Positief, moedig voetbal is de weg naar resultaten

14 januari 2024 | Van onze AS-redactie

Column
———
Hans Witjes

Dat een dramatisch, bang spelend Vitesse thuis tegen FC Utrecht bij rust op 0-0 stond, was een compleet wonder. De ploeg van trainer Ron Jans had op dat moment het verschil niet alleen kunnen, maar ook moeten maken. Een ruststand van 0-4 of 0-5 was normaal geweest. De Utrechters lieten Vitesse echter in leven en zagen zich na de thee geconfronteerd met een heel ander Vitesse. 

In de tweede helft zat er wél lef in de Arnhemse formatie. Toen werd er wél massaal druk op de tegenstander gezet, die plots fouten ging maken. Van het superieure positiespel was plotseling geen sprake meer, veel tweede ballen waren voor de geelzwarten. Positief, moedig voetbal dat het publiek graag ziet en waar het volledig achter ging staan. Dát is de wisselwerking die er moet zijn, dát is de weg naar resultaten.  

De grote vraag is dan toch waarom de ploeg van trainer Edward Sturing niet op die wijze aan de wedstrijd is begonnen. Natuurlijk heeft dat risico’s, want er komen altijd momenten dat een tegenstander als FC Utrecht onder de druk uit voetbalt. Dat gebeurde in die tweede helft ook een paar keer. Maar het alternatief, allemaal achteruitlopen, zorgt veel vaker voor gevaar voor het eigen doel. Zeker tegen de goede voetballers die bij FC Utrecht rondlopen, want met die selectie heeft die club niets in het rechterrijtje te zoeken. 

De tweede helft van de mannen van Sturing is uiteindelijk toch beloond met een punt. Het hadden er zelfs nog drie kunnen zijn, maar over de hele wedstrijd genomen, was dat te veel van het goede geweest. Laten we met z’n allen dit punt koesteren en zien als start van een betere periode. Vitesse moet hoop putten uit de tweede helft en inzien dat lef en inzet de meeste kans bieden op resultaat. 

Ik loop de spelers van deze middag nog even langs. 

Doelman Room kende in het begin enkele onzekere momenten, maar heeft al met al een hele serie goede reddingen verricht. 

Rechtsback Oroz is een noodgreep op die positie en voelt zich daar niet optimaal. Het flitsende positiespel van FC Utrecht bracht hem enkele keren in de problemen, maar al met al heeft de Kroatische Oostenrijker zich aardig gehandhaafd.  

Centrale verdediger Isimat-Marin heeft een mindere periode achter de rug, maar speelde een ijzersterke wedstrijd, verdedigend en opbouwend.  De beste man van Vitesse.

Centrale verdediger Hendriks heeft veel ballen onderschept, maar maakte zowel verdedigend als opbouwend ook een paar rare fouten. Al met al scoorde hij nog wel een voldoende. 

Linksback Cornelisse zag ik een paar jaar terug als een groot talent, maar dat komt er onvoldoende uit. Hij dekt vaak te ver van de tegenstander af en kan dan totaal niet meer ingrijpen. Opbouwen kan hij wel met zijn sterke linkerbeen, het probleem ligt in het (niet) duelleren. 

Middenvelder Meulensteen kwam in de eerste helft in het stuk niet voor. Na de thee zag ik eindelijk weer eens de Meulensteen die ballen veroverde en goed verdeelde. Op die manier heeft hij veel nut voor het elftal. 

Middenvelder Domgjoni is en blijft de vrij onzichtbare schakelspeler. Hij werkt keihard, heeft ook een aardige basistechniek, maar speelt te vrijblijvend. 

Middenvelder Kozlowski vervloekte ik in de eerste helft. Zoals het hele seizoen al deed de Pool vrijwel niets goed. Na de pauze had hij eindelijk weer eens een paar gevaarlijke acties. Jammer dat hij juist in die fase werd gewisseld. 

Rechterspits Manhoef was alleen na rust enkele keren dreigend, maar zijn acties leverden uiteindelijk niets op. 

Spits Van Ginkel heeft zich op die plek weer opgeofferd voor het elftal. Hij doet wat hij kan, maar is natuurlijk geen geboren spits. Als hij goed ‘in het lichaam’ wordt aangespeeld, kan hij het elftal helpen, maar dat gebeurt te weinig. 

Linkerspits Boutrah heeft wel snelheid, maar liet een aantal keren zien dat hij handelingssnelheid tekortkomt. 

De wissels speelden vrij kort, maar drie van de vier wil ik toch even noemen. 

Ik ben een fan van de jonge Egbring, maar zowel in Bochum als deze middag bleek dat hij nog niet rijp is voor een basisplaats. 

Andy Visser maakte als spits een zeer goede indruk. Hij verdient veel speelminuten. 

Fantastisch dat Davy Pröpper terug is. Natuurlijk moeten we de druk op hem niet te groot maken, maar hij is wel een speler die het spel goed leest en creatief is. Net als iedereen hoop ik vurig dat hij fit blijft. 

Nu volgt na de bekerwedstrijd tegen AFC de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. De kans op succes is dan vrijwel nihil, Vitesse moet de blik richten op de wedstrijden daarna tegen PEC Zwolle, Go Ahead Eagles en Heracles Almelo. Met het lef en de strijdlust van de tweede helft tegen FC Utrecht liggen er dan mogelijkheden, zijn die elementen te weinig in de ploeg aanwezig, dan wordt het niks. 

Vitesse-FC Utrecht 0-0