Pikant handbalduel in eerste speelronde eredivisie: DFS Arnhem – Tachos

29 juli 2020 | Van onze AS-redactie

Een fraai affiche op de eerste speeldag in de eredivisie. Op zaterdag 12 september brengt handbaltrainer Fred Michielsen met zijn nieuwe ploeg Tachos een bezoek aan DFS Arnhem. De Bredanaar was de afgelopen twee seizoenen hoofdtrainer van de Arnhemse eredivisionist.

“Dan kunnen we Fred meteen de eerste nederlaag toebrengen”, zegt Pascal Lucassen, opvolger van Michielsen, met een brede grijns. “Extra druk op een dergelijke wedstrijd? Niet voor mij, maar ook niet voor de spelers. Eerder extra motivatie, want het is altijd leuk om tegen je oude trainer te spelen.”

DFS-coach Fred Michielsen leeft volop mee in het duel met Tachos, komend seizoen zijn nieuwe werkgever. (Foto: John Voermans)

Na de openingswedstrijd tegen Tachos speelt DFS twee uitwedstrijden. Op 19 september in Den Haag tegen WHC/Hercules en op 25 september in het Limburgse Geleen tegen Lions 2. Op 3 oktober volgt dat weer een thuiswedstrijd in sporthal Rijkerswoerd tegen Feyenoord.

Bestond de eredivisie altijd uit twaalf ploegen, nu zijn er vier teams bijgekomen, hoewel er door het vroegtijdig afbreken van de competities door de coronacrisis geen reglementaire promotie-/degradatieregeling is toegepast. “In overleg met de clubs is voor deze nieuwe opzet gekozen”, vertelt Minke van Voorthuizen, woordvoerder van het Nederlands Handbal Verbond (NHV). “Een vereniging kon bij het bondsbestuur aangeven met een team vrijwillig te willen promoveren of te degraderen.”

Daar hebben de eerste divisionisten Bevo/HC 2 (Panningen), GHV (Goirle) en Feyenoord gebruik van gemaakt. De vierde nieuwe ploeg in de eredivisie is Houten, dat in haar eerste seizoen in de BENE-League, de Belgisch-Nederlandse topcompetitie, als voorlaatste eindigde. In een best-of-five met Volendam moest Houten zich zien te handhaven, maar die reeks wedstrijden ging door de coronacrisis niet door. Houten hoefde dus niet te degraderen, maar leverde trok zich vrijwillig terug uit de BENE-League. Wat betreft publiek belangstelling, televisie en sponsors bracht het de club niet waarop het had gehoopt.

In de eredivisie, waar fusieclub Olympia ‘89/DOS ’80 verder gaat onder de Dynamico, staan er komend seizoen dus dertig speelrondes op het programma en is de nacompetitie afgeschaft. Lukassen is positief over de nieuwe opzet. “Ik ben er blij mee. Natuurlijk wordt het niveauverschil groter, maar dat was er ook in de BENE-League. Kijk ook naar de eredivisie bij het voetbal. Daar is het verschil tussen de top en de onderste ploegen ook groot, dat is niet meer dan normaal. Tussen de eerste zes, zeven ploegen verwacht ik niet dat de verschillen heel groot zijn. Ik wil met mijn ploeg in ieder geval in het linker rijtje eindigen.”

Op zaterdag 19 december sluit DFS Arnhem in Kwintsheul tegen Quintus het jaar 2020 af. De competitie is dan halverwege. DFS hervat de competitie op zondag 24 januari met een uitwedstrijd bij het Waalwjkse Tachos (15.30 uur). De dertigste en laatste speelronde is op zaterdag 15 mei. DFS speelt dan thuis tegen Quintus (20.00 uur). De ploeg van trainer Pascal Lucassen speelt alle thuiswedstrijden in sporthal Rijkerswoerd.

* Foto geheel boven: Blijdschap bij staf en spelers van DFS Arnhem na de 32-26 zege op Tachos, op 2 november 2019. (Foto: John Voermans)

PROGRAMMA EREDIVISIE MANNEN
EERSTE SPEELRONDE
Zaterdag 12 september
DFS Arnhem – Tachos (19.00 uur, Rijkerswoerd)
EenO – Bevo/HC 2
Hellas – WHC/Hercules
Feyenoord – Havas
Lions 2 – Quintus
BFC – GHV
Volendam 2 – Houten
Zondag 13 september
Aalsmeer 2 – Dynamico

TWEEDE SPEELRONDE
Zaterdag 19 september
Houten – EenO
WHC/Hercules – DFS Arnhem (19.00 uur)
Havas – Volendam 2
Tachos – Lions 2
Quintus – Feyenoord
GHV – Aalsmeer 2
Dynamico – Hellas
Zondag 20 september
Bevo/HC 2 – BFC

Resterend programma DFS Arnhem, eerste seizoenshelft
Za. 26 sept., 19.00 uur:  Lions 2 – DFS Arnhem
Za. 3 okt., 19.00 uur: DFS Arnhem – Feyenoord
Za. 10 okt, .: Volendam 2 – DFS Arnhem
Za. 17 okt., 19.00 uur: Volendam 2 – DFS Arnhem
Za. 24 okt., 19.00 uur: DFS Arnhem – EenO
Za. 31 okt., 20.50 uur: DFS arnhem – Aalsmeer 2
Za. 7 nov., 21.00 uur: Hellas – DFS Arnhem
Za. 14 nov., 19.00 uur: DFS Arnhem – Dynamico
Za. 21 nov., 20.50 uur: GHV – DFS Arnhem
Za. 28 nov., 20.40 uur: DFS Arnhem – Bevo/HC 2
Za. 5 dec., 19.00 uur: Houten – DFS Arnhem
Za. 12 dec., 19.00 uur: DFS Arnhem – Havas
Za. 19 dec., 20.30 uur: Quintus – DFS Arnhem