Perspectief in spel Oost-Arnhem

30 november 2021 | Van onze AS-redactie

Oost-Arnhem verloor zaterdag ook het tweede duel in poule B van de Korfbal League. Van de nederlaag tegen landskampioen PKC lag echter niemand wakker bij de blauwwitte formatie. Integendeel. In de Arnhemse sporthal Valkenhuizen kon de thuisploeg PKC, met zeven internationals in de basisopstelling, zelfs een helft bijbenen (13-14). Pas na rust drukten de bezoekers uit Papendrecht het krachtsverschil ook in cijfers uit: 20-31.

Oost-Arnhem begon zwaar gehavend aan het duel met PKC. Coach Henco Pullen kon al geen beroep doen op Matthijs Baerends en Noa Kapteyn (beiden herstellende van een kruisbandoperatie), maar ook Senna van den Bos en Thijs Broenink moesten de wedstrijd met de landskampioen aan zich voorbij laten gaan. Van den Bos haakte af met een schouderblessure, Broenink zat in quarantaine. 

Oost-Arnhem ging niettemin uiterst energiek van start. De gasten namen nog wel een voorsprong, maar Rick Verdouw en Krijn van het Kaar draaiden de rollen snel om: 2-1. In die openingsfase was Oost-Arnhem gelijkwaardig aan PKC. Door goals van Anna van Mölken en een zeer fraaie van Nynke Lokhorst kwam Oost-Arnhem na een 4-6 achterstand op 6-6. In een korte, mindere fase van de thuisploeg liepen de bezoekers uit naar 6-10. Dat verschil stond ook bij 8-12 nog op het bord.

In de slotfase van een boeiende eerste helft gooide de thuisploeg alle schroom van zich af. Na drie Arnhemse treffers op rij was de stand in evenwicht (13-13), maar Richard Kunst schoot PKC uit een strafworp toch nog naar een voorsprong bij rust: 13-14.

Fenna de Jong (5) zoekt naar een afspeelmogelijkheid, Rick Verdouw biedt zich aan. (Foto: Sharon Jansen)

“We speelden een hele goede eerste helft”, meende Pullen. “We voerden uit wat we hadden afgesproken en waarop we hadden getraind. Ons spel was gevarieerd en we hebben de ruimtes rondom de korf goed gebruikt. Dat hebben ook na de pauze volgehouden, maar toen zaten er wat meer fases in met fouten.”

Vermoeidheid

Dat laatste had ongetwijfeld te maken hebben de vermoeidheid bij Oost-Arnhem, dat voor rust veel had gegeven. “PKC gaf in de tweede helft ook meer verdedigende druk”, had Pullen geconstateerd. “We hadden wat tijd nodig om daarmee om te gaan, we waren in die fase te onnauwkeurig en te onrustig.”

PKC sloeg na rust meteen toe.  De gasten schroefden ook aanvallend het tempo op en bij 14-19 was het duel beslist. In de slotseconde mocht Krijn van het kaar nog aanleggen vanaf de stip en de eindstand op 20-31 bepalen. “Die twintig doelpunten wilden we halen. Dat is in de Korfbal League ook nodig om wedstrijden te kunnen winnen”, zei Pullen.

Na twee duels is Oost-Arnhem, dat op de eerste speeldag met 19-15 verloor bij Groen Geel, nog zonder punten. Zaterdag komt het ook nog puntloze DOS ’46 op bezoek. De ploeg uit Nijeveen verloor de eerste wedstrijd bij PKC met 20-18 en ging zaterdag thuis onderuit tegen het Bennekomse DVO: 23-31.

Oost-Arnhem – PKC 20-31 (13-14.
Oost-Arnhem, eerste aanval:
Jasper Broenink 1, Rick Verdouw 8, Fenna de Jong 1, Willemien Kragt 1.
Eerste verdediging: Bas Broenink 2, Krijn van het Kaar 5, Anna van Mölken 1, Nynke Lokhorst 1.

* Foto geheel boven: Jasper Broenink in actie tegen PKC (Foto: Sharon Jansen)

* Voor meer foto ’s van het duel Oost-Arnhem – PKC, gemaakt door Sharon Jansen: klik hier
De foto ’s zijn ook te bestellen.

KORFBAL LEAGUE
POULE B
Uitslagen
Tweede speelronde
Oost-Arnhem – PKC  20-31
TOP – Groen Geel  26-23
DOS ’46 – DVO  23-31

Stand
1. DVO 2-4 (62-44)
2. PKC 2-4 (51-38)
3. TOP 2-2 (48-54)
4. Groen Geel 2-2 (42-41)
5. DOS ’46 2-0 (40-51)
6. Oost-Arnhem 2-0 (35-50)

Programma
Zaterdag 4 december
PKC – TOP (15.30 uur)
Oost-Arnhem – DOS ’46 (17.00 uur, sporthal Valkenhuizen)
Groen Geel – DVO (19.00 uur)