Opluchting bij Vitesse

7 december 2016 | Van onze AS-redactie

Heel Vitesse haalde zaterdagavond opgelucht adem. De mee opgekomen doelman Mickey van der Hart van PEC Zwolle trof in blessuretijd de lat boven collega-keeper Eloy Room, waarna invaller Nathan in de tegenstoot de wedstrijd besliste. Vitesse – PEC Zwolle eindigde zo niet in 2-2, maar in een 3-1 zege voor de Arnhemse ploeg.

Nathan liet zijn emoties na zijn treffer de vrije loop, denkend aan zijn Braziliaanse vrienden van Chapecoense, die bij de vliegramp in Columbia om het leven waren gekomen. Tussen de tranen door was er opluchting, omdat een reeks van zes wedstrijden zonder zege was doorbroken. Zoals bij Henk Fraser. “We waren hard toe aan een overwinning”, bekende de trainer van Vitesse voor de camera’s van FOX Sports. “Zeker thuis.”
De overwinning kwam Vitesse ook meer dan toe. Simpelweg omdat Vitesse veel beter was dan de opponent uit Zwolle en ook de beste kansen kreeg. In de hectische slotfase had het echter ook maar zo gelijk kunnen worden. Fraser: “We hadden vandaag het geluk dat we de afgelopen weken niet hadden.”

De druk op Fraser was na die matige reeks flink toegenomen. Ten onrechte, want in Arnhem is het verwachtingspatroon veel te hoog. Vitesse is niet meer dan een subtopper. Als het meezit en de selectie gevrijwaard blijft van al te veel blessures en schorsingen, kan Vitesse vijfde worden. Zit het tegen, dan wordt Vitesse tiende. Zo simpel is het.
In het Russische Sport-Express werd al gemeld dat Leonid Slutsky, coach van CSKA Moskou, binnenkort vrij komt en in beeld zou zijn om coach in Arnhem te worden. Het is te hopen dat dit een fabeltje is en dat de ‘onzichtbare’ Russische machthebbers van Vitesse Fraser en zijn staf het vertrouwen geven.

03-12-2016: Voetbal: Vitesse v PEC Zwolle: Arnhem (L-R) Coach Vitesse Henk Fraser -Fraser kent het klappen van de zweep en heeft de problemen van Vitesse al lang met zijn staf geanalyseerd. In de talkshow FC Rijnmond lichtte Fraser vorige week zondag, daags na de thuisnederlaag (1-2) tegen Heracles een tipje van de sluier op. ‘Het blijkt ook moeilijker andere culturen te raken’, zei Fraser in dat programma. ‘Zeker als Engels de voertaal is. Het blijft een lastige uitdaging. Bij een ploeg als ADO Den Haag beseften de spelers heel goed wat hun kwaliteiten waren en die zijn minder dan bij Vitesse. Ik denk dat het heel moeilijk is om mensen die overtuigd zijn van hun kwaliteiten te doen beseffen dat die misschien niet zo heel hoog zijn als dat ze denken.’
Het slechte dekken bij standaardsituaties was daarvan tegen PEC Zwolle een mooi voorbeeld. Bart Schenkeveld mocht twee keer vrij inkoppen en dat leidde eenmaal tot een Zwolse treffer toen enkele spelers van Vitesse elkaar onderuit liepen. Bij het schot van Mickey van der Hart tegen de lat stond Maikel van der Werff bij de Zwolse doelman, maar toen de corner genomen werd liep de verdediger van Vitesse bij hem weg. Dat het drie keer fout gaat, heeft natuurlijk niets met een trainer te maken, want zelfs bij de amateurvijfdeklasser worden bij standaardsituaties al afspraken gemaakt.

In FC Rijnmond gaf Fraser vorige week zondag aan, dat hij er tot nu toe nog niet in was geslaagd ‘een team’ te maken van Vitesse. Nota bene een kracht van Fraser. ‘Maar ik wist waar ik aan begon, want dat was vorig jaar ook zo bij Vitesse. In de goede tijd van Peter Bosz was er hetzelfde probleem. Het is wisselend. Of een goede eerste helft van het seizoen en een mindere tweede of andersom. Ik hoop nu op hetzelfde scenario.’

