Oost-Arnhem haakt aan

6 januari 2023 | Van onze AS-redactie

Oost-Arnhem hoopt de vorm van de tweede helft tegen het Sassenheimse TOP, 26-23 winst na een 8-12 achterstand bij rust, in 2023 door te trekken. Dat is in de Korfbal League 2 nodig om in de race te blijven voor de vierde plaats, die aan het einde van het zaalseizoen recht geeft op deelname aan de play-offs. De ploeg van coach Henco Pullen speelt zaterdag 7 januari thuis tegen nummer twee AW/DTV, een week later staat in sporthal Valkenhuizen de confrontatie met koploper Dalto op het programma.

Dalto (12 punten), AW/DTV en DSC (beide 10 punten) vormen voorlopig de top drie. Door de zege op TOP behield Oost-Arnhem uitzicht op de vierde plaats, die nu gedeeld in handen is van datzelfde TOP en HKC (beide 7 punten). TOP Arnemuiden, Tempo, Deetos en Oost-Arnhem delen de zesde plek met 6 punten. Fiks is na 7 wedstrijden nog puntloos en staat tiende en laatste.

“Het zit allemaal heel dicht bij elkaar”, sprak Pullen na de zege op TOP. “AW/DTV staat tweede, maar heeft een doelsaldo van plus één. Dat zegt genoeg. Er zijn heel veel uitslagen in deze poule met maar twee of drie goals verschil en je moet er zelf 25 maken om een wedstrijd te winnen.”

Krijn van het Kaar staat op het punt een strafworp te missen, maar zal vlak voor tijd de wedstrijd alsnog beslissen. (Foto: Sharon Jansen/korfbalfoto.nl)

De winst op TOP, zaterdag 24 december van het vorig jaar, was noodzakelijk. De ploeg uit Hardinxveld-Giessendam was bij een zege op 9 punten gekomen en Oost-Arnhem was op 4 punten blijven staan. Dan was een plek bij de eerste vier wel erg ver uit het zicht geweest.

In het duel met TOP zag het er bij rust niet naar uit dat Oost-Arnhem twee punten aan het duel zou overhouden. In de slotfase van de eerste helft liepen de bezoekers van 7-7 uit neer een voorsprong van vier treffers bij rust. Kort na de pauze opende TOP opnieuw sterk en bouwde de stand uit naar 8-14.

Zes goals verschil, wat ga je dan doen? Dat vroeg ook Pullen zich af. “Ik heb een paar keer gewisseld en dat pakte goed uit. Een sterke invalbeurt van Anna (van Mölken, red.) en Krijn (van het Kaar, red.) kwam te staan tegenover hun puntspeler, die toen veel vaker ging missen.”

Oost-Arnhem begon aan een inhaalrace en kwam via 15-16 en 17-19 bij 19-19 voor het eerst langszij. Beide ploegen kwamen daarna nog op voorsprong, maar in de laatste twee minuten sloeg de thuisploeg toe. Fenna de Jong zorgde voor 24-23, Krijn van het Kaar en Matthijs Baerends namen de laatste twee doelpunten voor hun rekening: 26-23.

Het verschil van vóór en na rust zat in de afronding met een schotpercentage van 16 en 33procent. Pullen: “In de eerste helft schoten we 47 keer en maakten 8 goals, na de pauze kwamen we tot 18 doelpunten uit 54 schoten.”

Zaterdag 34 december
Oost-Arnhem – TOP (Sassenheim) 26-23 (8-12).
Oost-Arnhem, eerste aanval:
Rick Verdouw 9, Matthijs Baerends 2 (Krijn van het Kaar 1), Fenna de Jong 2 (Anna van Mölken), Willemien Kragt 2.
Eerste verdediging: Bas Broenink 4, Thijs Broenink 3, Noa Kapteyn 3, Nynke Lokhorst.

* Foto geheel boven: Rick Verdouw op zoek naar een afspeelmogelijkheid. (Foto: Sharon Jansen/korfbalfoto.nl)
* Voor meer foto ’s van Oost-Arnhem – TOP, ook te bestellen: https://www.oypo.nl/nl/69b09c8910442cdd

KORFBAL LEAGUE 2
Uitslagen

Zaterdag 24 december
Speelronde 7

AW/DTV – Dalto 19-25
Oost-Arnhem – TOP (Sassenheim) 26-23
DSC – Fiks 21-20
TOP (Arnemuiden) – Tempo 21-20
Deetos – HKC 15-18

Stand
Dalto 7-12
AW/DTV 7-10
DSC 7-10
HKC Ha) 7-7
TOP (Sassenheim) 7-7
TOP (Arnemuiden) 7-6
Tempo 7-6
Deetos 7-6
Oost-Arnhem 7-4
Fiks 6-0

Programma
Zaterdag 7 januari
Speelronde 8

Fiks – Deetos
Oost-Arnhem – AW/DTV (17.15 uur, sporthal Valkenhuizen)
TOP (Sassenheim) – TOP (Arnemuiden)
Dalto – DSC
Tempo – HKC (Ha)