Oost-Arnhem na rust op stoom

7 september 2020 | Van onze AS-redactie

Het had maar weinig gescheeld of het openingsduel van de korfballers van Oost-Arnhem in de hoofdklasse A was uitgedraaid op een bittere teleurstelling. Na een 10-17 achterstand tegen Mid-Fryslãn bij rust toonde Oost-Arnhem in de spectaculaire tweede helft mentale veerkracht en won, tot opluchting van de nieuwe coach Hugo van Woudenberg, alsnog: 26-23. In 2E ging Rheko thuis hard onderuit tegen titelkandidaat Tiel ’72 (8-19). EKCA nam in 3C de punten uit het Drentse Elim mee terug naar Arnhem door een 9-5 zege op Elko.

Aantredend zonder de geblesseerde Matthijs Baerends kwam Oost-Arnhem in de eerste helft maar niet in haar spel tegen Mid-Fryslan. De opponent uit Friesland profiteerde optimaal van het geploeter bij de thuisploeg. “Wij misten zelfs veel doorloopballen en hadden een heel laag rendement. Bij Mid-Fryslãn was het omgekeerde het geval”, vertelde Van Woudenberg.

Van Woudenberg greep tijdens de rust in. Bas Broenink, nog niet helemaal fit na een blessure in de voet, en Senna van den Bos kwamen in het veld voor respectievelijk Tim Pels en Renske van Os. De coach van Oost-Arnhem legde de schuld van de matige eerste helft echter allerminst bij het gewisselde tweetal. “Voor Renske en Tim voelt het alsof je wordt geslachtofferd, maar in de eerste helft was sprake van een collectief falen, dus niet van één of twee spelers.”

Noa Kapteyn (r) in fel duel met een tegenstander van Mid-Fryslãn (Foto: Mike Bekkers)

Na de pauze bracht Oost-Arnhem de achterstand binnen vijf minuten terug van 10-17 naar 14-17, maar weer vijf minuten later was de oude marge vrijwel weer hersteld: 15-21.
Voor de thuisploeg leek een nederlaag onafwendbaar, maar Oost-Arnhem toonde plots een enorme veerkracht. Bij 17-22 scoorden achtereenvolgens Bas Broenink, Willemien Kragt, Noa Kapteyn, Rick Verdouw en Senna van den Bos en stond er ineens een 22-22 stand op het bord. Na de 22-23 kwam Oost-Arnhem via Kragt opnieuw langszij (23-23), waarna Rick Verdouw (tweemaal) en Thijs Broenink de inmiddels geknakte Friese tegenstander de genadeklap toedienden: 26-23.

Jasper Broenink viert zijn competitiedebuut met een zege. (Foto: Mike Bekkers)

“Het geloof in een goed resultaat was tijdens de rust nog niet weg, maar als je na een eerste helft zeven goals achterstaat, kom je bijna nooit meer terug in de wedstrijd”, sprak Van Woudenberg. “Maar plotseling ging het leven en ging ook het publiek er achter staan. In de tweede helft hebben we het goed gedaan en bleken we mentaal heel sterk. Starten met een overwinning is toch een stuk prettiger dan met verlies.”

Oost-Arnhem, eerste aanval: Jasper Broenink, Tim Pels (Bas Broenink), Noa Kapteyn, Willemien Kragt.
Eerste verdediging: Rick Verdouw, Thijs Broenink, Nynke Lokhorst, Renske van Os (Senna van den Bos).

TWEEDE KLASSE F
Rheko – Tiel ’72 8-10 (5-10)

André van de Haar, opvolger van Gerben de Krey bij Rheko, had zich een ander competitiedebuut voorgesteld. Zijn ploeg verloor in de tweede klasse E thuis met forse cijfers van Tiel ’72: 8-19. 
De coach van Rheko was niettemin voorbereid op een zware wedstrijd en tipte de Betuwse ploeg vooraf als dé titelkandidaat. “Het was inderdaad de ingespeelde ploeg die ik had verwacht. Tiel heeft een heel goed vrouwenviertal en dan is de nederlaag snel verklaard. Onze tegenstander schoot ook met scherp en wij hadden veel meer kansen nodig om tot een doelpunt te komen”, oordeelde Van de Haar.

De bezoekers liepen al in de openingsfase uit. Via 0-3 en 1-5 was het verschil bij rust vijf treffers: 5-10. Rheko kwam ook na de hervatting niet meer dichterbij (6-12, 7-14) en moest in Tiel ’72 duidelijk haar meerdere erkennen.

