Oost-Arnhem heeft het lek boven

12 januari 2024 | Van onze AS-redactie

Spektakel. Dat boden de korfballers van Oost-Arnhem en het Sassenheimse TOP vorige week zaterdag in een bomvolle Arnhemse sporthal Valkenhuizen. De thuisploeg trok voor een dolenthousiast publiek uiteindelijk aan het langste eind. Na een 8-7 ruststand gingen beide ploegen tot 14-14 gelijk op, waarna Oost-Arnhem in het laatste kwartier toesloeg: 21-19.

Na een beroerde start van de zaalcompetitie, met vijf nederlagen op rij, lijkt Oost-Arnhem het lek boven te hebben. Tegen TOP behaalde de ploeg van coach Henco Pullen de derde opeenvolgende zege. In de laatste twee duels in 2023 was de Arnhemse ploeg thuis te sterk voor Mid-Fryslãn (30-25) en had Avanti in Pijnacker niets aan het thuisvoordeel tegen Oost-Arnhem: 17-24.

Coach Henco Pullen van Oost-Arnhem sprak na afloop van bonuspunten. “Want wij kijken nog steeds naar onderen en het gaat er uiteindelijk om dat we twee ploegen onder ons houden. In die zin is de komende wedstrijd, uit tegen Tempo, belangrijker. Die ploeg staat onder ons en dat is een wedstrijd die je moet winnen.”

In de huidige vorm kan Oost-Arnhem het duel met nummer laatst Tempo, zaterdagavond in de Limeshallen in Alphen aan den Rijn, met vertrouwen tegemoet zien. Vooral verdedigend heeft de Arnhemse ploeg stappen gemaakt. Dat bleek tegen TOP, waarin de thuisploeg de bezoekers uit Saasenheim slechts zeven treffers toestond. ,,We hebben heel goede verdedigd”, beaamde Pullen. “Tactisch hebben onze spelers het prima gedaan. We hebben het spel van TOP weten te ontregelen en bij hun schoten op de goede momenten druk gezet.”

Beide ploegen gaven elkaar in het grootste deel van de wedstrijd geen duimbreed toe. Bij 13-13 stond er voor de twaalfde keer een gelijke stand op het scorebord. Alleen bij 7-6 kon Oost-Arnhem een voorsprong van twee treffers nemen (8-6), maar na de 8-7 ruststand trok TOP de stand direct na de pauze weer gelijk.

Bas Broenink kreeg twaalf minuten na rust de kans zijn ploeg bij een 13-12 stand weer naar een voorsprong van twee doelpunten te schieten, maar de zo trefzekere schutter miste ditmaal een strafworp. TOP profiteerde onmiddellijk en even leek de thuisploeg van slag: 13-14. Matthijs Baerends, Bastian van Essen en toch weer Bas Broenink zorgden voor drie Arnhemse treffers op rij (16-14) en dat gaf Oost-Arnhem vleugels. De sterk spelende Meike van Hout deed ook nog een duit in het zakje (18-15), waarna de thuisploeg het duel professioneel uitspeelde.

Positief voor Oost-Arnhem is dat Fenna de Jong het seizoen afmaakt. De korfbalsters scheurde vorig seizoen voor de tweede keer haar achillespees, maar had na twee volledige wedstrijden geen klachten. “Dat gaf voor mij de doorslag om door te gaan”, vertelde De Jong. “Halverwege het seizoen stoppen wil je natuurlijk niet, maar je moet het op dit niveau fysiek wel aankunnen. Er is ook geen druk op me uitgeoefend, maare iedereen wilde graag dat ik erbij bleef en ikzelf natuurlijk ook.”

Oost-Arnhem – TOP (S) 21-19 (8-7). Doelpunten Oost-Arnhem: Bas Broenink 4, Bastian van Essen 4, Matthijs Baerends 4, Meike van Hout 3, Noa Kapteyn 2, Thijs Broenink 2, Fenna de Jong 1, Maud Polman 1.

* Foto geheel boven: Aanvoerder Thijs Broenink van Oost-Arnhem gaat de combinatie aan met Noa Kapteyn (3). (Foto: Sharon Jansen/Korfbalfoto.nl)
* Foto midden: Bas Broenink in een feld duel onder de korf met TOP-speler Nick Pikaar.
* Foto onder: Fenna de Jong op zoek naar een afspeelmogelijkheid.
* Alle foto ’s zijn gemaakt door Sharon Jansen/Korfbal.foto.nl

KORFBAL LEAGUE 2
PROGRAMMA

Zaterdag 6 januari 2024
TOP (A) – DSC 12-12
Unitas – Avanti 24-21
Oost-Arnhem – TOP (S) 21-19
Tempo – AW.DTV 17-28
Dalto – Mid-Fryslãn 18-20

STAND
1. DSC 8-13
2. AW.DTV 8-12
3. TOP (S) 8-11
4. Mid-Fryslãn 8-10
5. Unitas 8-10
6. Dalto 8-8
7. Oost-Arnhem 8-6
8. TOP (A) 8-5
9. Avanti 8-3
10. Tempo 8-2

PROGRAMMA
Zaterdag 13 januari

Avanti – Dalto
AW.DTV – DSC
Mid-Frysl!an – TOP (A)
TOP (S) – Unitas
Tempo – Oost-Arnhem (20.00 uur, Limeshallen, Alphen aan den Rijn)