Oost-Arnhem in gelijk gesteld

5 februari 2011 | Van onze AS-redactie

Arbiter De Jong heeft tijdens het korfbalduel Oost-Arnhem/Hotel Warnsborn – GKV onrechtmatig gehandeld. Hij heeft de beslissing van juryvoorzitter, dat de zuivere speeltijd was verstreken, ten onrechte naast zich neergeld.

Tot die conclusie kwam de tuchtcommissie van het Koninklijk Nederlands Korfbal verbond. Tegelijkertijd heeft de commissie vastgesteld het winnende doelpunt van GKV (18-19) buiten de tijd is gescoord. Bovendien was de tuchtcommissie van oordeel dat de automatische tijdwaarnemingsapparatuur tijdens het duel haperde.
“Met deze uitspraak kunnen wij nu naar het KNKV om de uitslag van de wedstrijd aan te vechten en dat gaan we ook doen. De tuchtcommissie is daartoe namelijk niet bevoegd”, zegt Babs Bruil, secretaris van Oost-Arnhem.
Tijdens het duel Oost-Arnhem – GKV scoorden de bezoekers de winnende treffer na het verstrijken van de officiële speeltijd. De verwarring ontstond omdat de apparatuur bij de wedstrijdtafel niet goed functioneerde. De zoemer, die af had moeten gaan toen de klok op ‘nul’ sprong, weigerde op dat moment dienst.
Bruil: “De tuchtcommissie is op basis van getuigenverklaringen van de scheidsrechter en de aanvoerders van GKV en Oost-Arnhem tot deze beslissing gekomen. Ook het filmpje op ArnhemSports heeft als bewijsmateriaal gediend. De scheidrechters heeft weliswaar onrechtmatig gehandeld, maar hem is geen straf opgelegd omdat hem niets te verwijten viel.”
Bruil is blij dat arbiter De Jong niet is bestraft. “Want daar is het ons nooit om te doen geweest. Wij wilden hem absoluut niet in een kwaad daglicht stellen of voor hem een straf afdwingen. Ons is geadviseerd tegen hem een aanklacht in te dienen, omdat er geen andere mogelijkheden waren.”
Het woord is nu aan het KNKV, dat naar aanleiding van deze uitspraak de uitslag van het duel Oost-Arnhem – GKV kan wijzigen.
Op de stand zal een eventuele wijziging van de eindstand in 18-18 niet veel invloed hebben. Met nog 3 duels voor de boeg zou GKV dan nog altijd een voorsprong van 4 punten hebben op Oost-Arnhem, dat komende zaterdag een bezoek brengt aan de koploper uit Gorkum.


Hét moment van de wedstrijd. Emiel Broenink, speler van Oost-Arnhem,  maakt arbiter De Jong er op attent dat de tijd is verstreken, nog voordat de bal door de korf gaat.