Pakken korfballers van Oost-Arnhem beslissende punt en houden basketballers van Arnhem Eagles titelrace vol?

1 maart 2024 | Van onze AS-redactie

Voor de korfballers van Oost-Arnhem en de basketballers van Arnhem Eagles staan er zaterdag belangrijke duels op het programma. Een punt in de thuiswedstrijd tegen Avanti is voor Oost-Arnhem voldoende voor handhaving in de Korfbal League 2 en in de eerste divisie A moet Arnhem Eagles in Amersfoort winnen van Crackerjacks om de titelrace met Amstelveen vol te houden.

De korfballers van Oost-Arnhem gingen vorige week zaterdag met grote cijfers onderuit tegen Mid-Fryslãn (32-16), maar die nederlaag bleef zonder gevolgen. Avanti, de directe concurrent in de strijd tegen degradatie, verloor namelijk ook. De ploeg uit Pijnacker, nummer voorlaatst, legde het in eigen hal af tegen rode lantaarndrager Tempo (22-26). De achterstand op Oost-Arnhem bleef daardoor met nog drie duels voor de boeg vier punten.

Oost-Arnhem kan daardoor zaterdagmiddag in sporthal Valkenhuizen (aanvang 16.00 uur) tegen de directe concurrent een beslissende slag slaan. Een gelijkspel is voldoende voor de formatie van trainer Henco Pullen. De uitwedstrijd in Pijnacker was een duidelijk prooi voor Oost-Arnhem (17-24 zege) en bij gelijk eindigen telt het onderlinge resultaat.
In de uitwedstrijd tegen Mid-Fryslãn kon trainer Henco Pullen geen beroep doen op Thijs Broenink en Rick Verdouw, maar zij zijn tegen Avanti wel beschikbaar. Matthijs Baerends ontbreekt wegens een ernstige knieblessure.

* Foto: Fenna de Jong van Oost-Arnhem waagt een doelpoging in het duel met AW.DTV. (Foto: Sharon Jansen)

Arnhem Eagles sterk in uitduels

De basketballers van Arnhem Eagles hebben in de eerste divisie nog volop uitzicht op de titel. De ploeg van coach Darryl Donk staat op de tweede plaats en heeft evenveel punten als koploper Amstelveen (24), maar de Arnhem Eagles kwam al vijftien keer in actie. Amstelveen speelde een wedstrijd minder.

Arnhem Eagles kan zich zaterdagavond op bezoek bij het Amersfoortse Crackerjacks (aanvang 21.00 uur) dan ook geen nederlaag veroorloven. Maar na een pauze van drie weken, waarin alleen maar is getraind en geen enkel team was in staat om een oefenwedstrijd te spelen, zal een gebrek aan wedstrijdritme de Arnhemse ploeg mogelijk parten spelen.

De laatste uitwedstrijden presteerde Arnhem Eagles beduidend beter dan in thuiswedstrijden. Thuis werd verloren van US Amsterdam (83-83), terwijl lastige uitduels bij Leeuwarden 2 (74-94) en het laatste duel bij koploper Amstelveen (80-100) overtuigend werden gewonnen.

“Het lijkt wel of we thuis meer druk voelen om te presteren dan in uitwedstrijden”, zegt coach Darryl Donk. Toch een reden om met een gerust hart af te reizen naar Amersfoort!

* Klik hier voor het regionale sportprogramma van zaterdag 2 en zondag 3 maart.