Oost-Arnhem kent met PKC en Fortuna loodzware start in Korfbal League

1 augustus 2020 | Van onze AS-redactie

Oost-Arnhem wacht een loodzware start van de Korfbal League. De ploeg van trainer Hugo van Woudenberg, opvolger van de naar KV Wageningen vertrokken Ron Steenbergen, begint de competitie op zaterdag 23 oktober thuis tegen het Papendrechtse PKC. Een week later gaat de Arnhemse formatie in Delft op bezoek bij Fortuna.

PKC stond afgelopen seizoen in de Korfbal League na 17 speelrondes op de eerste plaats met 26 punten. Fortuna was de nummer drie met 22 punten. De laatste speelronde ging in verband met de corona crisis niet door en ook door de play-offs om de Nederlandse titel ging een streep.

PKC en Fortuna hebben een rijke historie. De ploeg uit Papendrecht werd acht keer landskampioen in de zaal en 16 keer op het veld. de laatste zaaltitel dateert van 2015 onder leiding van de Oosterbeekse coach Ben Crum.
Fortuna pakte in de zaal vijf keer de nationale titel. De ploeg uit Delft is de laatste Nederlandse kampioen. In 2019 won Fortuna de finale van PKC met 21-19. Op het veld werd de Zuid-Hollandse formatie twee keer Nederlands kampioen.

In het concept programma van het de Korfbal League heeft het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond (KNKV) twee midweekse programma ‘s vastgesteld. Beide keren speelt Oost-Arnhem de streekderby tegen het Bennekomse DVO. In de derde speelronde op dinsdag 3 november uit, op woensdag 27 januari 2021 in de eigen hal op sportcomplex Valkenhuizen.

Dalto – Oost-Arnhem (29-27) van vorig seizoen. Beide ploegen promoveerden naar de Korfbal League. (Foto: Jan Slettenhaar, Dalto.nl)

Oost-Arnhem, zelf ook driemaal Nederlands zaalkampioen (1987, 1988, 1996) en eenmaal veldkampioen (1997), plaatste zich afgelopen seizoen als de nummer twee van de hoofdklasse B voor de play-offs om promotie naar de Korfbal League, maar door die wedstrijden ging door de corona-crisis een streep. Het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond (KNKV) besloot vervolgens alleen de nummers één van zowel de hoofdklasse A (KCC) als B (Dalto) te laten promoveren. Omdat het KNKV alleen Tempo uit de Korfbal League aanwees als degradant, bestond de Korfbal League ineens uit elf ploegen. Dat leidde weer tot veel onvrede bij clubs, waarna besloten werd de twaalfde plek na loting toe te wijzen aan Oost-Arnhem of Nieuwerkerk, respectievelijk de nummers twee van de hoofdklasse A en B. Het lot was Oost-Arnhem gunstig gezind.

Voordat het zaalseizoen in de Korfbal League van start gaat, komt Oost-Arnhem in de hoofdklasse A van de veldcompetitie, die op zaterdag 5 september van start gaat. Dat programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

* Foto geheel boven: spelmoment uit Oost-Arnhem – Deetos. (Foto: Mike Bekkers)

PROGRAMMA KORFBAL LEAGUE
EERSTE SPEELRONDE
Zaterdag 24 oktober
TOP – Fortuna
DVO – KZ
DOS ’46 – KCC
Groen Geel – Dalto
Oost-Arnhem – PKC
Zondag 25 oktober
Blauw-Wit – LDODK

TWEEDE SPEELRONDE
Zaterdag 31 oktober
PKC – DVO
Fortuna – Oost-Arnhem
KCC – Groen Geel
LDODK – DOS ’46
Dalto – TOP
Zondag 1 november
KZ – Blauw-Wit

DERDE SPEELRONDE
Dinsdag 3 november
DVO – Oost-Arnhem
Groen Geel – LDODK
Fortuna – Dalto
Woensdag 4 november
Blauw-Wit – PKC
DOS ’46 – KZ
TOP – KCC

VIERDE SPEELRONDE
Zaterdag 7 november
PKC – DOS ’46
DVO – Blauw-Wit
Oost-Arnhem – Dalto
KCC – Fortuna
LDODK – TOP
Zondag 8 november
KZ – Groen Geel

Resterend programma Oost-Arnhem
5. Za. 14 november: Blauw Wit – Oost-Arnhem
6. Za. 21 november: Oost-Arnhem – KCC
7. Za. 28 november: DOS ’46 – Oost-Arnhem
8. Za. 5 december: Oost-Arnhem – LDODK
9. Za. 12 december: Groen Geel – Oost-Arnhem
10. Za. 19 december: Oost-Arnhem – KZ
2021
11. Za. 9 januari: TOP – Oost-Arnhem
12. Za. 16 januari: PKC – Oost-Arnhem
13. Za. 23 januari: Oost-Arnhem – Fortuna
14. Wo. 27 januari: Oost-Arnhem – DVO
15. Za. 30 januari: Dalto – Oost-Arnhem
16. Za. 6 februari: Oost-Arnhem – Blauw Wit
17. Za. 13 februari: KCC – Oost-Arnhem
18. Za. 20 februari: Oost-Arnhem – DOS ’46
19. Zo. 28 februari: LDODK – Oost-Arnhem
20. Za. 6 maart: Oost-Arnhem – Groen Geel
21. Za. 13 maart: KZ – Oost-Arnhem
22. Za. 20 maart: Oost-Arnhem – TOP