Ronald Koeman geeft VVO ‘bijles’

29 april 2011 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Trainen onder Ronald Koeman. Voor de spelers van VVO was dat donderdagavond een ware belevenis. “Hij prikkelt je toch”, zei Ted Bronkhorst, middenvelder van VVO. De ‘bijles’ van Koeman kwam ook goed uit, want zondag wacht het belangrijke duel met Arnhemia.

Ronald Koeman loste zo een eerder gedane belofte in. Dat alles ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van de Velpse vereniging. “Heel leuk om een keer onder zo iemand te trainen”, vertelde Bronkhorst, zelf trainer van het A1-elftal van de Velpse club. “Want je hebt het wel over een oud–speler van Barcelona en een international die een Europese titel op zijn naam heeft staan. Je bent ook benieuwd hoe hij de dingen aanpakt. Is hij rustig of fel? Nou, hij was vrij rustig, maar gaf na een oefening steeds in een paar minuten aan wat er goed en fout ging.”
Het was Bronkhorst opgevallen dat hij en zijn ploeggenoten wat feller waren dan normaal. “Want Koeman prikkelt je toch. Blijkbaar zet iedereen dan een stapje extra. En dat was een goede zaak in de aanloop naar onze wedstrijd tegen Arnhemia.”
Zo’n 90 toeschouwers hadden het aanvankelijk bar slechte weer getrotseerd om Koeman te zien. “Ik heb nog nooit voor zoveel mensen getraind’, vertelde de 40-jarige doelman en aanvoerder Frans Budel van VVO na afloop in het clubhuis. En dat was niet het enige. “Je was zelfs een beetje zenuwachtig, Frans”, vulde zijn broer Nico, die zelf 20 jaar in de spits speelde bij VVO, lachend aan.
Koeman vond het leuk weer eens een op het veld te staan. Na zijn periode bij AZ brengt de in Bussum wonende werkloze trainer zijn dagen vooral door op de golfbaan. “Daarom kan ik tegenwoordig een aardig balletje slaan”, zei Koeman, die ook als voetbaltrainer weer aan de slag wil. Door privéomstandigheden legde hij dit seizoen enkele aanbiedingen naast zich neer.
Koeman: “Maar ik wil weer iets gaan doen. In Nederland? Dat is beperkt, omdat ik al bij een aantal clubs ben geweest. Een land als Engeland trekt me wel. Daar zijn veel clubs met mogelijkheden. Er is strijd en respect en het blijft een van de mooiste competities.”
Uiteraard kwam ook Vitesse nog even aan bod. “Al sta ik er natuurlijk te ver vanaf om een goed oordeel te kunnen geven. Maar het is duidelijk dat je een winnend elftal niet kunt kopen, je moet bouwen. Daarom is het ook lastig voor Albert Ferrer, als er ineens zoveel nieuwe spelers staan.”
En wat vond Koeman van VVO? “Een jonge, gretige ploeg”, zei de 78-voudig international. “Er lopen bij VVO een paar jongens tussen die snel oplossingen zien, meteen de vrije man weten te vinden en balvast zijn.”
Ook hoofdtrainer Hans Liethof, ‘hulptrainer’ onder Koeman, had een mooie avond gehad. Vooraf had hij enkele ‘verbeterpunten’ voor zijn ploeg met Koeman doorgenomen. “Dat is met name in de omschakeling en in het positiespel van 8 tegen 8 kwam dat terug. Ronald coachte de spelers individueel. Ze hebben er zeker van geleerd.”
Of de bijles van Koeman geholpen heeft, zal zondag blijken.


Ronald Koeman legt uit, de selectie van VVO luistert.


Na afloop van de training demonstreerde Ronald Koeman zijn nog altijd fenomenale traptechniek.