doelpunt tekende.

Dinsdag volgt in het Gelredome de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag. Een matige tegenstander, die wel knokt voor wat hij waard is. In de wedstrijd van deze speelronde bij AZ verdedigden de Hagenezen zich met hand en tand en incasseerden zij pas vlak voor tijd de beslissende tegentreffer. De competitie is voor die jongens veel belangrijker, maar zij zullen toch ook weer niet over zich heen laten lopen.

Voor Vitesse geldt ook bij deze riante positie op de ranglijst nog steeds dat de bekerstrijd de kortste weg is naar Europees voetbal. Ik verwacht daarom een geconcentreerd spelend, fel Vitesse, dat de tegenstander vanuit een goede organisatie onder druk zet en domineert. De elf van Letsch moeten dus terug naar de basisprincipes die voor dit seizoen zijn gekozen en waar zij veel punten mee hebben behaald en furore mee hebben gemaakt. Dat is niet alleen belangrijk om in de volgende bekerronde te komen, maar ook als generale repetitie voor de zware competitiewedstrijd zaterdag tegen het taaie FC Groningen.

FC Emmen-Vitesse 1-4
2. Buitink 0-1, 9. Tannane 0-2, 49. Broja 0-3, 58. De Leeuw 1-3, 90. Vroegh 1-4.