Positieve punten, maar het lek is niet boven

15 december 2019 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes


Als ik tijdens de rust een analyse had moeten geven over het spel van Vitesse uit tegen FC Twente, dan was die dodelijk geweest. Maar voetbal blijft voetbal, er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren waardoor alles ineens anders wordt. En dan overheerst achteraf vreugde over een aantal positieve punten.

Natuurlijk allereerst de uitslag. Drie goals voor en nul tegen, na zes duels zonder zege snakte iedereen bij Vitesse naar een dergelijk resultaat.

Verder, maar dat is geen nieuws, de uitstekende prestatie van doelman Pasveer. Hij had wederom enkele belangrijke reddingen en leverde dankzij zijn uitstekende traptechniek opnieuw een assist bij een goal van Linssen, dit keer bij de 0-1.

Dan het debuut van Vroegh. Deze jonge speler maakte een prima indruk. Een goed linkerbeen, inzicht, loopvermogen. Hij verdient meer kansen in de komende wedstrijden.

Voorts de ontwikkeling van een andere jeugdspeler, Lelieveld. Verdedigen is niet zijn sterkste kant, maar hij is een echte combinatiespeler, die, nu hij meer speelt, vertrouwen krijgt en opbouwend en aanvallend van steeds meer waarde wordt.

Bovendien het spel van Foor. Ook hij is een uitstekende combinatiespeler, die door de vertrokken trainer Slutsky schandalig is behandeld en via de sociale media door velen onterecht volledig is afgemaakt. Er gaat op dit moment nog weleens iets fout bij hem, maar dat is niet gek bij een speler die maanden op een zijspoor heeft gestaan. Deze jongen kan van waarde zijn op meerdere posities en het is jammer dat hij, mede uit teleurstelling, aan het einde van het seizoen de deur uitloopt.

Ook de eerder dan verwachte terugkeer van Tannane is een positief feit. Hopelijk geeft hij het team de creativiteit die node wordt gemist. Wat dat betreft heb ik vandaag met gemengde gevoelens naar Ødegaard gekeken tijdens Real Sociedad-Barcelona. Wat speelde hij geweldig en dwingend, wat gun ik hem dat, maar wat mist Vitesse hem. Ik hoop dat Tannane en de fitter wordende Honda dit gemis in de tweede competitiehelft voor een deel kunnen compenseren.

Tenslotte het kortstondige debuut van de mij volledig onbekende jeugdspeler Oukili. Interim-trainer Oosting kent hem natuurlijk wel. Heel goed en een stimulans voor deze jeugdspeler dat de trainer de ruime voorsprong aangreep om hem te laten debuteren. Hij speelde te kort om hem goed te kunnen beoordelen, maar ik zag wel een bepaalde brutaliteit aan de bal die mij beviel en verwachtingen wekt.

Is het lek nu boven? Nee, daar was de eerste helft te beroerd voor en zijn de structurele mankementen in deze selectie te groot. Met de voorhoede die er nu stond, Dicko-Matavz-Linssen, komt de ploeg totaal niet aan het voetballen. Alleen Dicko houdt af en toe nog eens een bal vast waardoor kan worden doorgevoetbald, de andere twee totaal niet. Maar Dicko is natuurlijk een spits en geen rechtsbuiten en staat alleen op die positie bij gebrek aan andere mogelijkheden.

Linssen liet precies zien wat voor speler hij is. Onzichtbaar, maar een rommelaar met een neusje voor doelpunten. Als hij twee keer fraai scoort, zoals in deze wedstrijd, dan valt iedere kritiek op hem natuurlijk op slag weg. En Matavz, de koning van het buitenspel lopen, mocht een keer doorgaan op rechts omdat de rechtsback van FC Twente buitenspel ophief en leverde zowaar een assist. Met die positieve inbreng van de Sloveen zullen we het vermoedelijk een wedstrijdje of drie, vier moeten doen.

Naast het gebrek aan voetballend vermogen voorin is ook de linksbackpositie een probleem. Clark schijnt op basis van bepaalde statistische gegevens in beeld te zijn bij Engelse clubs. Ik zou zeggen, laat hem gauw gaan. Verdedigend vind ik hem zwaar onvoldoende en opbouwend onaanvaardbaar wisselvallig. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat Vroegh op deze voor hem vreemde positie een betere optie is.

Nu wachten voor de winterstop nog thuisduels voor de beker tegen ODIN ‘59 en voor de competitie tegen VVV Venlo. Het moet tegen deze beperkte ploegen toch mogelijk zijn om met een goed gevoel de kerstdagen in te gaan. Zekerheden op dat punt zijn er in het voetbal echter niet en bij Vitesse al helemaal niet.

FC Twente-Vitesse 0-3
51. Linssen 0-1, 61. Dicko 0-2, 72. Linssen 0-3.