Komende zaterdag gaat Rheko in Wijk bij Duurstede op bezoek bij Viking. een week later komt Animo naar Rheden. “we hebben dus ook niet de ideale start”, meent Van de Haar. “In de eerste drie duels krijgen we te maken met de top drie, naar mijn gevoel. Maar het is niet anders. Het is zaak de ploeg bij elkaar te houden en mentaal sterk te blijven. We zijn ook nog niet op elkaar ingespeeld en hebben nog wat tijd nodig.”
Doelpunten Rheko: Eloy Lischer 5, Gertilde Hooijer 1, Tamara Christiaanse 1, Maarten van den Berg 1.
De selectie van Rheko bestaat uit de volgende spelers: Paula Jurriëns, Annemiek Jansen, Femke van Duren, Tamara Christiaanse, Gertilde Hooijer, Bas Joosten, Maarten van den Berg, Tim van den Berg, Eloy Lischer, Jarno Hoogendoorn.

DERDE KLASSE C
Elko – EKCA 5-9 (4-4)

EKCA verwachtte in de derde klasse C in het Drentse Elim een zeer sterke tegenstander. “Maar Elko bleek in de verste verte niet de kampioenskandidaat waar ik op had gerekend”, zei Arthur Lindeboom, trainer van EKCA. “Het was een andere ploeg dan vorig jaar.”

De Arnhemse ploeg nam de twee punten uit Elim mee terug naar Arnhem. Na een 4-4 ruststand sloegen de bezoekers in de tweede helft toe: 5-0. “Wij hebben erg goed verdedigd, vooral de vrouwen”, luidde het oordeel van Lindeboom. “In de aanval zijn we slordig omgegaan met de ruimte die we kregen. Eén vak had ook moeite met scoren. Het spelen op gras speelde hier ongetwijfeld een rol.”

Sanne van Geel. (Foto: Mike Bekkers)

Hidde Hoegen en Sheila Wendt  waren wegens omstandigheden afwezig en Erik Tangerink zat in de de eerste helft wissel vanwege een lichte blessure. “Erik viel samen met Sanne van Geel halverwege de tweede helft in bij een voorsprong van twee doelpunten om de wedstrijd definitief naar ons toe te trekken.”
Doelpunten EKCA: Jeffrey Kruisland 6, Coen Hermsen 1, Laurent Rothuizen 1, Sanne van Geel 1.

De selectie van EKCA bestaat uit de volgende spelers: Coen Hermsen, Erik Tangerink, Erwin Noome, Jeffrey Kruisland, Laurent Rothuizen, Hidde Hoegen, Esmée Praas, Femma Kuindersma, Julia Klein, Rianne van Santen, Sheila Wendt, Sanne van Geel.


VELDKORFBAL
UITSLAGEN
HOOFDKLASSE A

Zaterdag 5 september
Oost-Arnhem – Mid-Fryslãn 26-23
SKF – Wageningen 16-23
Dalto – Heerenveen 29-8
SCO – DSC 12-18

TWEEDE KLASSE E
Zaterdag 5 september
Rheko – Tiel ’72 8-19
Duko – Animo 11-8
Kesteren – Viking 18-21
Keizer Karel – Fortissimo 13-17

DERDE KLASSE C
Zaterdag 5 september
Elko – EKCA 5-9
Zwaluwen – HKC (He) 9-13
TOP (V) – Oranje Zwart 7-23
Achilles (A) – Reehorst ’45 15-22

PROGRAMMA
HOOFDKLASSE A
Zaterdag 12 september
DSC – Oost-Arnhem (17.15 uur, sportcomplex Eindhoven-Noord)
Wageningen – Dalto (17.00 uur)
Heerenveen – SKF
Mid-Fryslãn – SCO

TWEEDE KLASSE E
Zaterdag 12 september
Viking – Rheko (15.30 uur, Mariënhoeve, Wijk bij Duurstede)
Tiel ’72 – Kesteren
Fortissimo – Duko (15.30 uur)
Animo – Keizer Karel

DERDE KLASSE C
Zaterdag 12 september
EKCA – TOP (V) (16.15 uur, Sportcomplex Elderveld, Arnhem)
Reehorst ’45 – Zwaluwen ( 15.30 uur)
HKC (He) – Achilles (A)
Oranje Zwart – Elko