PFC: Afscheid van De Dumpel

17 juli 2021 | Van onze AS-redactie

Zwem- en Poloclub PFC Rheden heeft zaterdag 17 juli 2021 met het vullen van petflessen in het lege bassin van zwembad De Dumpel in Velp op ludieke wijze afscheid genomen van hun oude accommodatie. Na ruim 40 jaar verplaatsen de activiteiten van de vereniging zich naar het nieuwe, enkele tientallen meters verderop gelegen Biljoenbad.

Sportwethouder Marc Budel van de gemeente Rheden opende ’s morgens om 10.00 uur de ‘finaledag’. Buurtbewoners en zij die PFC Rheden een warm hart toedragen konden daarna tot 15.00 uur hun bijdrage leveren door opgespaarde petflessen in het bassin te gooien. De opbrengst komt ten goede aan PFC Rheden en is een mooie steun in de rug bij de opstart van de nieuwe verenigingsactiviteiten in het Biljoenbad. Een gedeelte van de opbrengst gaat naar het het Jeugdfonds Sport en Cultuur Gelderland.

“De activiteiten van PFC Rheden waren verdeeld over meerdere zwembaden. Nu kan alles in het nieuwe Biljoenbad”, zei sportwethouder Marc Budel, die namens de gemeente Rheden ook twee petflessen in het bassin wierp. “Ik heb in De Dumpel zelf nog zwemlessen gehad, net als mijn kinderen. Maar deze accommodatie is achterhaald. De Dumpel voldoet niet aan de noodzakelijke afmetingen, waardoor de waterpoloërs van PFC hun thuiswedstrijden buiten de gemeente Rheden moesten spelen en de synchroonzwemsters uit moesten wijken naar De Pals in Westervoort. Nu dat allemaal niet meer hoeft, kan de club gaan werken aan het echte verenigingsleven.”

Dat laatste beaamt voorzitter Petra Schipper van PFC Rheden, sinds november van het vorig jaar de opvolger van Rob Brandt. “Want het is vreemd dat je de polowedstrijden nooit in Velp hebt gespeeld. Heel vroeger speelden we in Dieren, daarna hebben we wat rondgezworven en pakweg de laatste tien jaar speelden we in De Koppel in Arnhem. De synchroonzwemsters trainden in De Pals in Westervoort. Het is toch niet leuk als leden van dezelfde club elkaar nooit zien.”

Lang geleden had de vereniging een clubhuis aan de IJsselsingel in Rheden. Schipper: “Maar dat clubhuis is afgebrand en nooit herbouwd. Het is eigenlijk een wonder dat de vereniging overeind is gebleven. Met het nieuwe Biljoenbad hebben ook wij een nieuwe start gemaakt. Het was wel een drama dat in december, meteen na de opening, Nederland in lock-down ging. We hadden één keer getraind, de volgende dag moest alles dicht. Gelukkig mochten we met de jeugd daarna wel twee keer per week een uur trainen op het terrein van VVO. Daar zijn we de voetbalclub en hun voorzitter Coen Zwiers dankbaar voor.”

Bestuursleden en trainers van PFC Rheden.

Schipper kijkt nu vooruit. “Er is ruimte voor nieuwe doelen. We willen ook meer zijn dan een traditionele vereniging. Dan denk ik niet alleen aan recreatief zwemmen. In september starten we met zwemmen voor mensen met multiple sclerose, in samenwerking met fysiopraktijk Busser Tjoonk en Sportbedrijf Rheden. Ook komt er op vrijdagavond een aanbod voor jongeren van 12 tot 16 jaar die willen zwemmen met aanwezigheid van een trainer. Niet om daarna wedstrijden te zwemmen, maar voor de leut. Op woensdag komt er een zwemavond voor senioren. Ook met een trainer.”

In de week van 20 september, tijdens de nationale sportweek, houdt PFC in samenwerking met Sportbedrijf Rheden de zwemvierdaagse. “We kijken er naar uit om al die dingen te doen. Met de opening van het Biljoenbad hebben we als PFC Rheden veel meer mogelijkheden.”

  • Foto geheel boven: Voorzitter Petra Schipper van PFC Rheden en sportwethouder Marc Budel gooien enkele petflessen in het bassin.
  • Voor meer info PFC Rheden, zie www.pfcrheden.nl