‘Polonia kan bij eerste vier eindigen’

7 januari 2011 | Van onze AS-redactie

Theo Bos begint aan een nieuw avontuur. De ex-trainer van Vitesse gaat aan de slag bij Polonia Warschau. Marc van Hintum, oud-ploeggenoot bij Vitesse, wordt zijn assistent bij de huidige nummer acht van Polen. De AS-redactie sprak met Theo Bos.

Een club in Polen. Voor velen een verrassende keus van Theo Bos, maar daar denkt de Elstenaar zelf anders over. “Bij Leo Beenhakker en bij Robert Maaskant heb ik geïnformeerd en zij waren heel positief. Het Poolse voetbal is volop in ontwikkeling en met het EK van 2012 in aantocht worden er 10 nieuwe stadions gebouwd. Ik ben in Warschau geweest, heb daar het nationale stadion in aanbouw gezien en dat ziet er al fantastisch uit.”
Toen de mogelijkheid zich aandiende om in Polen aan de slag te gaan, kende Bos weinig twijfels. Al zit hij eerder in het buitenland dan hij een jaar terug had kunnen dromen. “Ik was na mijn vertrek bij Vitesse toe aan een nieuwe club”, legt Bos uit. “Ik voelde me zeker ook niet te groot voor de eerste divisie in Nederland. Maar als je dan deze kans krijgt, moet je hem grijpen. Polonia Warschau is een fantastische club met een grote traditie en bestaat in 2011 100 jaar.”
Over zijn nieuwe ploeg heeft Bos ook al een indruk. “Ik heb drie tapes van Polonia Warschau in huis. Die ploeg zou in Nederland in het linkerrijtje eindigen, ook al is het team op dit moment niet helemaal in balans en daardoor wat kwetsbaar. Maar ik zie zeker mogelijkheden. Polonia staat nu op een achtste plaats, maar moet bij de eerste vier kunnen spelen.”
Voor Bos en zijn assistent Marc van Hintum zou dat onmiddellijk een contractverlenging van een jaar betekenen. “We hebben voor een half jaar getekend met een optie voor nog twee seizoenen. Doen we het goed en eindigen we bij de eerste zes, dan wordt het contract automatisch met een jaar verlengd. Staan we na dit seizoen bij de eerste drie, dan zelfs met 2 jaar. En als alles goed gaat, komt na een half jaar ook mijn familie over. Die blijft in eerste instantie in Nederland.”
Bos weet dat de club een reputatie heeft als het gaat om het ontslag van trainers. “Polonia is een kerkhof voor trainers. De laatste twee jaar zijn hier 9 trainers geweest, al zaten er ook 2 of 3 tussenpausen bij.”
Bos heeft uiteraard met de eigenaar van Polonia Warschau, Jozef Wojciechowski, gesproken. “Hij heeft de club 5 jaar geleden overgenomen en wil omhoog. Daar moeten wij nu voor zorgen. Het is nu leuk en aardig, maar als je 3 keer verliest, kan het er weer heel anders uitzien. Maar wij zijn eigenwijze Hollanders en denken dat we het overleven.”
Bos heeft de toezegging dat de selectie versterkt kan worden. “Daar hebben we ideeën over, maar we gaan woensdag eerst twee weken op trainingskamp naar Turkije. Bij terugkeer in Polen zijn we 3 dagen vrij, daarna vertrekken we voor een trainingskamp van 10 dagen naar Marbella. We kunnen ons dus prima voorbereiden op de tweede helft van het seizoen”, zegt Bos.
Op 20 februari komt Polonia Warschau in actie voor de Poolse beker. De nieuwe ploeg van Theo Bos hervat de competitie op zaterdag 26 februari met een thuiswedstrijd tegen Gornik Zabrze.