Peter Bosz doet geen concessies

8 augustus 2013 | Van onze AS-redactie

Trainer Peter Bosz van Vitesse kan donderdagavond in het duel met Petrolul Ploiesti beschikken over een vrijwel fitte selectie. Alleen aanvaller Gaël Kakuta behoort door een hamstringblessure niet tot de selectie.

Vitesse verschafte zich in de derde vooronde van de Europa League vorige week donderdag met een gelijkspel (1-1) in de uitwedstrijd in Ploiesti een prima uitgangspositie voor return in Gelredome. Afgelopen zondag tankte de ploeg van trainer Peter Bosz nog meer vertrouwen door het openingsduel in de eredivisie met 3-1 te winnen van Heracles Almelo. Meer nog dan de uitslag gaf het vertoonde spel alle reden tot tevredenheid. Vitesse speelde dominant en zette vroeg druk. Precies zoals de nieuwe trainer Peter Bosz het graag ziet.

In de thuiswedstrijd in de derde voorronde van de Europa League tegen Petrolul Ploiesti is Vitesse niet genoodzaakt tot aanvallen. Een 0-0 is immers voldoende voor het bereiken van de volgende ronde. Toch wenst Bosz geen concessies te doen aan de door hem gewenste speelwijze. “De uitslag in Roemenië heeft geen invloed op onze manier van spelen ”, zo liet Bosz woensdag weten op de persconferentie. “Ik vind dat je ook altijd naar jezelf moet kijken. Wij hebben een bepaalde manier van spelen en daar trainen al vier weken op. Dat zijn we ook aan het verfijnen. Voer je die zo goed mogelijk uit, dan gaan we deze wedstrijd winnen. Als je denkt dat 0-0 genoeg is, dan is de kans dat je verliest veel groter dan dat je je eigen spel speelt.”

Bosz verwacht dat de strijdwijze van Petrolul Ploiesti in Gelredome niet veel anders zal zijn dan die in Roemenië. “Ze zullen in het begin de kat uit de boom kijken en als de stand daarom vraagt, zullen ze aan het einde van de wedstrijd volle bak spelen om alsnog een beslissing te kunnen forceren.”

Kelvin Leerdam, die net als in de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo door Bosz waarschijnlijk op het middenveld zal worden geposteerd, ziet het halen van de violgende ronde en daarna de groepsfase als een ‘must’. “We zullen daar alles voor doen”, vertelt Leerdam. “Voor jonge spelers is het goed voor de ontwikkeling om Europese wedstrijden te spelen. En voor de naam van de club is het ook belangrijk lang actief te zijn in Europa.”

Vitesse – Petrolul Ploiesti begint donderdagavond in Gelredome om 20.00 uur. Kort voor aanvang van de wedstrijd zullen de in Gelredome aanwezige supporters worden opgeroepen om een minuut te applaudisseren voor en ter nagedachtenis aan Johan Wagendorp. De vrijwilliger van de supportersvereniging van Vitesse overleed vorige week donderdag enkele uren voor aanvang van de wedstrijd in Roemenië op een terras in Ploiesti. Familie en vrienden van Johan Wagendorp zullen in donderdag in Gelredome aanwezig zijn.

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Van der Struijk, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Leerdam, Qazaishvili, Janssen; Ibarra, Pedersen, Chanturia.