Premie ‘opa’ voor kleinzoon Thijmen

18 januari 2013 | Van onze AS-redactie

De zege op de schaatsmarathon voor Masters (40+) ging donderdag aan Henk van de Belt (foto) voorbij. Een tiende plek en en premie van 20 euro, de Huissenaar was er blij mee. “Dat geld gaat naar de bankrekening van mijn kleinzoon Thijmen.”

Henk van de Belt (56) had in slotfase van de marathon over 70 ronden op het natuurijs op sportpark ‘t Cranevelt in Arnhem nog enige tijd uitzicht op de eindzege. De rijder van het Eldens Heins Schaatsshopteam was met Henry Heijltjes uit Nijmegen ontsnapt uit het peloton. “Zeven ronden voor het einde reed Henry weg en ik ben meteen daarna weggesprongen”, vertelde Van de Belt.
Het tweetal had een voorsprong van bijna honderd meter, maar dat bleek nog niet voldoende. “Twee ronden voor het einde ging het peloton volop rijden en als een peloton eenmaal op drift raakt, ben je kansloos. Ik ben ook geen sprinter, daarom wil ik altijd ontsnappen.”
Van den Belt en zijn ploeggenoten Frans Bugter, Fred Boelens en Hans Frederiks hadden sponsor Maarten Heins beloofd in de ‘thuiswedstrijd’ op de ijsbaan op sportpark ’t Cranevelt in Arnhem voor spektakel te zorgen. “Dat hebben we ook gedaan. Bijna bij elke ontsnapping zat er wel iemand van ons bij.”
De laatste vluchtpoging leek veelbelovend, maar uiteindelijk kon Van de Belt, net als zijn kompaan Henry Heijltjes, het karwei niet afmaken. “Dat was jammer, maar ik heb toch een heerlijke wedstrijd gereden”, zei Van de Belt na afloop. “Aanvankelijk voelde ik me namelijk niet eens zo lekker. Na mijn werk heb ik snel mijn schaatsen geslepen en ben op de fiets van Huissen naar Arnhem gereden. Eenmaal hier was ik lekker warm en ging het goed.”
De premie van 20 euro was mooi meegenomen. “De eerste in 2013. Die is voor mijn eerste kleinzoon Thijmen. Op 1 januari ben ik opa geworden. Een hele trotse opa.”
De liefde voor schaatsen en fietsen zal de kleine Thijmen met de paplepel worden ingegoten. Van de Belt: “Thijmen is met schaatsen onder en met fietshelm op geboren. Hij lag al in racehouding.”
Paul Robijn uit Koudekerk aan de Rijn won de wedstrijd over 70 ronden. Edwin Roetman uit Odijk eindigde als tweede, Ronald Dijkmans uit Delden werd derde.
Van het Heins Schaatsshopteam uit Elden klasseerde Frans Bugter uit Elden zich als beste. Hij werd vlak voor Van de Belt negende. Arnhemmer Fred Boelens werd twaalfde, Hans Frederiks uit Driel 22ste in het veld van 34 rijders.