03-12-2016: Voetbal: Vitesse v PEC Zwolle: Arnhem (L-R) 2-0 door penalty van Lewis Baker of Vitesse - van der Hart van PEC - duikt in verkeerdehoekTegen PEC Zwolle speelde Vitesse in ieder geval met beleving. Een reeks prachtige aanvallen leverde ook kansen op. Lewis Baker zorgde uit een strafschop voor 1-0, waarna Yuning Zhang, vervanger van de geblesseerde Ricky van Wolfswinkel, kort voor rust op aangeven van Milot Rashica met het hoofd voor 2-0 zorgde. Zhang had even daarvoor ook al gescoord, maar de assistent-scheidsrechter had buitenspel geconstateerd. Onbegrijpelijk, want dat was het absoluut niet. Arbiter Kamphuis annuleerde die treffer.
Halverwege de tweede helft helft scoorde Schenkeveld 2-1, waarna de vrees voor een gelijkmaker regelmatig tot paniek leidde bij Vitesse. Invaller Nathan zorgde na een voorzet van Mitchell van Bergen, ingevallen voor de uitblinkende Rashica, voor de beslissing.

Vitesse staat na de 3-1 zege op PEC Zwolle op een achtste plaats met 20 punten uit 15 duels. Feyenoord is op basis van een beter doelsaldo koploper met 36 uit 15. Daarna volgen Ajax (ook 36 uit 15), PSV (30 uit 15), Heerenveen (26 uit 15), AZ (25 uit 15). FC Twente en FC Utrecht staan met beide 21 uit 15 net boven Vitesse.
Tot de winterstop speelt de Arnhemse ploeg nog twee wedstrijden . In beide gevallen gaat de reis naar Rotterdam. Zondag 11 december gaat Vitesse op bezoek bij Sparta, op zaterdag 17 treft Vitesse in De Kuip koploper Feyenoord.

* Foto geheel boven: Nathan heeft Vitesse op 3-1 gezet. De tot tranen toe geroerde Braziliaan eert zijn vrienden, die zijn omgekomen bij de vliegramp de wedstrijd. een compliment voor arbiter Kamphuis, die Nathan geen geel gaf voor het uittrekken van zijn shirt.  (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)
* Foto rechts: Henk Fraser, druk coachend langs de lijn. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)
* Foto links: Lewis Baker heeft doelman Mickey van der Hart naar de verkeerde kant gestuurd en zorgt uit een strafschop voor de openingstreffer. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)
* Ook onderstaande foto ‘s zijn van Wil Kuijpers Fotografie)

UITSLAGEN EREDIVISIE
Vrijdag 2 december
Heracles – NEC                                  2-0
Zaterdag 3 december
Go Ahead Eagles – Heerenveen      1-3
Excelsior – AZ                                     3-3
Roda JC – PSV                                    0-0
Vitesse – PEC Zwolle                         3-1
Zondag 4 december
ADO Den Haag – FC Utrecht           0-2
Feyenoord – Sparta                            6-1
Willem II – FC Twente                      0-0
Ajax – FC Groningen                         2-0

03-12-2016: Voetbal: Vitesse v PEC Zwolle: Arnhem (L-R) felicitatie voor Baker.
Lewis Baker krijgt de felicitaties nadat hij Vitesse uit een strafschop op 1-0 heeft gezet.

03-12-2016: Voetbal: Vitesse v PEC Zwolle: Arnhem (L-R) afgekeurd doelpunt
Yuning Zhang voorgrond denkt Vitesse op 2-0 te hebben gezet, maar arbiter Kamphuis zal de treffer op advies van zijn assistent ten onrechte afkeuren wegens buitenspel.

03-12-2016: Voetbal: Vitesse v PEC Zwolle: Arnhem (L-R) schot van keeper van der Hart van PEC -
De meegekomen doelman Mickey van der Hart (1) van PEC Zwolle schiet de bal in blessuretijd tegen de lat. Vitesse ontsnapt aan de gelijkmaker.

03-12-2016: Voetbal: Vitesse v PEC Zwolle: Arnhem (L-R) voorzet Mitchell van Bergen van Vitesse - Nathan de Souza of Vitesse - scoort van der Hart van PEC is te laatd
Nathan beslist in blessuretijd uit de razendsnelle tegenstoot op aangeven van Mitchel van Bergen de wedstrijd: 3-1.