Oost-Arnhem onstuitbaar

21 december 2019 | Van onze AS-redactie

De korfballers van Oost-Arnhem beginnen zaterdagavond (21 december, 20.00 uur) als ongeslagen koploper van de hoofdklasse B aan de laatste wedstrijd van 2019. In sporthal Valkenhuizen krijgt de ploeg van trainer Ron Steenbergen bezoek van het Friese SCO, dat na vijf duels nog puntloos is. Na de 29-27 zege van vorige week zaterdag op Deetos is een plaats in de play-offs om een plek in de Korfbal League een stap dichterbij gekomen.

Voor die play-offs plaatsen zich de nummers een en twee van zowel de hoofdklasse A als de hoofdklasse B. Oost-Arnhem, dat met 10 punten uit 5 duels aan kop gaat, zette Deetos, de nummer drie op de ranglijst, door die overwinning op een achterstand van 4 punten. Toen later op de avond ook medekoploper Dalto nog verloor van Wageningen, was het Arnhemse feest compleet.

Bas Broenink op weg naar een treffer. (Foto: Mike Bekkers)

Tegen SCO kan Oost-Arnhem de zesde zege op rij behalen. “Een gevaarlijke tegenstander”, noemt Steenbergen de Friese ploeg. “Als je wint van Deetos, vorig seizoen gedegradeerd uit de Korfbal League, en je speelt een week later tegen de nummer laatst die nog puntloos is, moet je uitkijken. Bovendien verloren we de laatste wedstrijd op het veld ook van SCO. We zijn dus gewaarschuwd.”

SCO verloor vorige week met 29-16 bij Sparta Zwolle. Na die nederlaag diende coach Riko Kruit zijn ontslag in. ‘Kruit hoopt met zijn vertrek te bewerkstelligen dat in ieder geval de groep weer maximaal gaat presteren’, liet het bestuur van SCO op de clubwebsite weten.
Oost-Arnhem kan zaterdagavond dus rekenen op een gemotiveerde tegenstander. SCO heeft op een viertal ploegen een achterstand van 4 punten.

Nynke Lokhorst (Foto: Ingrid Wolfskamp)

Oost-Arnhem liet zich in de topper tegen Deetos van zijn allerbeste kant zien. In een waar gevecht liep de thuisploeg na een gelijk opgaand begin tegen een 13-17 achterstand op. Bij rust had Oost-Arnhem de stand al wee gelijk getrokken: 18-18.
Na de hervatting was het duel tot zeven minuten voor tijd volledig in balans: 26-26. Oost-Arnhem was de eerste die door Rick Verdouw en Nynke Lokhorst een voorsprong van twee treffers nam: 28-26. Met nog iets meer dan een minuut op de klok besliste Noa Kapteyn de wedstrijd: 29-27.

* Foto geheel boven: Noa Kapteyn in actie tegen Deetos (Foto: Mike Bekkers)

14 december 2019
Oost-Arnhem – Deetos 29-27 (18-18)

Oost-Arnhem, eerste aanval: Rick Verdouw 7, Bas Broenink 4, Nynke Lokhorst 1 (18′ Rosemiek Harrewijn 1).
Eerste verdediging: Matthijs Baerends 3, Thijs Broenink, Noa Kapteyn 4, Willemien Kragt 9.

Noa Kapteyn scoort 29-26 en zorgt voor de beslissing bij Oost-Arnhem – Deetos. (Video: Anne Dreuning)

HOOFKLASSE B
Uitslagen
Zaterdag 14 december

Vijfde speelronde
Oost-Arnhem – Deetos 29-27
Dalto – Wageningen 17-21
ODIK – DSC 30-29
Sparta Zwolle – SCO 29-16

Stand
Oost-Arnhem 5-10
Dalto 5-8
Deetos 5-6
Sparta Zwolle 5-4
ODIK 5-4
DSC 5-4
Wageningen 5-4
SCO 5-0

Programma
Zaterdag 21 december

Vijfde speelronde
Oost-Arnhem – SCO (20.00 uur, sporthal Valkenhuizen)
ODIK – Wageningen
Dalto – Deetos
Sparta Zwolle – DSC

Matthijs Baerends op zoek naar een afspeelmogelijkheid. (Foto: Mike Bekkers)