Oost-Arnhem neemt revanche op SCO en mag tegen ODIK geen punten verspelen

18 januari 2020 | Van onze AS-redactie

Oost-Arnhem heeft in de eerste wedstrijd van 2020 geen schade opgelopen. Bij degradatiekandidaat SCO werd het nog even spannend, maar uiteindelijk nam de korfbalploeg van trainer Ron Steenbergen de punten mee: 17-19. Oost-Arnhem blijft in de hoofdklasse B daardoor medekoploper met Dalto. Zaterdagmiddag (18 januari) krijgt Oost-Arnhem bezoek van ODIK, de nummer  voorlaatst.

Oost-Arnhem nam door de zege in Wolvega revanche op SCO. In de laatste wedstrijd van 2019 had SCO voor een enorme stunt gezorgd door de nog ongeslagen koploper in eigen huis te verslaan: 25-26.
De ploeg van Ron Steenbergen was dus gewaarschuwd. Zonder Bas Broenink (herstellende van een operatie), Rick Verdouw (hele week ziek geweest) en Willemien Kragt (schouderblessure) begon Oost-Arnhem aan een lastige klus. Steenbergen had gekozen voor Jorrit Meijer en Bas van de Pijpekamp als vervangers van het duo Broenink – Verdouw. Anna van Mölken, na een langdurige blessure weer volledig hersteld, nam de plek in van Willemien Kragt.

Rick Verdouw (Foto: Ingrid Wolfskamp)

Oost-Arnhem nam al snel een voorsprong (1-3) maar kon die niet uitbouwen. Na een 7-8 ruststand bracht Noa Kapteyn met een afstandsschot de marge op twee treffers (7-9) en dat luidde een sterke fase van de bezoekers in. Via 7-10 en 8-13 liep Oost-Arnhem uit naar 10-17.
De buit leek binnen, maar niets was minder waar. SCO gooide alle schroom van zich af en in een ‘alles-of-niets’ spelletje kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd: 16-17. “We verzuimden om mee te scoren”, zei Steenbergen, die tot zijn vreugde invaller Rick Verdouw 16-18 zag scoren. SCO gaf nog niet op (17-18), maar de derde treffer van afstand van Noa Kapteyn (17-19) brak definitief het verzet van SCO.

Oost-Arnhem krijgt zaterdagmiddag (18 januari) bezoek van ODIK. Op de bank bij de Barneveldse ploeg zit coach Hugo van Woudenberg, komend seizoen de opvolger van Ron Steenbergen, die na zes jaar afscheid neemt van de hoofdmacht van Oost-Arnhem.
De heenwedstrijd in Barneveld, het openingsduel van het zaalseizoen, won Oost-Arnhem met 26-24. ODIK, dat onder leiding van Van Woudenberg drie keer op rij promoveerde, debuteert in de hoofdklasse B.

In de strijd om de plaatsen één en twee, die recht geven op een plek in de kruisfinales om promotie naar de Korfbal League, kan Oost-Arnhem zich zaterdagmiddag  geen puntenverlies permitteren tegen ODIK. In het restant van de competitie moet de ploeg van Ron Steenbergen nog twee keer de strijd aanbinden met medekoploper Dalto en eenmaal met Wageningen. Die laatste ploeg heeft een achterstand van 4 punten op Oost-Arnhem.

* Foto rechtsboven: Noa Kapteyn, hier in actie tegen Deetos, was tegen SCO goed voor drie treffers (Foto: Mike Bekkers)

SCO – Oost-Arnhem 17-19 (7-8).
Oost-Arnhem, eerste aanval: Bas van de Pijpekamp 3, Jorrit Meijer 4 (Rick Verdouw 2), Nynke Lokhorst 2, Rosemiek harrewijn.
Eerste verdediging: Thijs Broenink 4, Matthijs Baerends 1, Noa kapteyn 3, Anna van Mölken.

Zaterdag 21 december
Zesde speelronde
SCO – Oost-Arnhem 17-19
Wageningen – ODIK 39-18
DSC – Sparta Z 21-22
Deetos – Dalto 24-31

Stand
Dalto  7-12
Oost-Arnhem  7-12
Wageningen  7-8
DSC  7-6
Deetos  7-6
Sparta Zwolle  7-6
ODIK  7-4
SCO  7-2

Programma
Zaterdag 18 januari
Achtste speelronde
Oost-Arnhem – ODIK (16.00 uur, Valkenhuizen)
Wageningen – SCO
Sparta Z – Dalto
Deetos – DSC

Enkele korfbalduels in andere klassen
Zaterdag 18 januari

2D: Duko – Rheko (16.05 uur, Triominios, Duiven)
3D: EKCA – Fortissimo (12.45 uur, Elderveldhal, Arnhem)
3D: DKOD – Zwaluwen (19.00 uur, Doelum, Renkum)