Oost-Arnhem is na zege op Unitas al veilig, maar overwinning op topploeg bleef nog uit

1 maart 2019 | Van onze AS-redactie

De druk is van de ketel bij Oost-Arnhem. Na de 25-21 zege op het nog puntloze Unitas is de korfbalploeg van trainer Ron Steenbergen verzekerd nog een seizoen in de hoofdklasse. Mid-Fryslân, de laatst overgebleven concurrent, zou in punten nog gelijk kunnen komen, maar Oost-Arnhem won dit zaalseizoen de twee onderlinge duels met de Friezen. Bij gelijke stand is dat beslissend.

Ron Steenbergen

Twee wedstrijden voor het einde is Oost-Arnhem al veilig. Voor een nieuwkomer in de sterke hoofdklasse B een prima prestatie. Tien punten vergaarde de ploeg in twaalf wedstrijden door overwinningen op Unitas en Mid-Fryslân (beide twee keer) en thuis tegen SCO. De uitwedstrijd tegen SCO staat nog op het programma (9 maart).
Oost-Arnhem behaalde dus louter overwinningen op ploegen die lager op de ranglijst staan. “Het zou leuk zijn als we nog een keer winnen van een topploeg”, zegt trainer Ron Steenbergen. “In wedstrijden tegen de toppers hebben we een paar keer op winst gestaan, maar het toch nog uit handen gegeven.”

Zaterdagmiddag (2 maart) kan Oost-Arnhem de wens van Steenbergen in vervulling laten gaan. Koploper AW/DTV is dan te gast in sporthal Valkenhuizen. Op 26 januari Was Oost-Arnhem in Amsterdam dicht bij een stunt, maar gaf het een ruime voorsprong (12-17) nog uit handen en verloor met 27-23. Steenbergen: “AW/DTV is een mentaal sterke ploeg. Na een paar omzettingen ging het bij hun lopen en wij verzuimden mee te scoren. Of we er van geleerd hebben? Dat zal moeten blijken.”

Matthijs Baerends

Oost-Arnhem kan AW/DTV onbevangen tegemoet treden. ,,Hoe kom je dan voor de dag?”, stelt Steenbergen zelf de vraag. “Het hele seizoen staat er druk op de wedstrijden. Nu niet. De training is al anders, dat merk je. Voor ons staat er niets meer op het spel.”
Is Oost-Arnhem in de laatste zaalwedstrijd voor eigen publiek in staat nog een keer vol gas te geven of wordt het meer een oefenwedstrijd. Als het aan speler Matthijs Baerends ligt geeft Oost-Arnhem honderd procent, zo liet hij na het duel met Unitas al weten. Baerends was de uitwedstrijd op 26 januari in Amsterdam nog niet vergeten. “In de hal hing toen een rot sfeer met agressief publiek. Daarom gun ik AW het kampioenschap ook niet. Met hun spelers heeft dat niets te maken, dat zijn normale gasten.”

In de thuiswedstrijd tegen Unitas hoefde Oost-Arnhem niet in allerbeste vorm te steken om te winnen. De thuisploeg liet de bezoekers na enkele keren een ruime voorsprong te hebben opgebouwd, steeds weer terugkomen in de wedstrijd. Van 10-6 bracht Unitas een achterstand terug tot 11-10 en van 15-10 tot 18-17. Tot 22-20 bleef het spannend, maar drie Arnhemse treffers op rij beslisten het duel. Eindstand 25-21.

Nynke Lokhorst

De nummers één en twee uit de hoofdklassen A en B plaatsten zich voor de kruisfinales. De winnaars spelen in de finale om één plaats in de Korfbal League, waaruit de nummer tien rechtstreeks degradeert. De nummer negen uit de League speelt tegen de verliezer van de hoofdklassefinale ook nog om een plek in de Korfbal League. Uit de hoofdklasse B degraderen Unitas en Mid-Fryslân.

Oost-Arnhem – Unitas 25-21 (11-9).
Doelpunten Oost-Arnhem:
Bas Broenink 6, Rick Verdouw 6, Willemien Kragt 4, Matthijs Baerends 3, Thijs Broenink 2, Nynke Lokhorst 2, Noa Kapteyn 1, Rosemiek Harrewijn 1.

VIDEO: Bas Broenink scoort tegen Unitas.

De wedstrijd Oost-Arnhem – AW/DTV is zaterdag 2 maart rechtstreeks te volgen via http://www.oost-arnhem.nl/live
De aanvang is 16.00 uur.

Hoofdklasse B
Uitslagen

Programma
Zaterdag 16 februari
Oost-Arnhem – Unitas 25-21
Mid-Fryslân – Dalto 29-34
AW/DTV – Rohda 30-27
Zondag 17 februari
KV Wageningen – SCO 33-26

Stand
AW/DTV 12-20
KV Wageningen 12-20
Dalto 12-18
Rohda 12-12
Oost-Arnhem 12-10
SCO 12-10
Mid-Fryslân 12-6
Unitas 12-0

Programma
Zaterdag 2 maart
Oost-Arnhem – AW/DTV (16.00 uur, sporthal Valkenhuizen)
Unitas – Dalto
Rohda – SCO
Mid-Fryslân – KV Wageningen
Zaterdag 9 maart
SCO – Oost-Arnhem (16.00 uur)
Unitas – KV Wageningen
Dalto – AW/DTV
Rohda – Mid-Fryslân